Kolik má zeleninové rizoto kJ
Zeleninové rizoto má 1027,8 kJ, což je 245,64 kcal. Obsahuje zhruba 8,1 g bílkovin a 50,4 g sacharidů. Zeleninové rizoto tedy můžeme směle zařadit jako zdravý pokrm do vyváženého jídelníčku. Rýže a zelenina obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a také vlákninu. Jedná se o bezlepkový pokrm. Je vhodným pokrmem při různých dietách. S doplněním sýra nebo libového masa vás dostatečně zasytí.
Zeleninové rizoto s kuřecím masem
Suroviny:
- 2 balíčky rýže
- 2 kuřecí prsa
- 1 balíček mražené zeleniny s kukuřicí
- 1 kostka zeleninového bujonu
- sůl, vegeta
- kari koření
- mletá sladká paprika
- strouhaný tvrdý sýr
- máslo nebo olej
Postup:
Sáčky s rýží si uvaříme dle návodu. Pokrájené kuřecí maso orestujeme na másle nebo oleji společně se solí, vegetou, sladkou mletou paprikou a kari kořením. Poté přidáme mraženou zeleninu, přilijeme trochu vody, přidáme zeleninový bujon a necháme 10 minut podusit. Do takto připravené směsi přidáme rýži, zamícháme a necháme krátce provařit. Hotové podáváme posypané strouhaným sýrem.
Zeleninové rizoto s houbami
Suroviny:
- 2 balíčky rýže
- 1 mražená zelenina s kukuřicí
- 1 hrst hub (čerstvé nebo sušené)
- sůl
- mletý pepř
- olej
Postup:
Sáčky s rýží uvaříme dle návodu. Na oleji si podusíme zeleninu a houby, které, pokud byly sušené, jsme si namočili minimálně 2 hodiny předem v horké vodě nebo mléce. Když je vše měkké, přimícháme vařenou rýži, osolíme a opepříme. Můžeme dochutit česnekem. Podáváme tak, že namočenou naběračkou děláme na talíř kopečky, které dozdobíme petrželkou.
Zeleninové rizoto se smetanou
Suroviny:
- 2 balíčky rýže
- 1 balíček mražené kukuřice
- 1 balíček mraženého hrášku
- 1 cibule
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl
- kari
- máslo nebo olej
Postup:
Balíčky rýže uvaříme dle návodu. Na másle nebo oleji si zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přisypeme kukuřici a hrášek a dusíme do měkka. Poté dochutíme solí a kari kořením a vmícháme kelímek zakysané smetany. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a můžeme podávat. Při servírování můžeme posypat strouhaným parmazánem nebo eidamem.
Zeleninové rizoto se sýrem
Suroviny:
- 2 balíčky rýže
- 1 balíček mražené kukuřice
- 1 balíček mraženého hrášku
- 1 lžíce pórku
- 1 lžička libečku
- ½ skleničky sterilované kapie
- sůl, pepř
- máslo nebo olej
- nastrouhaný sýr
Postup:
Balíčky rýže uvaříme dle návodu zhruba 15 minut. Nakrájený pórek si orestujeme na másle nebo oleji, přidáme kukuřici s hráškem a podusíme do měkka. Dochutíme solí, pepřem a libečkem. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a na nudličky pokrájenou sterilovanou červenou papriku. Pořádně promícháme a můžeme servírovat. Před podáním posypeme strouhaným sýrem.
Rizoto s hruškami
Suroviny:
- 320 g rýže
- 1 hruška
- 1 cibule
- 1 dcl bílého vína
- 6 dcl zeleninového vývaru
- 200 g gorgonzoly (sýr s modrou plísní)
- 20 g másla
- 20 g parmezánu
- sůl, pepř
- vlašské ořechy na dozdobení
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na másle, přisypeme rýži a zalijeme vínem. Když se víno vyvaří, přilijeme zeleninový vývar a stále mícháme, aby se nám rýže nepřichytila na dno hrnce. Jakmile je rýže hotová, přidáme oloupanou, na kostky nakrájenou hrušku a necháme povařit. Poté přidáme gorgonzolu, parmazán, sůl a pepř dle chuti. Na talíři ozdobíme vlašskými ořechy.
Autor: © gastum
Foto: © Lara604