Dušená mrkev s vepřovým masem
Suroviny:
- vepřová kýta nebo kotleta
- 2 plátky másla
- cibule
- sůl
- kmín
- 1 střední mrkev
- zásmažka z másla a hladké mouky
Postup:
Do kastrolku dáme kousek másla, drobně nakrájenou cibulku, zpěníme, vložíme na malé kostičky nakrájené vepřové maso, osolíme a dusíme, až je maso poloměkké. Potom přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev, podlijeme vodou a dusíme. Když jsou maso i mrkev měkké, zahustíme šťávu troškou zásmažky. Podáváme s dušenou rýží, vařeným bramborem či bramborovou kaší, nebo s těstovinami.
Dušená mrkev s bramborem
Suroviny:
- 1 ks malé cibule
- 500 ml vody
- 8 ks větší mrkve
- 1 ks masoxu
- 1 ks zeleninového bujónu
Postup:
Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Nadrobno nakrájenou cibulku necháme v hrnci zpěnit na másle. Až trochu změkne, přidáme mrkev, vodu, bujón i masox, koření a kostičku másla. Promícháme a necháme vařit zhruba 20 minut, záleží na druhu mrkve. Nakonec zahustíme zápražkou z hladké mouky, kterou přecedíme přes sítko, abychom v mrkvičce neměli hrudky. Dušenou mrkev podáváme s vařenými brambory.
Dušená mrkev s hráškem
Suroviny:
- 1 kg mrkve
- 150 g mraženého hrášku
- 60 g másla
- 1 ks cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- citronová šťáva
- cukr
- sůl
- voda na podlití
Postup:
Mrkev očistíme, nakrájíme na malé kostičky nebo nahrubo nastrouháme. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mrkev, osolíme, podlijeme vodou (do výše mrkve, musí být zalitá) a dusíme pod pokličkou. Po deseti minutách přidáme hrášek a dusíme doměkka. Nakonec vše zaprášíme hladkou moukou, dobře promícháme a provaříme. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou a zjemníme máslem. Dušená mrkev se skvěle hodí k pečenému nebo dušenému vepřovému plecku, jako přílohu doporučujeme vařené brambory.
Dušená mrkev se smetanou
Suroviny:
- 450 g mrkve
- 200 ml sladké smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 150 ml vývaru nebo vody
- cukr krupice dle potřeby
- sůl
- mletý černý pepř
- jemně nasekaná pažitka dle chuti
Postup:
Mrkev očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme 2 lžičky cukru a necháme zkaramelizovat. Pak vmícháme mrkev a za stálého míchání osmahneme. Podlijeme vývarem či vodou. Pod pokličkou dusíme zvolna do měkka. V hrnku rozmícháme smetanu s moukou a vmícháme do mrkve, krátce povaříme. Hotovou mrkev osolíme, opepříme a dochutíme cukrem. Nakonec vmícháme pažitku. Podáváme s vařenými bramborami nebo dušenou rýží.
Dušená mrkev s kuřecím masem
Suroviny:
- 750 g mrkve
- 200 g kuřecího masa
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- mletý kmín
- sůl
Postup:
Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a na nudličky pokrájené maso, osolíme, okořeníme a podusíme. Přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) mrkev, podlijeme a dusíme doměkka. Podáváme s vařeným bramborem.
Dietní dušená mrkev
Suroviny:
- 4 ks mrkve
- malá špetka soli
- 1 lžička olivového oleje
- voda
Postup:
Mrkve ostrouháme a dáme celé nebo rozkrojené na půlky vařit v malém množství mírně osolené vody. Vaříme asi 10 až 15 minut, než mrkev mírně změkne. Měl by do ní vjet nůž, ale nesmí být příliš měkká. Mrkev necháme vychladnout, nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na nudličky. Dáme opět do kastrolku, kde necháme trochu vody, ve které jsme mrkev vařili. Mrkev opět prohřejeme, přidáme lžičku olivového oleje a můžeme přidat lžičku cukru. Nakonec můžeme dochutit nadrobno nakrájenými 2 plátky šunky, které necháme s mrkví chvilku prohřát. Podáváme s bramborem nebo i jako přílohu k masu.
Dušená mrkev na sladko
Suroviny:
- 10 kusů mrkve
- 1 špetka soli
- 3 lžičky cukru
- 3 lžičky octa
- 3 ks vejce natvrdo
- 5 lžic hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
Postup:
Nastrouháme mrkve nahrubo, přidáme hrášek, sůl a cukr a dáme vařit. Do druhého kastrolu oloupeme brambory a dáme vařit. To samé uděláme také s vajíčky. Až je mrkev měkká, tak si připravíme zásmažku a přidáme ji k mrkvi. Na závěr přidáme přibližně 2 malé lžičky octa.
Autor: © svevi
Foto: © Own work