Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

V KUCHYNI

OBSAH

Použití česneku v kuchyni

Česnek představuje sílu, zdraví, energii a v kuchyni je nenahraditelný. Zbytečně se neříká, že je česnek základem většiny jídel. Kromě specifické chuti má také schopnost podtrhnout a zvýraznit chutě jiných ingrediencí. Česnek může být v pokrmech buď hlavní přísadou, například v česnekové pomazánce, česnekové polévce, nebo se využívá ke zvýraznění jiných chutí, například pod pečené i grilované maso. Ke grilovaným pokrmům se velmi často připravují česnekové omáčky nebo dipy.

A protože sychravé počasí už na sebe nenechá dlouho čekat, nechte se inspirovat několika našimi recepty s blahodárným česnekem.

Zdroj: Recepty s česnekem

Poradna

V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

jo,delší dobu. nejlepší to vyzkoušet v kuchyni když vaříte př. 100 gulášů. jednou zaplatíte a víte jak na to. fanda

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne

Bazalka v kuchyni

V kuchyni lze využít jak čerstvé, tak i sušené listy bazalky. Mladé čerstvé listy bazalky se mohou kdykoliv otrhávat a používat pro přípravu zeleninových salátů, do různých pokrmů s rajčaty, vhodná je do polévek, omáček, k rybám, do marinád k masu na grilování. Do vařených jídel ji přidáváme před dokončením, přičemž je vhodné její chuť podtrhnout česnekem. Dobře se kombinuje také s cibulí, pažitkou, majoránkou, oreganem, saturejkou a tymiánem. Hojně se využívá v italské kuchyni při přípravě těstovin a pizzy. V mikrotenovém sáčku vydrží v chladničce i několik dní. Celé lístky používáme jako přísadu do salátů, pokrájené na kousky pak nejčastěji jako koření k masu. Z větších listů raději odstraňte středový řapík.

Bazalku je nejlépe užívat v syrovém nebo zmrazeném stavu, protože sušená ztrácí aroma i chuť. Ale samozřejmě není možné mít po ruce stále čerstvé bylinky, takže v případě potřeby otrhejte lístky bazalky ještě před květem a sušte je ve stínu, případně v sušárně při maximální teplotě 40 °C.

Další možností, jak co nejlépe uchovat bazalku, je naložení do oleje. Takto konzervovaná bylinka je pak vhodná hlavně pro tepelné úpravy masa a zeleniny nebo do salátů.

Zdroj: Bazalka a její využití

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

dobrý den
Na rýmovník nedám dopustit ,bylinku mám skoro dva roky a když mám mladý výhonky tak rozdávám, je to vděčná bylinka jak v kuchyni tak i jako léčivka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník

Tablety do myčky na bělení prádla

I ve vaší kuchyni se pravděpodobně skrývá tajný nástroj pro bělení, a to tablety do myčky. Jednoduše přidejte tabletu do myčky k běžnému pracímu prostředku a znečištěné bílé prádlo po obvyklém pracím cyklu bude zářivé.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT MOLICE Z BAZALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Mám na bazalce molice a bazalka chřadne.NEVÍM JAK SE JICH ZBAVIT,ABY MOHLA BÝT NADÁĹE K POUŽITÍ V KUCHYNI.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejlepší zbraň na molice je chemický insekticid Mospilan. Bohužel pro bazalku se moc nehodí, jelikož její listy jsou hlavním produktem a Mospilan v nich zůstává moc dlouho aktivní. Abyste udržela bazalku stále jedlou a bez molic, tak zkuste použít žluté lepové desky, které jsou běžně k dostání, jak je vidět zde: www.zbozi.cz/hledani…
Molice na ně přelezou, přilepí se a uhynou.

Zdroj: diskuze Jak odstranit molice z bazalky

Vavřín vznešený

Vavřín není žádná malá rostlinka, ve skutečnosti je to velký keř, který dorůstá výšky i 15 metrů. Z vavřínu se využívají jeho listy, které neslouží jen jako ingredience v kuchyni, ale mají i léčivé účinky.

Bobkový list obsahuje i nejrůznější živiny, ale jen v malém množství. Jedná se o sacharidy, bílkoviny, vlákninu, tuk, vodu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, sodík, mě´d, selen, mangan, kyselinu listovou a vitamínu A, B a C.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den.
Vlastním asi pět let keř bobkový list.Přes zimu je doma. Letos jsou na listech samý puklice a ještě jsou lepkavé a vně keře jsou listy a stvoly černé. Jako posypané sazí.Co to může být. Asi ho budu muset zlikvidovat. Škoda.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Můžete ho zachránit včasným postřikem přípravkem Actara. Tím spolehlivě zničíte všechny puklice a zastavíte to lepkání. Pokud to černé na listech jsou mšice, tak ty to taky zničí. Díky tomuto postřiku rostlina zůstane imunní vůči všem škůdcům po dobu 2 měsíců ode dne aplikace. Samozřejmě ošetřené listy nemůžete spotřebovávat v kuchyni, ale zachráníte svoji ristlinu. První nové lístky můžete sklízet až v létě.

Zdroj: diskuze Bobkovy list a puklice

Studené omáčky vhodné k masům

Studené omáčky se používají při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně. Příprava studených omáček vyžaduje pečlivost. Omáčky mají být výrazné a pikantní, protože jejich úlohou je doplnit a zpestřit chuť pokrmů.

Zálivky řadíme mezi omáčky, upravované pokrmy jimi zaléváme a dochucujeme. V mezinárodní kuchyni se používá výraz dresinky. Zálivky – dresinky dělíme dle základních surovin a dle složitosti přípravy. V české kuchyni lze rozlišit zálivky na dochucování salátů ze zeleniny, na masa různého druhu včetně ryb a mořských plodů a na zálivky na dochucování salátů z ovoce.

Dip je slovo, které bylo přejato z anglického jazyka a znamená namočit, ponořit a podobně. Kdybychom jej chtěli přeložit do češtiny, mohli bychom použít slovo omáčka, avšak díky významu slova omáčka v české kuchyni, kde označuje spíš část hlavního jídla, by byl tento výraz dost nepřesný. Význam by tedy možná nejlépe vystihovalo slovo „namáčka“, a tak raději zůstaňme u anglického výrazu „dip“. Pokud se tedy hovoří o dipu, jde o hustou tekutinu z různých přísad, do které se namáčí například grilované pochoutky pro dosažení ještě lepší chuti. Často se však tato dvě označení (dipy a omáčky) užívají většinou společně a ve většině případů znamenají totéž.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Poradna

V naší poradně s názvem RYCHLOSŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VIT.

mam DNU je to spatny praganda na moji DNU?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Praganda se používá k nasolování masa a při běžném používání v kuchyni se s ní nesetkáte. Ptáte-li se, jestli maso nasolené pragandou je špatné pro vaši dnu, tak v tomto ohledu vůbec nezáleží, čím je maso upraveno. Je to stále maso a při jeho trávení bude vznikat kyselina močová. Máte-li chuť na uzené, tak si dát můžete, i když máte dnu, ale jen jednu malou porci. Každé takové hodování je třeba řádně zapít čistou neochucenou vodou. Voda zaměstná ledviny a ty pak mohou lépe odvádět kyselinu močovou ven z těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rychlosůl

Tymián v kuchyni

Tymián je tradičním kořením Španělska, Francie, Itálie a Řecka. V současnosti se jeho obliba vrací i do našich kuchyní. Známý je jako součást takzvaného Provensálského koření. V gastronomii se nejčastěji používá tymián obecný nebo tymián citrónový. Větší aromatizující účinek mají kupodivu listy sušené než čerstvé. Tymián pomáhá při zažívání, je tedy vhodný ke skopovému či vepřovému masu nebo ke zvěřině. Zvýrazňuje chuť marinovaného masa, s oblibou se přidává do svíčkové omáčky. Pár lístků ochutí i pokrmy z ryb, luštěnin a rýže. Často se jím dochucují zeleninové pokrmy, omáčky a saláty, ve směsi s oreganem, bazalkou nebo rozmarýnou se často používá na pizzu, vodný je i na těstoviny

Listy k přímé spotřebě sklízíme kdykoliv. Při kořenění lístky rostliny sdrhujeme a v dlaních rozemneme. Čerstvé větvičky můžete vložit do oleje nebo octa a tento přípravek pak používat k dochucování mnoha pokrmů.

Zkuste některý z níže uvedených receptů a ochutnejte specifickou příchuť tymiánu.

Zdroj: Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Koprová omáčka a apetit

Koprová omáčka patří mezi noblesní omáčky, je jednou z nejlepších a nejtypičtějších omáček pro českou kuchyni. Hlavní součástí koprové omáčky je samozřejmě kopr. Kopr je čerstvá bylinka s charakteristickým aroma, krásnou vůní a dokáže některá jídla dovést k dokonalosti. Dovedete si představit například lososa nebo naložené okurky bez kopru? Většina z nás určitě ne. Ovšem názory na koprovou omáčku se různí. Jsou dvě skupiny. Jedna skupina koprovou omáčku zbožňuje, druhá skupina ji nesnáší.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Jaké pH má ocet

Ocet se vyrábí fermentací tekutin, které obsahují etylalkohol. Právě tento druh alkoholu totiž bakterie při kvašení přeměňují na kyselinu octovou. Koncentrace kyseliny se v jednotlivých octech liší, v obchodech jsou ale zpravidla běžně k dostání octy s obsahem 5–8 % kyseliny octové. Při výběru se vždy pečlivě podívejte na označení výrobku. Slovo „ocet“ znamená, že se jedná o biologicky vyrobený ocet. Právě ten by měl být vaší volbou do kuchyně i k léčebným účelům. Octy vyrobené ze syntetické kyseliny octové nejsou vhodné, protože neobsahují žádné aromatické látky. Bývají označeny jako „ocet vyrobený z kyseliny octové“ nebo „ocet vyrobený z octové esence“.

Kromě klasického kvasného lihového octu, který vzniká zkvašením čistého etanolu, je k mání celá řada dalších octů. Každý z nich má svou specifickou chuť a své využití v kuchyni – některý se hodí do salátů, jiný je skvělý k přípravě ryb či omáček. Nejčastěji se používá ocet vinný, jablečný, balzamikový, v asijské kuchyni je pak nejoblíbenější rýžový ocet. Vyzkoušet ale můžete i ocet sladový nebo syrovátkový.

Jablečný ocet je velmi prospěšný pro udržení zdravé hladiny alkalického pH v těle. Aby bylo tělo zdravé, musí udržovat rovnovážný stav pH a acidobazickou rovnováhu v normálním rozmezí 7,35–7,45. Podle výzkumů je nerovnovážný stav pH důvodem nedostatečného množství energie a výskytu většího počtu infekcí.

Běžný ocet má pH 5, tudíž by měl být silně kyselinotvorný.

Rýžový ocet má pH 7,5 a je mírně zásadotvorný.

Jablečný ocet má pH 8–7,5 a je mírně zásadotvorný.

Zdroj: Ocet a jeho pH

Rozmarýn jako koření v kuchyni

Aromatický rozmarýn se využívá při přípravě masových jídel, která výborně dochutí. Ať už je to skopové, ryby nebo drůbež. Neexistovala by bez něho francouzská kuchyně. Je důležitou součástí provensálského koření. Výborně se hodí také na ochucení nádivek, marinád, sýrových a zeleninových pokrmů, přidat ho můžete do zapečených brambor nebo na pečené brambory, na pizzu, nic nezkazíte ani přidáním do těstovin. V malém množství ho můžete přisypat i do džemů a likérů, které tím získají neotřelou chuť. Ponořením snítky čerstvého rozmarýnu do oleje nebo octa získáte následně skvělé dochucovadlo zeleninových salátů. Vzhledem k jeho silnému aroma a nahořklé, kořenité chuti to ale s dávkováním nepřehánějte. Doporučená dávka je jedna lžička sušeného koření do pokrmu pro čtyři osoby. Ve větším množství může působit až opojně.

Zdroj: Rozmarýn

Dýně hokaido pěstování na zahradě

Dýně hokaido je vhodná pro pěstování na zahradě. Obecně nemá vysoké nároky na pěstování. I začátečník si s ní poradí. Vyhovuje jí výsadba na teplé a chráněné místo. Semena jsou velká. Před výsadbou je namočte den předem na talířku s vodou, aby klíčily rychleji. Na jaře je možné si sazenice předpěstovat v květináči doma na okenním parapetu. Při výsadbě na zahradu dejte pod sazenice hnojivo a kompost, nebo je vysaďte přímo na kompost a porostou vám neuvěřitelně rychle, přímo před očima. Sazenice by měly být od sebe vzdáleny asi 1 m. Vyžaduje vydatnou zálivku. Dýně se sklízí na podzim, když začne zasychat stopka. Většinou dorůstá velikosti o průměru 20 až 25 cm. Ve vhodném sklepě se může uskladnit na dlouhou dobu, třeba až do února, což je jejich velikou výhodou. Využívá se hlavně v kuchyni na smažení, vaření a pečení, ale také na dlabání v době Halloweenu. Je s ní jednoduchá práce, protože se nemusí loupat. Má tvrdou oranžovou dužinu. Ta má močopudné účinky. Konzumace dýně se doporučuje hlavně při onemocnění sleziny, slinivky břišní a žaludku.

Zdroj: Dýně hokaido


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP