Vepřová krkovice na pivu
Ingredience
- 800 g vepřové krkovice;
- 1 lžíce hořčice;
- 120 ml piva;
- alobal na pečení.
Kořenící směs
- 100 g soli;
- 2 lžičky červené papriky;
- 2 lžičky sušené cibule;
- 2 lžičky sušeného česneku;
- 1 lžíce čerstvě mletého pepře.
Postup
Vepřovou krkovici potřete hořčicí a obalte v kořenící směsi. Maso položte na gril nad přímé žároviště se středním ohněm a opečte z každé strany 3 minuty. Poté maso zabalte do alobalu, a než alobal uzavřete, přilijte k masu pivo. Balíček s masem vraťte na gril a dejte nad nepřímé žároviště na mírný oheň a při 150 °C ho grilujte pod poklopem dvě a půl hodiny. Poté maso vybalte z alobalu, nechte chvíli odpočinout, nakrájejte na plátky a podávejte s pikantním kapustovým salátem s praženými arašídy.
Pikantní kapustový salát s praženými arašídy
Ingredience
- 1 malá kapusta;
- hrst arašídů;
- 2 lžíce olivového oleje;
- 3 stroužky česneku;
- 1 - 2 lžičky chilli vloček;
- 1 lžička soli.
Postup
Z kapusty otrhejte listy, omyjte je a důkladně osušte. Listy vložte velmi krátce na gril nad nepřímé žároviště, jakmile od roštu získají hnědé markování, listy sundejte. Trvá to asi půl minuty z každé strany. Z listů vykrojte tvrdé středy a vyhoďte je. Listy nakrájejte na tenké proužky a dejte do mísy.
Arašídy vložte na pánvičku a dejte na gril a opražte. Jakmile se rozvoní a na povrchu zezlátnou, pánvičku stáhněte, oříšky přesypte na prkénko a arašídy posekejte nahrubo.
Prázdnou pánev vraťte na gril a vlijte do ní olej a nechte ho rozehřát. Mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. Dejte do oleje společně s chilli vločkami a osmažte dozlatova. Pánev stáhněte z grilu a vmíchejte k česnekovému oleji pokrájenou kapustu, osolte, posypte praženými arašídy a v pánvičce promíchejte. Ponechte v pánvičce asi 4 minuty a servírujte. Salát se hodí ke všem grilovaným tučným masům.
Grilovaná krkovička s okurkovým salátem a brambory
Ingredience
- 4 steaky z vepřové krkovice;
- sůl;
- barevný pepř;
- olivový olej na potření.
Příloha
- 600 g ratté brambor;
- 7 stroužků česneku;
- 1 lžíce másla;
- sůl.
Salát
- 1 okurka hadovka;
- 1/2 červené cibule;
- 1 svazek kopru;
- 2 lžíce bílého vinného octa;
- 1 lžička třtinového cukru;
- sůl a čerstvě mletý pepř.
DIP
- 1 hrst hladkolisté petržele;
- 4 lžíce zakysané smetany;
- 1 lžička hrubozrnné hořčice;
- 1 lžička rostlinného oleje;
- špetka soli.
Postup
Nejdříve připravte přílohu. Brambory i se slupkou přepulte a uvařte v osolené vodě. Vložte je na gril potřený olejem a za občasného otáčení grilujte nad přímým žárovištěm se středním ohněm asi 7 minut. Česnek oloupejte, podélně přepulte, dejte na grilovací tál a opékejte asi 10 minut. Brambory dejte do mísy, přidejte opečené česneky, máslo a promíchejte. Dochuťte solí.
Nyní připravte salát. Okurku nastrouhejte do mísy. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a přidejte do mísy s posekaným koprem, octem, cukrem a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
Připravte dip. V misce smíchejte nadrobno nakrájenou petržel, zakysanou smetanu, hořčici, olej a promíchejte.
Steaky osolte, opepřete a potřete olejem. Vložte na středně rozpálený gril nad přímé žároviště a grilujte z každé strany 4 až 5 minut. Servírujte s bramborami, okurkovým salátem a dipem.