Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Vaření a pečení

Bábovka

Bábovka

Napsala: Vinšová S. / počet komentářů: 0

V českých a moravských zemích byly moučníky a sladká jídla vždy oblíbené. Koláče, bábovky, buchty jsou i dnes základem české sladké kuchyně. V létě se připravují ovocné koláče, v zimě se využívají zásoby povidel, máku, ořechů, zavařenin a sušeného ovoce. V tomto článku najdete recepty na přípravu různých druhů bábovek.

Vařená kukuřice

Vařená kukuřice

Napsal: Vinš M. / komentářů: 0

Uplatnění kukuřice je opravdu široké. Můžeme si ji dopřát syrovou, vařenou, ale také ve formě kukuřičné mouky či krupice v pečivu, moučnících či v kaších. Přínos má i pro rybáře.

Granola

Granola

Napsal: Vinš M. / komentářů: 0

Mezi oblíbené druhy snídaně patří třeba granola, což je v podstatě směs z ovesných vloček, různých druhů ovoce, medu a oříšků.

Jak zabalit svatební koláče

Jak zabalit svatební koláče

Napsala: Vinšová S. / komentářů: 0

Svatba je plná tradic a svatebních zvyků. Mnohé z nich mají svůj původ daleko v minulosti a mnozí z nás dnes vlastně netuší, proč se jednotlivé zvyky dodržují. K tradicím

Těsto na pizzu

Těsto na pizzu

Napsal: Vinš M. / komentářů: 0

Pojem pizza znamená tlačit nebo tahat, vztahuje se na pohyb rukou. Těsto na pizzu by mělo být co nejtenčí. Pizza se datuje až k roku 1000, kdy je doložena v okolí italské Neapole.

Gnocchi

Gnocchi

Napsal: Vinš M. / počet komentářů: 0

Gnocchi představují tradiční italský pokrm připravený převážně z bramborového těsta, používaný jako příloha. Vaří se ve slané vodě v podobě koulí nebo šišek, každý nok odděleně.

Bezinková šťáva

Bezinková šťáva

Napsala: Vinšová S. / počet komentářů: 0

Bezinka je všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až velikosti stromu, který zkrášluje své okolí i dvakrát ročně. Nejprve na jaře, když v máji rozkvete intenzivně vonícími plochými vrcholíky

Rebarbora

Rebarbora

Napsala: Vinšová S. / počet komentářů: 0

Rebarbora, jinak také reveň, je zelenina, která přišla do Evropy z Mongolska, Číny a Zabajkalí. Již před více než třemi tisíci lety se v Číně užívala jako lék a potravina. Především

LISTOVÁNÍ
Předchozí   1...    6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23   Další

Diskuze

Jak zabalit svatební koláče

 Blanka  22.10.2021 21:31

Dobrý den prosím o radu do čeho dát svatební koláčky pro pozvané lidí? děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Nové příspěvky

Dýně - druhy

 Eliška Vašková  5.10.2022 8:04

Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Dýně - druhy

 Zahradník  4.10.2022 18:53

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Dýně - druhy

 Eliška Vašková  4.10.2022 17:39

Nevíte , prosím o jakou dýni( zelená ) se jedná ? Myslím, že takovou jsem ani nesadila. Sadila jsem hokaida a oranžové obří dýně. Děkuji za odpověď

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Oleandr přesazení

 Zahradník  3.10.2022 5:34

Oleandr je velmi odolný a snese řez i přesazení v kteroukoliv dobu. Po přesazení oleandr umístěte ve slunné místnosti s teplotou 15 až 20 °C, aby se mohl dobře vyrovnat se změnou podmínek. Roste ho na list a zalévejte jen když je substrát suchý.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Oleandr přesazení

 Alena Kalakajová  2.10.2022 14:47

Dobrý den, prosím o sdělení, zda mohu nyní přesazovat oleandr, trochu ořezat kořeny a dát do nového substrátu, hlíny.Oleandr mi dřevnatí od spodu, má dlouhé pruty bez listů, pouze u koruny. Je možno zkrátit? Děkuji. Kalakajová

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Myrta

 Zahradník  28.9.2022 16:54

Myrta je mrazuvzdorná do -12°C. Nižší teploty ji zničí.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Odebírat naše novinky

Nové články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS