Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Jak dělají zapečený květák Kluci v akci

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Poslední revize:

Kluci v akci dělají zapečený květák v bešamelu společně s marinovanými kotletami. Používají k tomu mimo květáku i zelené romanesco, houby lišky a chuť masa doplňují marinádou v congacu nebo v brandy. Celý recept je koncipován na čtyři porce a jeho příprava trvá 1 den.

Ingredience na kotlety

  • 4 silné vepřové kotlety s kostí a panenkou;
  • hrst divokého koření (celý pepř, nové koření, bobkový list);
  • 1 šalotka;
  • 4 snítky tymiánu;
  • 150 ml olivového oleje;
  • 150 ml cognacu nebo brandy;
  • 2 lžíce řepkového oleje na opečení kotlet;
  • trocha šupinaté soli.
výběr z naší tvorby

Ingredience na zapečený květák

  • 1 menší květák;
  • 1 romanesco;
  • 150 g másla;
  • 300 g čerstvých lišek nebo žampionů, či lesních hub;
  • 3 lžíce hladké mouky;
  • 2 lžičky kari;
  • 300 ml vývaru z květáku a romanesca;
  • 200 ml mléka nebo smetany;
  • 200 g sýru s modrou plísní;
  • sůl;

Postup

Nejdříve je čas na marinádu, aby se maso mohlo dostatečně dlouho uležet. Kluci si si nakrájí šalotku, a v hmoždíři rozdrtí divoké koření. Dobře rozdrcené koření nasypou do skleněného pekáče, přidají k tomu šalotku, tymián a zalijí to koňakem a olivovým olejem. Marinádu nesolí, protože nechtějí, aby sůl při marinování vytahovala vodu z masa a mohlo tak zůstat stále šťavnaté. Marinádu dobře promíchají a vykoupou v ní kotlety ze všech stran. Všechny kotlety postupně naskládají do marinády. Celý pekáč pak dají do lednice na jeden den uležet. Je to proto, že kotlety jsou silné a dlouho trvá, než do nich prostoupí všechna chuť z marinády.

Když je maso namarinované, tak kluci připraví omáčku. Nejdříve si rozpustí máslo a přidají na něj lišky. Říkají, že je možné použít i žampiony nebo hřiby. Krátce je orestují a přidají hladkou mouku. Připraví si světlou jíšku smažením mouky po dobu tří minut. Ke konci této doby zapráší kari kořením a nechají mžik osmahnout, aby se kari nespálilo. Ihned pak vše zalijí vývarem z květáku. Dobře to promíchají, aby se rozpustila veškerá jíška a přivedou k varu. Pomalu to pak za průběžného míchání vaří 10 minut. Nakonec ji lehce osolí a zjemní mlékem nebo smetanou.

Po uvaření omáčky si kluci rozdělí uvařený květák a uvařené romanesco na menší růžičky a naskládají je cikcak do pekáčku. Vše pak zalijí omáčkou s houbami. Omáčku na květák a romanesco důkladně rozlijí na všechna místa a navrch růžiček pokladou kousky sýra s modrou plísní. Celé to pak vloží do trouby, která je rozehřátá na 190°C a nechají zprudka zapéct, aby se sýr nahoře rozpustil a trochu zapekl.

Nyní si připraví teflonovou žebrovanou pánev, kterou vymažou olejem a nechají rozehřát. Kotletky opékají zprudka po obou stranách, nejdříve 2 minuty na jedné straně a potom 2 minuty na druhé straně. Pak teplotu sníží a nechají chvilku zapéct pod pokličkou nebo je dají na chvilku do trouby.

Zelenina by měla být zapečená s mírně nahnědlou barvou navrchu a perfektně vonět. Kluci hotové potraviny servírují na talíř tak, že nedříve umístí zapečenou zeleninu s omáčkou a k ní přidají kotletu, kterou teprve teď osolí šupinatou solí.

výběr z naší tvorby

Video recept

Zde můžete vidět, jak Kluci v akci připravují zapečený květák s romanescem a vepřovými kotletkami: Letní pečení Kluci v akci na webu ČT.

odkaz na článek

. Jak dělají zapečený květák Kluci v akci [online]. ČeskéNápady.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.


Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS