Recept na kuřecí kari
Suroviny:
- 2–3 ks kuřecích prsíček
- 1 ks většího pórku
- 2 lžičky kari koření
- 1 vejce
- sůl
- 2 lžičky solamylu
- olej na orestování
Postup přípravy:
Maso si nakrájíme na kousky, malé nebo větší, dle libosti. Vložíme do misky, k masu rozklepneme vejce, přidáme dvě lžičky solamylu, dvě lžičky kari koření a sůl podle chuti. Vše společně pořádně promícháme a necháme odležet. Solamyl s vejcem zabraňuje ztrátě šťavnatosti masa. Než se nám maso rozleží, nakrájíme si pórek na kolečka nebo půlkolečka, podle toho, jak je velký. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme naložené maso, aby neztratilo šťávu. Vyndáme a odložíme do misky. Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájený pórek, poté přidáme kari koření podle chuti, malinko podlijeme vodou s trochou solamylu, který nám udělá sos. Nakonec přisypeme odložené maso z misky, promícháme a můžeme servírovat. Podáváme nejlépe s rýží.
Kuře na kari se smetanou
Suroviny:
- 6 ks menších kuřecích prsíček
- 1 lžíce kari koření
- 250 ml 33% smetany
- špetka soli
- 1 lžíce solamylu
- sójová omáčka
- 5 lžic oleje
- 2 cibule
- 1/2 kostky zeleninového bujónu
- nasekaná zelená petrželka
Postup přípravy:
Na hlubší pánvi rozpálíme olej, přidáme osolená kuřecí prsíčka a zprudka orestujeme. Přidáme nakrájenou cibuli, trochu sójové omáčky a restujeme tak dlouho, dokud cibulka nezesklovatí. Poté přilijeme smetanu, rozdrobenou půlku kostky bujónu, kari koření a dusíme do té doby, než je maso měkké. Před koncem zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody, osolíme a necháme provařit zhruba pět minut. Hotové podáváme s rýží, těstovinami nebo hranolky a nakonec posypeme nasekanou petrželkou.
Kuře na kari s kokosovým mlékem
Suroviny:
- 500 g kuřecích prsíček
- 1 menší cibule
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- 1 jablko
- kari
- olivový olej
- solamyl
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme. Poté přidáme kari koření, rychle promícháme a zalijeme kokosovým mlékem. Provaříme zhruba dvacet minut. Přibližně pět minut před koncem přidáme na kousky nakrájené jablko. Omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě a necháme provařit. Podáváme s jasmínovou rýží.
Kuře na kari s ananasem
Suroviny:
- 500 g kuřecích prsíček
- 1 konzerva ananasu
- 1 cibule
- 1 lžíce kari
- 250 ml šlehačky
- sůl
- olej
Postup přípravy:
Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, osolíme a zprudka osmahneme. Poté přisypeme kari koření, rychle promícháme, přidáme pokrájený ananas i se šťávou a dusíme zhruba dvacet minut. Nakonec vmícháme šlehačku. Pokud je omáčka řídká, zahustíme solamylem rozmíchaným s trochou vody a můžeme začít podávat. Nejvhodnější přílohou bude rýže.
Kuře na kari s jogurtem
Suroviny:
- 4 ks kuřecích čtvrtek
- 1 bílý jogurt
- ¼ l bílého vína
- 250 ml smetany
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 1 jablko
- citronová šťáva
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička zázvoru
- sůl
- olej
Postup přípravy:
Kuřecí čtvrtky osolíme a naskládáme do pekáčku. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a na plátky nakrájené oloupané jablko. Zasypeme kari kořením, zázvorem, podlijeme bílým vínem společně se smetanou a pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba čtyřicet minut. Před koncem pokapeme bílým jogurtem a citronovou šťávou. Podáváme s rýží nebo s brambory.
Kuře na kari s jablky
Suroviny:
- 500 g kuřecích prsíček
- 250 ml smetany
- 1 cibule
- 2 jablka
- 1 lžíce kari koření
- sůl, pepř
- olej
- 1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy:
Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, osolíme a zprudka osmahneme doměkka. Poté přisypeme kari koření a promícháme. Zaprášíme hladkou moukou, zalijeme smetanou, přidáme na kostičky nakrájená jablka a podusíme zhruba pět minut, tak, aby jablka změkla. Dochutíme solí a pepřem. Kuře na kari s jablky podáváme s rýží, opékaným bramborem nebo hranolky.
Kuře na kari a medu
Suroviny:
- 4 ks kuřecích čtvrtek
- 1 šálek medu
- ½ šálku másla
- 1 lžíce hořčice
- sůl, pepř
- kari koření
- 1 jogurt
Postup přípravy:
Čtvrtky si nasolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme máslo, odstavíme, přidáme med, kari koření hořčici, jogurt a vše dobře promícháme. Jednotlivé čtvrtky v této směsi obalíme, vložíme do pekáče kostí vzhůru. Pečeme zhruba 45 minut, potom čtvrtky otočíme, podlijeme zbytkem směsi a pečeme ještě asi 15 minut doměkka. Podáváme s rýží nebo hranolky.
Autor: © gastum
Foto: © cyclonebill