Rychlá smetanová omáčka
Suroviny:
- ½ l sladké smetany nebo mléka
- 30 g mouky
- ⅛ l smetany na rozkvedlání mouky
- sůl
Postup:
Smetanu nebo mléko přivedeme do varu. Mouku v ⅛ l smetany dobře rozkvedláme, za stálého míchání ji přilijeme do vařící smetany a zvolna povaříme na mírném ohni alespoň 15 minut. Na prudkém žáru by se připálila. Hotovou omáčku osolíme. Do tohoto základu můžeme dle chuti přidat například oloupané mandle nakrájené na tenké nudličky, nebo nastrouhaný křen, pokrájený kopr a podobně.
Jemná smetanová omáčka
Suroviny:
- 200 ml smetany
- 500 ml mléka
- 150 gramů másla
- 2–3 lžíce hladké mouky
- špetka mletého bílého pepře, soli, muškátového oříšku
Postup:
V hrnci si rozpustíme máslo, do kterého přisypeme hladkou mouku a orestujeme ji. Vzniklou jíšku postupně rozmícháváme se studeným mlékem a necháme provařit asi 15 minut. Po odstavení z plotny vlijeme smetanu. Pokud máte pocit, že je potřeba objem ještě zredukovat, není problém omáčku přivést znovu k varu, nebo přidat lžíci mouky. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Tato omáčka je velmi chutná, jemná a nezkazíte s ní žádný pokrm. Pokud máte zrovna chuť zapéct si maso v troubě a nenapadá vás žádná inovace, přelitím masa touto omáčkou v zapékací míse změníte chuť celého pokrmu. Možností je celá řada, můžete přidat žampióny, pórek, šunku, ale i sýr, ať už tavený, Eidam, či Nivu.
Smetanová omáčka k masu
Suroviny:
- 1 kostku bujónu
- 1 dl smetany na šlehání
- 1 špetku čerstvého mletého pepře
- 1 kávovou lžičku zeleného pepře
- 2 dl vody
- 2 ks taveného sýra
Postup:
Asi ve 2 dcl vody rozpustíme podle návodu Maggi kostku (vepřový vývar), přilijeme smetanu, přidáme sýr, okořeníme mletým pepřem a pro výraznější chuť přidáme lžičku zeleného pepře. Pomalu necháme za stálého míchání provařit. Tato omáčka je vynikající zvláště ke steakům.
Smetanová omáčka k těstovinám
Suroviny:
- 100 g šunky
- 50 g libové slaniny
- ½ malé cibule
- 100 g žampionů
- 1 smetanu ke šlehání
- sýr (jakýkoliv, který máte rádi)
- sůl
- olej
Postup:
Dle návodu uvaříme těstoviny. Na pánev dáme kapku oleje, nadrobno nasekanou cibulku, na nudličky pokrájenou šunku a slaninu a na plátky nakrájené žampiony. Vše spolu orestujeme, poté přidáme cca ½ dcl vody a podusíme. Přilijeme smetanu, přidáme nastrouhaný sýr a necháme na plotně stát do rozpuštění sýra. Podle potřeby dosolíme – a omáčka je hotová.
Smetanová omáčka na špagety
Suroviny:
- 400 g špaget
- 200 ml smetany na vaření
- 150 g smetanového taveného sýra
- 150 g tvrdého sýra
- 100 ml mléka
- ¼ lžičky chilli koření
- 2 lžíce čerstvé bazalky
- olej dle potřeby
- sůl a mletý pepř dle chuti
Postup:
Špagety uvaříme v osolené vodě s jednou lžící oleje. Uvařené špagety scedíme, propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Tavený sýr rozmixujeme dohladka se smetanou. Směs vlijeme do kastrolku, přidáme mléko a za stálého míchání necháme přejít varem. Poté omáčku dle chuti osolíme a okořeníme. Do horké omáčky vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr a zasypeme nasekanými bazalkovými lístky. Porce špaget poléváme omáčkou a ihned podáváme.
Smetanová omáčka s kuřecím masem
Suroviny:
- 300 g kuřecích prsou
- 250 ml smetany
- orientální koření
- sůl, pepř
- asi 2 lžíce másla
- 1 dcl kuřecího vývaru
- 1 dcl mléka
- 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 3 lžíce griotky
Postup:
Na pánvičce si rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, osolené a okořeněné pepřem a orientální směsí. Asi 5 minut smažíme pouze na másle na slabším ohni. Poté podlijeme kuřecím vývarem a dusíme dalších cca 5 minut. Přidáme 3 lžíce griotky. Poté přilijeme smetanu, smícháme mouku a mléko a také je vlijeme k masu. V případě potřeby můžeme přidat více mouky, aby omáčka nebyla moc řídká. Po smíchání směsi se smetanou už vaříme nejdéle 5 minut, protože by nám směs postupně řídla. Jako přílohu doporučujeme špagety.
Smetanová omáčka s brokolicí
Suroviny:
- 100 g brokolice
- 1 trojúhelníček taveného sýra
- 1 smetana ke šlehání
- sůl
Postup:
Brokolici si zvlášť uvaříme ve slané vodě. Do jiného kastrolku nalijeme trochu smetany, vložíme tavený sýr, přivedeme za stálého míchání k varu. Až se sýr rozpustí, přidáme nadrobno pokrájenou uvařenou brokolici a varem zahustíme. Dosolíme a hotovou brokolicovou omáčku podáváme nejlépe s těstovinami, ale chutnat vám bude i s vařenými brambory či jako příloha k masu.
Smetanová omáčka s lososem
Suroviny:
- 200 g lososa
- 300 ml smetany (33%)
- 50 g sýra (parmazánu stačí méně)
- bazalka, nejlépe čerstvá
- olivový olej (jenom trošku, protože losos je dost tučný)
- sůl
Postup:
Na pánev nalijeme olivový olej a zahřejeme. Do horkého oleje přidáme na kousky nakrájené maso z lososa a orestujeme. Přidáme pokrájenou bazalku a trošku osolíme. Krátce opět orestujeme, poté přilijeme smetanu, kterou provaříme, čímž ji trochu zredukujeme. Nakonec přidáme nastrouhaný sýr, omáčka se tím opět zahustí. A pak již můžete servírovat, nejvhodnější je touto omáčkou přelít libovolné těstoviny.
Smetanová omáčka s mletým masem
Suroviny:
- 1 ks mrkve
- 500 g mletého masa
- 0,25 l smetany na vaření
- 1 ks řapíkatého celeru
- 4 stroužky česneku
- sůl
- 1 ks pálivé papričky, nebo trochu chilli
- 0,25 l vývaru (zeleninový, masový)
- těstoviny
- 1 ks cibule
- 3 lžíce rajského protlaku
- 1 hrst bazalky (nejlépe čerstvé)
Postup:
Oloupanou cibuli, řapíkatý celer, mrkev a česnek nakrájíme nadrobno. Poté dáme dle návodu vařit těstoviny. Mezitím si nastrouháme na jemném struhadle tvrdý sýr. Mleté maso vložíme do teflonové pánve bez oleje a smažíme, dokud nezačne vonět a nechytí tu správnou barvu. Potom přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu se 3 lžícemi rajského protlaku. Dochutíme solí, pálivou papričkou (nebo chilli) podle chuti a podlijeme vývarem. Pánev přikryjeme a směs dusíme. Asi po 15 minutách přidáme smetanu a dobře provaříme. Nakonec do hotové omáčky přidáme hrstku natrhaných bazalkových lístků a promícháme. Omáčku podáváme nejlépe promíchanou s uvařenými těstovinami a posypanou nastrouhaným sýrem.
Smetanová omáčka se žampiony
Suroviny:
- 300 g žampionů
- 1 smetana ke šlehání
- 30 g hladké mouky
- 30 g másla
- sůl
- citronová šťáva
- voda
Postup:
Jde o velmi jednoduché, ale moc dobré jídlo, ke kterému ani není zapotřebí maso. Nejprve si oloupeme žampiony a nakrájíme je na menší kousky. Poté je dusíme bez tuku asi 20 minut. Mezitím si připravíme světlou jíšku z uvedeného množství másla a mouky. Podušené žampiony přidáme do jíšky, rozředíme zhruba čtvrtlitrem vody a přidáme smetanu ke šlehání. Povaříme při stálém míchání na mírném ohni cca 10–15 minut. Dochutíme citronem a solí. Jako přílohu doporučujeme vařené brambory, osmažené brambory, bramborový i houskový knedlík.
Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © Makovec