Těstovinový salát s kuřecím masem podle Pohlreicha

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

Těstovinový salát s kuřecím masem podle Pohlreicha patří mezi oblíbené recepty, které spojují jednoduchost, svěží chutě a profesionální kuchařské postupy. Šéfkuchař Zet Pohlreich klade důraz na kvalitní suroviny, správnou práci s masem a vyváženou chuťovou skladbu. Salát je ideální jako hlavní jídlo, lehká večeře, oběd do krabičky nebo pohoštění pro návštěvu. V tomto článku najdete detailní recept podle principů Pohlreichovy kuchyně, tipy na dochucení a varianty receptu, které zvládne každý i doma.


Obsah článku

Těstovinový salát s kuřecím masem podle Pohlreicha – charakteristika

Recept je založený na jednoduchých, čerstvých a kvalitních surovinách. Důraz se klade na perfektně opečené kuřecí maso, správně uvařené těstoviny al dente a svěží dochucení pomocí citronu, bylinek a lehkého krémového dresinku. Typické pro Pohlreicha je i to, že salát není přetížený majonézou ani těžkými přísadami.

Ingredience

Na 4 porce:

  • 300 g těstovin (ideálně penne, fusilli nebo farfalle)
  • 350 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 g cherry rajčat
  • 1 salátová okurka nebo polovina hadovky
  • 1 červená cibule (tenké proužky)
  • 2 lžíce majonézy nebo řeckého jogurtu
  • 1 lžíce bílého jogurtu (na zjemnění)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • čerstvé bylinky: pažitka, petržel, případně bazalka

Postup krok za krokem

1. Uvaření těstovin

  • Těstoviny uvařte ve velkém množství osolené vody.
  • Pohlreich doporučuje neproplachovat – pokud salát připravuješ hned.
  • Pro studený salát je možné krátce propláchnout studenou vodou.

2. Příprava kuřecího masa

  • Maso osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.
  • Opečte na rozpálené pánvi do zlatova – nepřepékat!
  • Maso by mělo uvnitř zůstat šťavnaté.
  • Po odstavení maso nechte 5 minut odpočinout a poté nakrájejte na proužky.

3. Zelenina a dochucení

  • Rajčata překrojte na poloviny.
  • Cibuli nakrájejte na velmi tenké proužky.
  • Okurku nakrájejte na kostičky nebo půlkolečka.

4. Krémový dresink podle Pohlreicha

Dresink je jemný, lehký a pikantní:

  • 2 lžíce majonézy nebo hustého řeckého jogurtu
  • lžička dijonské hořčice
  • lžíce citronové šťávy
  • troška olivového oleje
  • pepř a špetka soli

Dresink by měl být hladký a jemně kyselkavý.

5. Spojení všech ingrediencí

  • Těstoviny promíchejte s dresinkem.
  • Přidejte maso, zeleninu a čerstvé bylinky.
  • Podle chuti dolaďte solí a pepřem.

Tipy podle Pohlreicha

  • Nepřehánět to s majonézou – salát má být svěží.
  • Maso nesmí být vysušené – jinak ztratí původní chuť.
  • Bazalka a citron dodají salátu středomořský nádech.
  • Nadbytek těstovin může salát utlumit – poměr masa a zeleniny má být vyrovnaný.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Varianty receptu

Letní verze

  • přidejte rukolu, polníček nebo kapary
  • vhodné je i trochu parmezánu

Fitness verze

  • použij řecký jogurt místo majonézy
  • maso restuj na minimálním množství oleje

Luxusní verze

  • kuřecí maso lze nahradit krevetami
  • dresink doplň kvalitním extra panenským olivovým olejem
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Servírování

Těstovinový salát s kuřecím masem podle Pohlreicha podávej vychlazený nebo lehce vlažný. Je skvělý na letní posezení, do práce, na cesty i jako lehká večeře.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

FAQ – Časté otázky a odpovědi

Mohu použít jiný typ masa?

Ano, vhodná jsou i kuřecí stehna bez kosti nebo krůtí maso.

Hodí se do salátu sýr?

Pohlreich často doporučuje parmezán nebo pecorino – ale jen trochu.

Mohu salát připravit den dopředu?

Ano, ale těstoviny mohou lehce nasáknout. Doporučuje se přidat dresink až před podáváním.

Jaké těstoviny jsou nejlepší?

Krátké tvary – penne, farfalle, fusilli – dobře drží dresink.

Dá se salát udělat úplně bez majonézy?

Ano, použij řecký jogurt, citron, olivový olej a hořčici.

Lze použít grilované kuře?

Ano, zbylé kuře z grilu je výborné do této varianty salátu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Závěr

Těstovinový salát s kuřecím masem podle Pohlreicha je rychlý, svěží a chuťově vyvážený recept, který využívá jednoduché kuchařské techniky a kvalitní suroviny. Můžeš ho snadno přizpůsobit podle sezóny i vlastních preferencí a díky možnosti servírovat ho studený je ideální pro celoroční použití.

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Jak zpracovat blumy
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Flamendr podle pořadu Kluci v akci
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články