Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Vaření a pečení

Ořechové řezy

Ořechové řezy

Napsala: Vinšová S. / počet komentářů: 0

Ořechové řezy patří mezi moučníky, které zcela jistě obohatí váš sváteční stůl. Variací tohoto zákusku je nespočet. Moučníky jsou oblíbené právě pro typickou chuť, kterou jim ořechová jádra dodávají. A protože se v našich krajích nejvíce pěstuje ořešák vlašský, jsou jádra jeho plodů také při domácím pečení nejvíc používána.

Pampeliškový med

Pampeliškový med

Napsala: Vinšová S. / komentářů: 1

Pampeliškový med má své příznivce i odpůrce. Tento med můžete konzumovat při nachlazení a kašli. Smetanka lékařská má ovšem kladný vliv rovněž na močové ústrojí, trávicí soustavu, žlučník, játra

Mazanec

Mazanec

Napsala: Vinšová S. / komentářů: 0

Nejen na velikonoční stůl patří zlatavý, naleštěný a mandlemi bohatě sypaný mazanec. O Velikonocích symbolizuje začátek hodování – tradičně se pekl na Bílou sobotu po skončení půstu. Vajíčka,

Cmunda po kaplicku

Cmunda po kaplicku

Napsala: Vinšová S. / komentářů: 0

Cmunda je historický název pro bramborák, jedná se o staročeské jídlo. Cmunda se jí jako samostatný pokrm, často je plněná zelím a uzeným masem. Cmundové těsto se využívá i jako obal masového

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Napsala: Vinšová S. / komentářů: 0

Receptů na frankfurtskou polévku je celá řada, takže je na každém, co si do připravované polévky přidá. Frankfurtská se jmenuje proto, že se do ní původně dával frankfurtský párek. Tato polévka se řadí

Jak vyčistit troubu

Jak vyčistit troubu

Napsala: Vinšová S. / počet komentářů: 0

U čištění trouby platí, že čím starší jsou nečistoty, tím je těžší je odstranit. Pokud se chcete vyhnout namáhavé práci, pak doporučujeme v ideálním případě vyčistit troubu po každém pečení. Hlavní

Sušení hub

Sušení hub

Napsala: Vinšová S. / počet komentářů: 3

Češi jsou ojedinělý houbařský národ, jehož významná část se dokonce považuje za vášnivé houbaře. Ale co pak s nasbíraným pokladem? Nejčastěji se houby uchovávají sušením. Dají se tak zpracovat skoro

Indiánek

Indiánek

Napsala: Vinšová S. / počet komentářů: 1

Indiánek je typ zákusku. Zákusky patří na každý sváteční stůl. A proč se zákusku říká také dezert? Dezert je odvozenina z francouzského desservir - "uklidit ze stolu", je to v podstatě jídlo

LISTOVÁNÍ
Předchozí   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24   Další

Diskuze

Pampeliškový med

 Jana

Asi moc nechápu jak pod nadpisem med bez cukru je recept na med s třtinovým cukrem. Březový cukr je taky cukr. A buchta po obědě našim babičkám opravdu nepomáhala k trávení.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Minimální trvanlivost sušených hub

 Milan Krucký

po jaké době lze konzumovat sušené houby?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak sušit václavky

 Jana Richterová

A suší se vůbec václavky? Názory se různí, ano i ne, ale nechápu, proč by se sušit neměly!
Má někdo zkušenosti?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak ususit bobkový list v susicce

 Marcela

Lze susit vavrin v susicce?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Indiánek Retro

 Milada

Dobry den, my, co jeste narozeni v praveku, si pamatujeme indianky s krupavou cukrovo kakaovou polevou. Mely sve kouzlo. Indianek jsme chytili obracene, prvni jsme snedli piskot /bufler/ a az potom jsme teprve z krupave krusty vylizovali hoodne pomalu snih, protoze, vetsinou jsme na 2 ks nemeli penize a nakonec jsme pokroupali onen obal indianku. Takove mlsani bychom si s indiankem poletym cokoladou nemohli dovolit, nebot by se nam rozmazl v ruce a vetsi cast upadla na zem. Ptam se :pamatujete nekdo jak se ta krusta delala?.
Hezky den a dekuji za recept

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Smil italský

 Ema

Dobrý den, Smil italský pěstuji asi tři roky, je bezvadný čerstvý i sušený do mnoha jídel, nahrazuje kupované Maggi. Keřík je už dost velký, máte někdo zkušenost se stříháním-úpravou keře? Radili mi na jaře ho úplně setřihnout, že znovu obrazí.Prosím, poraďte. děkuji

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Houby kuřátka

 Pavel Tichý

Dobrý den, v bukovém lese jsem našel tato kuřátka viz foto a mělo by se jednat o kuřátka popelavá. Můžete mi to potvrdit? Děkuji

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Houba kuřátka

 Eva Jeřábková

Hezký den, mám muže houbaře a včera mi donesl kuřátka, našla jsem si kuřátkový gulášek a mohu říci je vynikající.Moc děkuji za rp. určitě se bude vařit nastálo. Zdravím tímto Světluši Vinšovou.Dekuji Eva, také zdravotní sestra

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Nové příspěvky

Jak to má s nahlížením do katastru nemovitostí Slovenská republika?

 Jana Hlavničková

Jak se odstanu do Sbírky listin na katastru Slovenska v Bratislavě ?
Děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Červotoč

 Milda

Červotoč v parketách je vážný problém. Ale naštěstí známe řešení. Parkety nelze jen tak demontovat a nechat je přez zimu vymrznout, jako například napadený kus nábytku. Ani nátěr nebo macerace insekticidem nejsou u parket účinné, neboť rozrok se dostane jen několik milimetrů pod povrch a nezahubí všechny larvy. Rozpad dřeva tak probíhá dál. Existuje ale jednoduchá metoda, jejíž fungování je založeno na změně podmínek okolního prostředí, které nedovolí přežití žádné larvy. Konkrétně zvýšení teploty dřevěného materiálu nad 50 °C. Toho dosáhnete umístením širokého mělkého hrnce naplněného vodou s ponorným elektrickým vařičem. Necháte zahřívat tři dny. A máte pokoj, ale jen na ošetřeném místě. Červotoč se ale určitě vyskytuje i jinde v podlaze. Protože, to co vidíte na zaslaných fotkách, jsou jen otvory, kudy vylezli dospělí brouci, aby se spářili. Skutečná zkáza probíhá uvnitř dřeva a uvidíte ji až jednou budete brousit podlahu. Proto je nezbytné nechat podlahu v následující zimě vymrznout, abyste se zbavil všech larev červotočů. Alternativně můžete použít velký infrazářič zavěšený nad podlahou v účinné výšce a postupně s ním prohřát celou plochu podlahy.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Červotoč

 Jiří Vašulka

Dobrý den, v dubových parketách se mi objevil červotoč. malé dírky cca 1 mm + pilinky. Dům byl před 25 lety rekonsruován, ve dvou místnostech zůstaly původní parkety, červotoč je v jedné z nich.
Nevím si rady.
tel.: 792 753 194

Děkuji

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Modřenec - lidový název?

 Zahradník

Místní názvy rostlin často pochází od iniciativních učitelů nebo kněžích, kteří rostlinu modřence přivezli. Modřenec se v Česku přirozeně vyskytoval jen na jižní Moravě. Do ostatních míst naší zeme byl dovezen jako okrasná rostlina, která zplanila a zůstalo jí lokální jméno od svého importéra. U nás na vsi se modřenci řikalo bouřka.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Kyselina citronová do bazénu

 Cempírek

Ano, kyselina citronová je pro pokožku lepší, než ostatní přípravky na snižování pH v bazénu. Kyselina citronová má antioxidační vlastnosti, které pomáhají zvrátit známky stárnutí a zároveň vyhlazuje texturu a tón pleti prostřednictvím exfoliace. Při vyšší koncentraci může být tato exfoliace pro pokožku iritující. Proto je potřeba postupovat s přidáváním kyseliny citronové do bazénu po dávkách a vždy po rozpuštění dávky změřit pH vody.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Kyselina citronová do bazénu

 Tomáš Fiala

Dobrý den,

hledám alternativu k běžné chemii na snižování PH v keramickém bazénu se slanou vodou.

Aktuálně používám www.chlorito.cz/ph-m… co je pokud se nepletu na bázi kyseliny sírové.

Postupně v průběhu sezóny "cítím" v hlubší části "pachuť" která je pravdě podobně způsobená právě zmíněným PH-.

Můžu skutečně používat kyselinu citrónovou ke snížení pH bez nějakých vedlejších "efektů"? Chápu to tak, že je šetrnější ke kůži než sírová?

Děkuji předem,
TF

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Odebírat naše novinky

Nové články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS