Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

RAJČE

OBSAH

Je rajče ovoce nebo zelenina

Zda je rajče ovoce, nebo zelenina, byla velmi zapeklitá otázka a botanici na ni nemohli najít shodnou odpověď. Nakonec tento spor rozhodli právníci, v roce 1893 o tom rozhodoval Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden. Problém zdánlivě banální měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Soud vynesl verdikt, že rajče je zelenina.

Zdroj: Krytosemenné rajče jedlé

Diskuze

V diskuzi RAJČE KEŘÍČKOVÉ PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Pragerová.

Dobrý den,
mám dotaz ,zda se keříčkové rajčata také zaštipují jako normální.
Děkuji
Pragerová Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Vyčetla jsem na netu, že keříčková rajčata se nevyštipují. Protože právě ty zálistky plodí. Normální rajčata se zálistky vyštipují.

Zdroj: diskuze Rajče keříčkové pěstování

Avokádový dip

Ingredience: 1 zralé avokádo, 1 malá cibule, 1 středně velké rajče, 4 lžíce majonézy, 1 lžíce pálivé sladké thajské omáčky, šťáva z půlky limety, čerstvě drcený pepř, špetka soli, snítka čerstvého koriandru

Technologický postup: Cibulku nakrájíme najemno, rajče nakrájíme na kostky o délce hrany cca 1 cm. Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku, lžící vydlabeme dužinu a rozmačkáme ji vidličkou nahrubo. Přidáme majonézu, sladko-pálivou omáčku, cibulku, nakrájené rajče, šťávu z limetky a nakonec dip dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Houbový guláš bez masa

Suroviny:

  • 500 g hub (nejlépe směs)
  • 50 g tuku nebo oleje
  • 2 cibule
  • rajče
  • 1 paprika
  • vývar na podlití (může být z kostky)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájené houby, sůl a dusíme do měkka asi 15 minut. Poté přidáme nakrájené rajče a papriku, opepříme, okmínujeme a ještě dochutíme solí. Nakonec guláš zaprášíme moukou, osmahneme, přilijeme vývar, popřípadě vodu s masoxem a povaříme do požadované hustoty. Podávat můžeme s čerstvým chlebem nebo lze i s bramborem.

Zdroj: Recepty na houbový guláš

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ RAJČAT PO SEZONE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Dobrý den,

mám keříčková rajčata doma za oknem v truhlíku, pěstuji je poprvé, bude mi plodit rostlina i příští rok nebo rostlina po sběru posledních rajčat uhyne?
Mám tam poměrně dost ještě zelených plodů a mám obavu, že již nestihnou dozrát, mám rostlinu zbavit okolních listů a větviček nebo to ničemu nepomůže?

Děkuji moc.
Sandra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Rajče jedlé je trvalka, ale v našich krajích nepřežije zimu, pokud se ji nepřisvětluje. Nechte rostlinu přirozeně dožít a zelená rajčata nechte dozrát, buď na rostlině nebo sklizená a umístěná na slunci.

Zdroj: diskuze Pěstování rajčat po sezone

Rajče Bajaja

Jedná se o rajče keříčkové balkónové, které se hodí do truhlíku a jedná se o velmi rané rajče.

Lycopersicon lycopersicum plodí plody červené barvy o hmotnosti 8 až 10 gramů. Postupem času je rostlina doslova obsypána malými rajčátky, někdy až 700 plodů najednou.

Semínka vyséváme ideálně od poloviny března do dubna. Vhodné je pařeniště, později malé sazenice přepichujeme do sponu 10 x 10 cm. Malé rostliny přesadíme ven až na konci května. Zeminu použijeme buď speciální pro rajčata, nebo substrát bohatý na živiny. Nesmí být příliš těžký. Na zralá rajčátka se můžeme těšit od července do září.

Rajčata se velmi snadno pěstují i v nádobách, což je při použití na balkóny ideální. Rajčata vybraných odrůd vyséváme v polovině března, postupně je pak přesazujeme do nádoby o průměru alespoň 25 cm a větší. Potřebují výživnou půdu, a proto jim dopřejeme dobrou kompostovanou zeminu s přísadou pomalu rozpustného hnojiva. Mají ráda příjemné teplé místo na plném slunci a potřebují cca 8 hodin slunečního světla denně, jinak mohou být slabé a produkují málo plodů.

Většina lidí nemá zahradu, a tak je nucena pěstovat balkónová rajčata. Pod tímto laickým názvem se skrývá několik různých druhů rajčat, obvykle nízkého vzrůstu, s menšími plody, které kladou svými rozměry menší nároky na prostor kolem sebe. Obvykle se používají keříčková rajčata, ta tyčková nejsou moc vhodná.

Zdroj: Krytosemenné rajče jedlé

Diskuze

V diskuzi CHOROBY VYSAZENÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dědík.

Na listech vysazeních rajčat sz od sponích listů objevila na nich bílá vrstva a šíří se nahoru na listech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jehlíková Věra.

Mám stejný problém , ale na předmětný dotaz nebyla odpověď.
Rostliny po výsadbě začínají od vrcholu bělat a jakoby usychat a rostlina (rajče)
postupně zajde. Tento problém mám druhým rokem. Před tím ten problém nebyl .
děkuji za radu.
.

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat

Krůtí guláš pro děti

Ingredience: 500 g krůtího masa, trocha oleje, 1 cibule, 1 velká červená paprika, 1 rajče, 1 brambor, sladká paprika mletá, drcený kmín, majoránka, sůl, hladká mouka

Technologický postup: Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Maso nakrájíme na kostičky a orestujeme na cibulovém základu. Těsně před zalitím vodou okořeníme sladkou paprikou, drceným kmínem, solí. Když je maso orestované, zalijeme ho vodou tak, aby bylo ponořené a mohlo se dusit. Přibližně v polovině varu přidáme nakrájené rajče, papriku a najemno nastrouhaný brambor. Dusíme do změknutí masa. Pokud jsme guláš více zalili a omáčka není dostatečně hustá, tak ji jednoduše na závěr zahustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě, necháme provařit a dochutíme dle potřeby solí.

Zdroj: Krůtí guláš

Poradna

V naší poradně s názvem RAJČE KEŘÍČKOVÉ PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Pragerová.

Dobrý den,
mám dotaz ,zda se keříčkové rajčata také zaštipují jako normální.
Děkuji
Pragerová Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Keříčková rajčata se musí zaštipovat také, aby rostlina rostla jen vzhůru. Až budete spokojená s výškou rostliny, tak zaštípněte i terminální výhon. Tím se probudí postranní výhony, které vytvoří onen keřík. Někdy se stane, že z bočního výhonu se stane znovu terminální, který by rostl opět vzhůru, tak ten je potřeba také zaštípnout.

Zdroj: diskuze Rajče keříčkové pěstování

Kuřecí soté se zeleninou

Suroviny:

  • 1 kuřecí prsa
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 115 g žampionů
  • 150 g sterilované kukuřice
  • rajče
  • 100 g hluboce zmrazených zelených fazolí
  • ¼ l vody
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky a kremžské hořčice
  • olej, sůl, pepř

Postup:

Omyté a osušené maso nakrájíme na tenčí proužky. Připravíme si marinádu smícháním oleje, hořčice, sójové omáčky, soli a koření. Kuřecí maso promícháme s marinádou a necháme v chladu odstát asi hodinku, aby se spojily chutě. Na hlubší pánvi nebo v hrnci zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme marinované kuřecí a restujeme, dokud se maso nezatáhne. Když se maso zatáhne, přidáme na plátky pokrájený česnek, na proužky pokrájenou kapii, kukuřici a sterilizované žampiony. Dále přidáme na drobno nakrájené rajče a zelené fazolky. V troše studené vody rozmícháme škrob nebo hladkou mouku a vlijeme do vroucího pokrmu. Chvíli povaříme a můžeme servírovat nejlépe s rýží.

Zdroj: Kuře soté

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ TEČKY NA RAJČATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,

na balkoně pěstujeme rajčata, ale objevili se nám na listech černé tečky - viz foto. Prosím o radu, co by to mohlo být a jak s tím bojovat. Našli jsme, že by to mohla být septoriová skvrnitost, ale nejsme si jisti.

Předem děkuji za odpovědi.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na fotografii není septoriová skvrnitost, spíše to vypadá jako příznak nerovnováhy ve výživě. Bude zřejmě třeba snížit dávky dusíku a zvýšit fosfor a draslík. Rostlinám by prospěl postřik na list hnojivem s vyšším obsahem fosforu. Zároveň bude třeba zamyslet se nad hnojivem v zálivce a zkusit použít Kristalon zdravé rajče a paprika.

Zdroj: diskuze Černé tečky na rajčatech

Chleba ve vajíčku se šunkou

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • 150 g šunky
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Vejce rozšlehejte v misce, přidejte najemno pokrájenou šunku a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.

Zdroj: Recept na chleba

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ KEŘÍČKOVÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kubík.

Zakoupil jsem sazenice minirajčat ale s pěstováním na balkoně nemám žádné zkušenosti, to je jak velikou nádobu, kolik je potřeba zeminy, jakou zeminu, kdy jak a čím přihnojovat.
Odrůda je Vilma a Venus. Děkuji za každou radu.
Zdeněk Kubík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mini rajčátka se dají pěstovat na balkoně s jižní a jihozápadní orientací. Nádobu volte co největší, minimálně 10 litrů na rostlinu. Rajče potřebuje vodu, takže pod nádobu umístěte misku, ve které se bude zadržovat přebytek zálivkové vody. Substrát vyberte pro pěstování zeleniny. Hnojení provádějte 2 krát do měsíce hnojivem z trusu hospodářských zvířat nebo můžete použít Krystalon plod. Vyvarujte se zalévání na listy, vlhčete jen substrát.

Zdroj: diskuze Pěstování keříčkových rajčat

Chleba ve vajíčku se sýrem

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • 200 g strouhaného sýra eidam
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Vejce rozšlehejte v misce, přidejte nastrouhaný sýr a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.

Zdroj: Recept na chleba

Poradna

V naší poradně s názvem RAJČATA A JEJICH CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

u balkonových rajčat mě opadali listy.nevím čím to je. děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejčastější příčinou, kdy rostlina rajčete ztratí naráz všechny listy, je stres ze sucha. Existuje postup, jak přimět rajče, aby se znovu olistilo pomocí postřiku dusičnanu amonného, ale zdržení, které to pro rostlinu znamená, je tak velké, že již prakticky nestihne začít rodit, tedy v našich podnebných podmínkách. Je tedy rozumnější tyto bezlisté rostliny nahradit rostlinami novými - zdravými a bedlivě dodržovat pěstební nároky rajčete, aby nedošlo k dalšímu vystresování rostlin.

Zdroj: diskuze Rajčata a jejich choroby

Co znamená B.L.T.

V gastronomii znamená B.L.T. zkratku slov: bacon (slanina) – lettuce (ledový salát) – tomato (rajče). Což znamená, že se toast nebo sendvič skládá vždy ze slaniny, ledového salátu a rajčat. Mohou se však přidávat i jiné suroviny.

B.L.T. je tradičný americký toast nebo sendvič. V oblibě je především kvůli své čerstvosti a šťavnaté náplni.

Vesměs se však jedná o pokrm s vysokým obsahem kalorií.

Zdroj: BLT toast

Škvarková pomazánka podle babičky

Ingredience: 250 g škvarků, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli, 1 sterilovaná okurka, pepř, na ozdobu paprika, rajče, pórek

Postup: Škvarky umeleme na masovém mlýnku, přidáme nadrobno nakrájená vejce a jemně nakrájenou cibuli. Ochutíme hořčicí (výborná je dijonská hořčice), solí, pepřem a důkladně promícháme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou okurku. Škvarkovou pomazánku s okurkou podáváme namazanou na čerstvém chlebu. Můžeme ozdobit paprikou, rajčetem nebo pórkem.

Zdroj: Škvarková pomazánka

Co rajče obsahuje

Rajčata obsahují především vodu (92 %), ale kromě toho skoro všechny vitamíny: A, C, D, F, K a celý soubor skupiny B. Dále spoustu minerálních látek: vápník, draslík, železo, měď, fosfor, kobalt, hořčík, mangan, nikl a podobně. Rovněž v nich najdeme značné množství kyseliny citrónové, jablečné a dalších.

Plody účinkují lehce močopudně, projímavě, antitoxicky. Jsou zásadotvorné. Ve 100 g rajčat je pouze 113 kJ (27 kcal) čili jsou neocenitelné při odtučňovacích kúrách. Doporučují se diabetikům, dále při ledvinových a srdečních chorobách a také při zácpě. Kosmetikové tvrdí, že mají rajčata příznivý vliv na pokožku a omlazují. Zvláště když jich jíme hodně, ale také když rajčatové plátky používáme například jako pleťovou masku na obličej a výstřih. Rajčata podporují krvetvorbu, prospívají kůži, vlasům i nehtům. Chrání srdce a posilují imunitu, značné jsou i jejich antibakteriální účinky.

Psychiatři doporučují rajčata nervově nemocným, poněvadž obsahují bróm, který má zklidňující účinky. Rajčata rovněž povzbuzují činnost žlázek v žaludeční sliznici, což je pro většinu osob velmi prospěšné, ale ne zrovna vhodné pro ty, jejichž organismus má přebytek žaludečních šťáv. Podle jedné teorie však špetka cukru přidaná k rajčatům tyto účinky obvykle neutralizuje. Rajčata, zvláště oloupaná, jsou velmi vhodná také pro děti. Rajčatové listy vydají silnou vůni, která odhání hmyz, proto ve venkovských domech leckdy zavěšují ke stropu svazeček těchto listů, aby tak zahnali komáry, mouchy, moly, a dokonce i blechy.

Pozor, nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu.

Zdroj: Krytosemenné rajče jedlé

Obložené chlebíčky pro pohoštění

Chlebíčky se podávají zejména při různých oslavách a setkáních s přáteli. Připravené chlebíčky nechte odležet, chraňte je pouze před oschnutím. Rozležením se provlhčí pečivo, přestane se drobit, zvláční a chutě se tak nějak lépe spojí.

Co je třeba:

  • základní surovinou je bílá veka (to je klasika) – v současné době se v této oblasti poměrně experimentuje a používají se i bagety (světlé i tmavé), housky, popřípadě jiné druhy pečiva

Další suroviny se volí dle toho, jaký chlebíček budete vyrábět. K tradičním surovinám patří:

  • vlašský salát, bramborový salát
  • uzeniny – šunka, debrecínka, uherák, herkules a další
  • vejce – vařené natvrdo
  • sýr – je možné použít různé druhy, od plátkového přes plísňový až po tavený
  • pomazánky – budapešťská, česneková, rybí atd.
  • kyselá okurka
  • zelenina – okurka, rajče, paprika

Fantazii se meze nekladou, hodí se i olivy, oříšky, majonéza a podobně.

Postup:

  • nejdříve nakrájíte veku (šířka plátků i velikost záleží na tom, jak velké a „tlusté“ chlebíčky chcete vyrábět)
  • poté ji potřete máslem či pomazánkou
  • následně začnete chlebíčky zdobit (suroviny se skládají vesměs vedle sebe, nikoliv na sebe)
Nejčastější kombinace:
  • veka + vlašský/bramborový salát + šunka + vejce + kyselá okurka
  • veka + budapešťská pomazánka + sýr + paprika (často nakládaná)
  • veka + máslo + suchý salám (uherák, herkules) + kyselá okurka/rajče
  • veka + hermelínová pomazánka + hermelín

Fantazii se meze nekladou, a tak záleží jen na vás, co na chlebíček dáte. Je třeba jen dávat pozor, aby se chutě vyloženě „netloukly“. Vyrobit chlebíček lze i tak, že se na každý konec položí rozdílné chuti. Prostředek pak může být neutrální.

Tip: Uzenina by měla být nakrájená na tenké plátky, poté se tvaruje do kornoutků.

Zde je několik inspirací z komerční sféry.

Zdroj: Obložené chlebíčky

Tortilla s kuřecím masem a zakysanou smetanou

Ingredience: 4 tortilly, 1 cibule, 400 g kuřecích prsních řízků, špetka chilli, sůl, pepř, 200 ml rajčatového pyré, papriky, ledový salát, rajče, 300 ml zakysané smetany, česnek

Postup: Nejprve nadrobno nakrájíme papriky, rajčata, česnek, ledový salát a cibuli. Kuřecí prsa nakrájíme na drobné nudličky. Na rozpálený olej vložíme cibuli, přidáme kuřecí maso a krátce osmahneme. Poté zalijeme cca 4 polévkovými lžícemi rajčatového pyré a přidáme nastrouhaný česnek, chilli a asi polovinu nakrájených paprik. Osolíme a opepříme. Vezmeme tortillu a pomažeme ji zakysanou smetanou. Klademe vrstvy ledového salátu, paprik, rajčat a kuřecí směsi. Potom tortillu zabalíme.

Zdroj: Tortilla s kuřecím masem

Rajčata pěstovaná v nádobě

Vysazená rajčata do nádob umisťujeme na vhodné slunné stanoviště, od poloviny května, kdy již nehrozí mrazíky. Rajče je na mrazíky velmi citlivé, pokud náhodou hlásí předpověď mrazíky, je možno celé nádoby na noc uschovat do domu či bytu, rostliny se po silném šoku chladem dlouho vzpamatovávají.Pro výsadbu volíme vhodnou nádobu tak, aby nám ušetřila práci při pěstování. Volíme tedy ideálně samozavlažovací pěstební nádobu. Pokud chcete pěstovat v nádobě pouze jednu rostlinu, může být dostačující nádoba velikost 35 x 35 cm (v nabídce je případně i rozměr 40 x 40 cm), v nádobě s rozměrem 50 x 50 cm je možno pěstovat rostliny dvě a navíc má tato nádoba velký zásobník na vodu. Všechny tyto požadavky splňují samozavlažovací nádoby

Zdroj: Pěstování rajčat

Recept na domácí hamburger jako z McDonald's

Ingredience: 200 g hovězího mletého masa, majonéza, plátek čedaru, sůl, kečup, plátek rajčete, kyselá okurka, hamburgerová houska

Technologický postup: Mleté maso nesolíme ani nepepříme, jen z masa uděláme kuličky, které v dlani rozplácáme na placky o tloušťce asi 5 mm a velikosti housky. Pánev nasucho rozpálíme a placky osmahneme 1–2 minuty z každé strany, ke konci opékání vložíme na maso plátek čedaru a necháme ho tam přibližně 10 vteřin a maso vyjmeme. Rozkrojenou housku na chvíli vložíme na pánev, aby byla křupavá. Maso osolíme a opepříme, až bude hotové a položené na housce. Teď už nás čeká jen skládání na housku. Housku potřeme majonézou, přidáme maso, kyselou okurku, rajče, druhou polovinu housky potřeme kečupem a vše přiklopíme.

Zdroj: Hamburger

Historie rajčete

Rajčata se dostala do Evropy v 16. století. Jejich semena byla přivezena do Španělska kolem roku 1525 nebo o něco později, když Hernando Cortez dobyl říši Aztéků a podrobil si území pozdějšího Mexika. Historie pěstování rajčat je na evropském kontinentu relativně krátká, rajčata se do Evropy dostala společně s bramborami až po objevení Ameriky a dovezení semen a sazenic pokolumbovskými výpravami. Zpočátku se rajčata pěstovala v Itálii a Portugalsku, a to paradoxně pro okrasu, teprve později se začala používat jako plodová zelenina.

Oblibu získala rajčata především pro svoji výraznou chuť, krásnou barvu a velmi snadný způsob pěstování. Samotná rostlina rajčete (Lycopersicon esculentum) je jednoletá a velmi silně plodící, pokud ji nezaštipujeme, hravě překoná výšku 2 metry. Potřebuje velmi světlé a teplé stanoviště, dostatek místa kolem sebe a pravidelnou zálivku i přihnojení. Díky svému snadnému pěstování ze semen si rajče našlo širokou skupinu pěstitelů z řad zahrádkářů či majitelů zahrad, oblíbené je i pěstovaní rajčat v nádobách – jako balkónová rajčata. Díky své relativní nenáročnosti na pěstování jsou rajčata velmi oblíbeným druhem zeleniny a patří určitě do každé zahrady, zahrádky, nebo do květináče či truhlíku na balkón nebo terasu.

Pokus o pěstování „biorajčat“ bohužel nedopadl dobře. Pěstování rajčat bez jakékoli formy chemického postřiku se bohužel ukázalo jako ne zrovna ideální řešení, a ještě předtím než majitel zahrádky stihl sklidit úrodu, sklidila jej obvykle za něj plíseň.

Známe salátová rajčata i taková, co mají hodně šťávy a málo dužiny a naopak – hodně dužiny a málo šťávy. Známá jsou žlutá i červená rajčata nejrůznějších odstínů a také tvarů. V poslední době byly vyšlechtěny odrůdy ve tvaru krychle, aby se daly snáze balit a zasílat.

Zdroj: Krytosemenné rajče jedlé


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP