Vhodný olej na marinádu
I když rádi vaříte s olivovým olejem, není to ideální olej na marinádu. Alespoň ne, když marinované maso přistane na grilu spolu s marinádou, protože olivový olej se při vysokých teplotách přepaluje. Na smažení jsou vhodnější žáruvzdorné rostlinné oleje, jako je řepkový olej, arašídový olej nebo kukuřičný olej. Pokud se ale marináda před grilováním setře nebo se použije místo grilu pánev, tedy maso či zelenina se připravují na grilovací pánvi, můžete na marinádu použít i olivový olej.
Steak z vepřové krkovice
Ingredience na 4 porce
Na maso:
- 4 steaky z vepřové krkovice;
- sůl;
- pepř.
- 2 stroužky česneku;
- 150 gramů cibule;
- 3 snítky tymiánu;
- 1 snítka rozmarýnu;
- 1 lžička sladké papriky;
- 1 lžíce rajčatového protlaku;
- 5 střiků worcesterské omáčky;
- 3 střiky Tabasca;
- 2 lžičky limetkové šťávy;
- 80 ml řepkového oleje.
Postup
Nejdříve si připravte marinádu. Oloupejte česnek a cibuli, česnek nasekejte nadrobno a cibuli nakrájejte na tenké kroužky. Z větviček otrhejte lístky tymiánu a jehličí rozmarýnu. V mělké misce smíchejte papriku, rajčatový protlak, worcesterskou omáčku, tabasco, limetkovou šťávu a řepkový olej. Umístěte steaky a otočte je v marinádě, navrch rozložte česnek, cibuli a bylinky, přikryjte a nechte přes noc marinovat. Pokud je na vás omáčka moc pikantní, vyzkoušejte náš recept na steak z vepřové krkovice s lehce ovocnou marinádou, který je uveden dále.
Druhý den steaky vyjměte z marinády, sceďte, dochuťte solí a pepřem. Vložte na předehřátý gril a grilujte asi 5 až 6 minut z každé strany, občas potřete marinádou.
Naaranžujte s ohnivými bramborovými špízy a cherry rajčátky a podávejte tyto vynikající steaky z vepřové krkovice.
Steak z vepřové krkovice s lehce ovocnou marinádou
Šťavnatý steak z krkovičky z grilu s domácím chutney a bramborami opékanými na grilu: S naším receptem bude váš grilovací večer kulinářský úspěch!
Ingredience na 2 porce
Na grilované brambory:
- 500 gramů brambor;
- 1/2 lžíce řepkového oleje;
- 1 lžíce listů čerstvé majoránky.
Na rajčatové chutney:
- 300 g cherry rajčat;
- 1/2 červené papriky;
- 1/2 žluté feferonky;
- 1 1/2 jarní cibulky;
- 1/2 stroužku česneku;
- 1/2 stonku citronové trávy;
- 1/2 lžíce řepkového oleje;
- 20 ml červeného vína;
- 1/2 zarovnané lžičky plodů rohovníku obecného zvané karob nebo svatojánský chléb;
- sůl;
- pepř;
- trochu medu.
Na steaky:
- 2 steaky z vepřové krkovice.
Na marinádu:
- 1 lžíce sirupu z granátového jablka;
- 1 1/2 lžíce řepkového oleje;
- 2 lžíce rajčatové šťávy;
- 1/2 stroužku česneku, jemně nasekaný;
- 1/2 lžičky čerstvých listů oregana.
Postup
Ingredience na marinádu smícháme, steaky z vepřové krkovice v ní marinujeme alespoň 2 hodiny nebo přes noc.
Na čatní nakrájíme rajčata a papriky na 1 cm kostičky, papriky zbavíme semínek a spolu s jarní cibulkou a stroužkem česneku nakrájíme nadrobno. Citronovou trávu nařízněte ostrým nožem.
V hrnci rozehřejte řepkový olej a opečte v něm zeleninu po dobu 2 minut, potom zalijte červeným vínem a vařte 2 minuty. Pomocí sítka přisypte karob a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a medem a horké plňte do sterilních sklenic nebo sklenic se šroubovacím uzávěrem.
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, poté je rozpulte a smíchejte s olejem a lístky majoránky. Grilujte společně se steaky z vepřové krkovice na středním plameni asi 8 - 10 minut.
Steak z krkovice s paprikou
S naším receptem na steak z krkovičky vám ukážeme, že se vyplatí maso před grilováním naložit. Ať už jemné nebo pikantní – díky marinádě jsou steaky obzvláště jemné a aromatické.
Ingredience na 4 porce
- 1 lžíce citronové šťávy;
- 2 lžíce sladké papriky;
- 5 lžic řepkového oleje;
- 2 stroužky česneku;
- 1 snítka rozmarýnu;
- pepř;
- 4 steaky z vepřové krkovice.
Postup
V misce smíchejte citronovou šťávu, paprikový prášek a olej do hladka. Přidejte česnek, který nejdříve oloupejte a prolisujte lisem na česnek. Rozmarýn omyjte, osušte a otrhejte z větvičky jehličí. Přidejte ho do misky společně s pepřem a vše důkladně promíchejte.
Steaky z krkovičky potřete marinádou, dejte na talíř, přikryjte fólií a dejte na cca 3 hodiny marinovat do lednice.
Steaky vložte na rozehřátý gril a grilujte z každé strany asi 6 minut.
Marinované steaky z vepřové krkovice
Ingredience na 6 porcí
- 1½ kg vepřové krkovice, v jednom kuse, bez kostí;
- 200 ml řepkového oleje;
- 3 stroužky drceného česneku;
- 1 cibule nakrájená na kroužky;
- 1 polévková lžíce hrubé mořské soli;
- 2 čajové lžičky tymiánu;
- 2 polévkové lžíce směsi grilovací koření;
- 1 lžička rozmarýnu;
- 1 polévková lžíce sladké papriky;
- 2 lžíce rajčatového protlaku;
- 10 střiků worcestrové omáčky;
- 2 střiky Tabasca;
- lžička citronové šťávy;
- ¼ litru vody;
- pepř, mletý, množství podle chuti.
Postup
Maso nejprve omyjte, osušte a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Všechny ingredience smíchejte dohromady a steaky nechte v lednici minimálně 24, nejlépe 48 hodin.
Grilujte asi 7 minut z každé strany.
Podávejte se salátem, rýží a fazolemi.
Italská marináda na krkovici
Ingredience na 8 steaků
- 20 g zelené feferonky;
- 3 stroužky česneku;
- 150 ml řepkového oleje;
- 1 lžička sladké papriky;
- 1 lžička černého pepře;
- 1/2 citronu bez chemického ošetření;
- 1 lžíce bazalky;
- 1/2 lžičky rozmarýnu;
- 1/2 lžičky tymiánu;
- 1 lžíce oregana;
Postup
Papriku zbavte stopky, podélně rozpulte, odstraňte semínka a blány a dužinu najemno nakrájejte. Česnek oloupejte a velmi jemně nasekejte. Bylinky omyjte, osušte a nadrobno nasekejte. Půlku citronu oloupejte a kůru nastrouhejte.
V misce smíchejte řepkový olej s mletou paprikou a pepřem. Do oleje přidejte papriku, česnek, citronovou kůru a bylinky a vše promíchejte.
Marináda je ideální na steaky z vepřové krkovice, vepřové řízky a řízky z kuřecích prsou.