Facebook Síť X Pinterest email tisk

Flamendr podle pořadu Kluci v akci

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

Flamendr patří mezi výrazné české masové speciality, které se díky pořadu Kluci v akci znovu dostaly do povědomí domácích kuchařů. Jde o pokrm s bohatou chutí, kombinující pečené maso, opečenou cibuli, sladkou papriku a jemnou, lehce pikantní omáčku. Recept je velmi variabilní – lze použít vepřové, hovězí i kuřecí maso, připravit jednoduchou cibulovo-paprikovou verzi nebo ji doplnit pikantními ingrediencemi. Tento článek přináší detailní recept inspirovaný pořadem Kluci v akci, včetně popisu surovin, přesného postupu a praktické sekce FAQ.

Flamendr podle pořadu Kluci v akci

Obsah článku

Co je flamendr

Flamendr je tradiční masový pokrm připravovaný v jednom hrnci. Je typický svou paprikovou chutí, silnou vůní a jemně pikantním charakterem. Kluci v akci představili několik verzí, nejčastěji s vepřovým masem, cibulí a kořením dušeným doměkka, následně zapečeným.

Suroviny (verze inspirovaná pořadem Kluci v akci)

  • 600 g vepřového masa (krkovice nebo plec)
  • 3 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • ½ lžičky uzené papriky (volitelné)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml vývaru nebo vody
  • olej nebo sádlo na opečení
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce octa (na dochucení)

Postup přípravy flamendru

1. Příprava masa

Maso nakrájejte na silnější nudličky. Osolte, opepřete a zprudka opečte na rozpáleném oleji či sádle do zlatova. Opečené maso odložte stranou.

2. Cibulový základ

Do stejného hrnce dejte nakrájenou cibuli. Restujte ji pomalu, aby zhnědla a získala sladkou chuť. Přidejte česnek.

3. Paprikový základ

Vsypte sladkou papriku, kmín a uzenou papriku. Krátce promíchejte (pozor, nespálit!). Přidejte rajčatový protlak a zalijte troškou vývaru.

4. Dušení

Vraťte maso do hrnce, přidejte vývar a duste pod pokličkou přibližně 45–60 minut, dokud maso nezměkne.

5. Dochucení

Na závěr dochuťte solí, pepřem a malým množstvím octa, který zvýrazní chuť papriky i cibule.

Servírování

Flamendr chutná výborně s chlebem, bramborem, domácími noky nebo rýží. Vhodná je i studená verze na chlebu jako pikantní masová směs.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Varianty receptu

  • Kuřecí flamendr: rychlejší, jemnější a lehčí verze.
  • Pikantní flamendr: přidejte chilli nebo feferonky.
  • Flamendr s klobásou: část masa lze nahradit kvalitní uzeninou.
  • Smetanový flamendr: na konci vmíchejte 100 ml smetany.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Tipy z kuchyně Kluků v akci

  • cibuli restujte opravdu pomalu – dodá pokrmu sladkost
  • uzená paprika dodá větší hloubku chuti
  • ocet používejte jen na dochucení, ne jako hlavní kyselinu
  • nejlepší je druhý den – proleží se a zesílí chuť
výběr z naší tvorby
pokračování článku

FAQ – Časté otázky a odpovědi

Je flamendr guláš?

Ne úplně. Flamendr má méně omáčky, více cibule, pevnější strukturu a často výraznější paprikovou chuť než klasický guláš.

Jaké maso je nejlepší?

Ideální je vepřová krkovice – má dostatek tuku, je šťavnatá a po dušení zůstává měkká.

Mohu flamendr zmrazit?

Ano, pokrm se dobře zamrazuje. Před podáváním stačí jen ohřát a případně zředit trochou vývaru.

Kolik papriky použít, aby nebyla hořká?

Papriky nepřidávejte na rozpálený tuk, ale až po ztlumení plamene nebo po přidání cibule – jinak zhořkne.

Dá se recept připravit bez masa?

Ano, lze udělat i zeleninovou verzi s tofu, žampiony nebo fazolemi, ale už to není tradiční flamendr.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Závěr

Flamendr podle Kluků v akci je vynikající a sytý pokrm s krásnou paprikovou chutí, který se hodí pro běžné vaření i rodinné posezení. Díky jednoduchému postupu je recept dostupný i začátečníkům, ale výsledkem je výrazné a voňavé jídlo, které potěší každého milovníka české kuchyně.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Těstovinový salát s kuřecím masem podle Pohlreicha
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Zavařování borůvek v troubě
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.