Květák

Vaření a pečení

Zveřejněno dne 8.9.2015

Květák je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné (stejně jako například kedluben, zelí či kapustu). V případě květáku využíváme jako zeleninu zdužnatělé květenství. Při nedostatečném umytí hrozí nepříjemný a velmi intenzivní zápach, který téměř nelze odstranit. 100 g květáku obsahuje 24 mg kyseliny močové.



Květák a zdraví

Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk. Dále obsahuje provitamin A (beta-karoten), vitamin B a E a významné množství vitaminu C (46 mg/100 g). Z minerálů obsahuje velké množství draslíku a nepatrné množství sodíku. Nachází se v něm také hodně vápníku, hořčíku, fosforu a železa, stejně tak i chrom, zinek, mangan, měď a selen. Květáku nechybějí fytochemické antikarcinogeny, díky nimž lze tuto zeleninu využít při prevenci rakoviny. Květák jako výborný zdroj vitaminů, minerálů a stopových prvků reguluje náš trávicí proces – působí na celý trávicí trakt od žaludku po slepé střevo. Díky tomu, že je lépe stravitelný než jiné brukvovité rostliny, doporučuje se lidem se žaludečními chorobami (gastritidou, vředy, dyspepsií). Jelikož reguluje průchodnost střev, lze jej použít jak při zácpě, tak průjmu a též při podráždění nebo zánětu tlustého střeva. Díky nízkému obsahu sodíku a tuků a velkému množství draslíku květák pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou, do svého jídelníčku by ho měli tedy zařadit i lidé s hypertenzí či arteriosklerózou. Květák je rovněž diuretikum a „pročišťovač“, urychluje vylučování přebytečné vody z tkání (edémy) a odpadních látek metabolismu. Jeho konzumace se tak osvědčila při selhání ledvin, artritidě, dně, otocích spojených s chorobami ledvin a při ledvinových kamenech. Konzumace květáku se v neposlední řadě doporučuje osobám se zvýšeným rizikem onemocnění zhoubným nádorem z jakýchkoliv příčin, například výskyt v rodině či působení karcinogenních vlivů (záření, tabák, alkohol a jiné).

Konzumace květáku by se však měla omezit v případě cholelitiázy (žlučníkové kameny), protože může způsobit zdravotní komplikace, a dokonce narušit proces trávení – kvůli vysokému obsahu celulózy květák zvyšuje produkci plynů ve střevech. Květák není rovněž vhodný pro osoby trpící dnou, 100 g květáku totiž obsahuje 24 mg kyseliny močové.


Kalorie v květáku

Květák obsahuje minimum kalorií, a to 25 kcal na 100 g, přičemž vyvolává pocit sytosti. Vařený nebo připravený v páře je tedy ideálním základem večeře pro každého, kdo chce zhubnout.

Recepty na květák

Pro naše zdraví je nejprospěšnější, když se květák pouze ohřeje v páře, a pokape citronem a kvalitním olejem.

Zapečený květák

Ingredience: 1 květák, 1 cibule, 100 g šunky, 3 vejce, 1 dl mléka, 100 g tvrdého sýra, 1 polévková lžíce oleje, muškátový oříšek, pepř, sůl

Postup: Květák rozebereme na růžičky, které chvilku povaříme v osolené vodě. Šunku pokrájíme na kostičky. Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme šunku a opečeme. Celá vejce rozšleháme vidličkou s mlékem, solí, pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a vmícháme strouhaný tvrdý sýr. Květák posekáme, rozložíme do olejem vymazané zapékací misky, posypeme osmaženou šunkou a zalijeme vejci s mlékem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme asi dvacet minut. Zapečený květák podáváme nejlépe s vařeným bramborem.

Smažený květák

Ingredience: 1 větší květák, sůl, hladká mouka a strouhanka dle množství obalovaného květáku, 2 vejce, olej na smažení na plech

Postup: Květák rozebereme na růžičky a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Růžičky osolíme a NEVAŘÍME! V jedné misce si připravíme těstíčko ze dvou vajec, hladké mouky a vody a důkladně vymícháme vidličkou dohladka. Do druhé mísy nasypeme strouhanku. Osolené růžičky obalíme v těstíčku a ve strouhance a klademe na plech, na který jsme předem nalili olej ke smažení a poté jej ohřáli. Plech dáme do trouby a smažíme při 200 °C, asi po 30 až 45 min růžičky obrátíme a dosmažíme dozlatova. Předvaření v tomto případě není nutné, takto je květák opravdu VÝTEČNÝ.

Květák na mozeček

Ingredience: 1 květák, 3–4 vejce, 1 hrneček vody, sůl, kmín, rostlinný olej, 1 cibule

Postup: Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme, očistíme a nasekáme najemno. Ve vyšší pánvi rozpálíme olej a vsypeme cibuli. Za občasného míchání ji necháme zrůžovět. Pak ji zalijeme vodou. Směs necháme přejít varem a přidáme růžičky květáku. Podle chuti základ květákového mozečku osolíme, opepříme a ochutíme kmínem. Přikryjeme a necháme pomalu dusit, než květák změkne. Zatím rozklepneme vejce a rozkvedláme je třeba v hrníčku. Měkký květák opatrně rozmačkáme vidličkou. Vlijeme vejce, důkladně promícháme a necháme asi 5 minut vařit. Květákový mozeček podáváme s bramborovou kaší nebo s čerstvým chlebem.

Květákové placičky

Ingredience: nasekaný středně velký květák, 1/2 hrnku mletých nebo nasekaných mandlí, 1 lžíce kmínu, 1/2 lžíce mletého koriandru, 1 čajová lžička soli, 1/2 čajové lžičky kajenského pepře, 1 rozmačkaný stroužek česneku, 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 2 velká vejce, 3 lžíce rozmixovaného syrového celeru (slouží k dohuštění)

Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady (pokud je hmota příliš řídká, přidáme ještě rozmixovaný celer) a tvoříme placičky, které smažíme na pánvi na oleji nebo pečeme dozlatova v troubě. Druhý způsob je zdravější a bez námahy, jen je před pečením dobré placičky potřít olivovým olejem, aby nebyly suché. Dodržte veškeré ingredience a zažijete doslova gastronomický zážitek.

Dietní recept na květák

Ingredience: 1 květák, 20 ml olivového oleje, 2 lžičky římského kmínu, sůl

Postup: Květák rozeberte na malé růžičky, v míse smíchejte koření s olivovým olejem a ve vzniklé směsi důkladně promíchejte květákové růžičky. Květák pak rozložte na pečicí papír a pečte na 150 °C cca 50 minut dozlatova. Nechte potom vychladnout na mřížce. Můžete vyzkoušet i zdravější verzi a květák místo pečení vysušit do křupava v sušičce. Je to dobré, křupavé a zdravé mlsání.

Autor: © svevi
Foto:
© Stokes

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Květák [online]. ČeskéNápady.cz, 2015-09-08. Dostupné online.

Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články



Sitemap | RSS