Facebook Síť X Pinterest email tisk

Recepty bez masa, které chutnají i masožroutům

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

Bezmasá jídla nemusí být nudná ani „dietní“. Naopak — pokud správně zkombinujete koření, zeleninu, luštěniny a sýry, vzniknou pokrmy, které si pochvalují i lidé, kteří běžně dávají přednost masu. Klíčem je výrazná chuť, dobrá textura a jednoduché recepty, které jsou rychlé, syté a překvapivě chutné. Zde najdete výběr jídel, která fungují i u zapřisáhlých „masožroutů“.

Recepty bez masa, které chutnají i masožroutům

Obsah článku

Zapečené těstoviny se zeleninou a sýrem

Zapečené těstoviny jsou ideálním příkladem jídla, které si snadno zamilují i milovníci masa. Díky kombinaci sýra, zeleniny a koření vznikne plná a výrazná chuť, která nepostrádá sytost. Přidat můžete cuketu, papriku, kukuřici nebo špenát podle toho, co máte doma.

Ingredience

  • 300 g těstovin
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • 150 g tvrdého sýra
  • 200 ml smetany nebo mléka
  • Sůl, pepř, oregano

Postup

  1. Uvařte těstoviny do poloměkka.
  2. Na pánvi orestujte zeleninu, osolte a okořeňte.
  3. Smíchejte s těstovinami, přidejte smetanu a sýr.
  4. Zapečte při 180 °C asi 20 minut.

Fazolový chilli „sin carne“

Tento recept je důkazem, že i bez masa lze připravit výrazné a syté jídlo. Fazole, rajčata, kukuřice a správné koření vytváří hutnou směs ideální k rýži, bramborám nebo tortille. Pro masožrouty je zásadní výrazná chuť papriky, česneku a chilli.

Ingredience

  • Konzerva fazolí
  • Konzerva rajčat
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • Kukuřice
  • Paprika, chilli, kmín, sůl

Postup

  1. Orestujte cibuli a papriku.
  2. Přidejte fazole, rajčata a kukuřici.
  3. Okořeňte a vařte 10–15 minut.

Sýrové rizoto se špenátem

Krémý, sytý pokrm, který výborně chutná i bez masa. Díky sýru parmezánového typu, česneku a špenátu získá výraznou chuť i perfektní strukturu. Skvělé jako rychlá večeře nebo oběd.

Ingredience

  • 1 hrnek rýže
  • 1 cibule
  • 2 hrsti čerstvého nebo mraženého špenátu
  • 100 g sýra (parmezán nebo gouda)
  • Máslo, sůl, pepř

Postup

  1. Orestujte cibuli, přidejte rýži a krátce prohřejte.
  2. Podlévejte vodou nebo vývarem, dokud není rýže měkká.
  3. Přidejte špenát a sýr, promíchejte a podávejte.

Pečená zelenina s česnekovým dipem

Pečená zelenina má překvapivě „masovou“ strukturu, pokud ji necháte lehce zezlátnout. Skvělá je kombinace brambor, cukety, mrkve, papriky a cizrny. Doplněná o česnekovo-jogurtový dip může působit jako plnohodnotná hlavní večeře.

Ingredience

  • Brambory, mrkev, paprika, cuketa
  • Olej, sůl, pepř
  • Jogurt + česnek na dip

Postup

  1. Nakrájejte zeleninu na kostky, okořeňte a pokapejte olejem.
  2. Pečte 25–30 minut při 190 °C.
  3. Podávejte s dipem.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bramborové placičky s bylinkami

Křupavé bramborové placičky chutnají všem — i těm, kteří obvykle vyžadují maso. Rozhodující je správná kombinace koření a bylinek. Můžete přidat i cuketu nebo trochu sýra pro výraznější chuť.

Ingredience

  • 4–5 brambor
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • Sůl, pepř, majoránka

Postup

  1. Nastrouhejte brambory, přidejte vejce a mouku.
  2. Okořeňte a smažte na oleji do zlatova.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Tipy, aby bezmasá jídla chutnala i „masožroutům“

  • Používejte výrazné koření — paprika, česnek, saturejka, kmín, chilli.
  • Přidejte luštěniny — fazole, cizrna, čočka dodají sytost.
  • Sýr a smetana dokážou vytvořit plnou chuť, která nechybí ani v masových pokrmech.
  • Restování zeleniny do zlatova přidá intenzivní „umami“ chuť.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rychlé shrnutí

Bezmasé recepty mohou být stejně dobré — nebo dokonce lepší — než ty s masem. Díky koření, správné struktuře a kvalitním surovinám si je pochutnají i lidé, kteří běžně jí pouze maso. Stačí vybrat syté, voňavé a výrazné kombinace.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Gekončík noční
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Květina nejen do vázy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.