Co je to buřtguláš
Buřtguláš je modifikace klasického guláše. Nejčastěji použité suroviny na buřtguláš jsou brambory a uzenina. Velmi oblíbený je i špekáčkový buřtguláš.
Recept na buřtguláš
Ingredience: 1 kg brambor, 4 špekáčky (nebo 6 párků), 2 lžíce sádla, 1 větší cibule (nakrájená najemno), 3 stroužky česneku (prolisované), 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžíce majoránky, sůl, hrst nasekané petrželky
Postup: Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, uzeninu nakrájejte na kostičky nebo na kolečka. V hrnci na sádle nechte zesklovatět cibuli. Přisypte uzeninu a trochu ji opečte, pak přidejte česnek, mletou papriku a kmín podle chuti a necelou minutu míchejte. Zalijte vodou tak, aby byla směs ponořená. Za občasného míchání vařte 15–20 minut, dokud nebudou brambory měkké a omáčka nezhoustne. Nakonec přidejte majoránku a případně dosolte. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Jak vaří buřtguláš Zdeněk Pohlreich
Ingredience: 500 g brambor, 300 g buřtů nebo špekáčků, 2 cibule, 2 stroužky česneku, olej, 3 lžíce hladké mouky, voda, sůl, mletý pepř, sladká mletá paprika, pálivá mletá paprika, majoránka, 250 ml smetany na vaření
Postup: Zdeněk Pohlreich buřty nakrájí na menší kostky, brambory oloupe, omyje a nakrájí také na menší kostky. Cibulku oloupe a nakrájí nadrobno. Ve větším hrnci na oleji zpění cibulku dosklovata, přidá buřty, osolí, opepří. Nechá je opéct, aby nebyly v guláši rozvařené. Mezitím si Zdeněk do varné konvice dá vařit vodu a rozetře česnek se solí. Když jsou buřty opečené, zasype je sladkou i pálivou paprikou. Promíchá a během pár vteřin zalije vařící vodou. Přidá nakrájené brambory a rozetřený česnek. Vaří přibližně 10–15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Poté zalije celou smetanou a nechá provařit. Guláš Zdeněk Pohlreich dochutí solí, pepřem a majoránkou. V hrnku vody rozšlehá hladkou mouku, aby vznikla hustá tekutina, kterou pomalu přilévá do guláše, čímž ho zahustí dle potřeby. Krátce povaří a má hotovo.
Buřtguláš pro děti
Ingredience: brambory, uvařená cizrna, kvalitní uzenina nebo šmakoun, cibule, trochu rajčatového protlaku, olivový olej
Ingredience na dochucení: červená paprika, sůl, drcený kmín, česnek, majoránka, pepř
Postup: Cibule nakrájejte a orestujte dozlatova na olivovém oleji, případně jiném tuku, který se nepřepaluje. Čím víc cibule, tím voňavější a hutnější základ vyrobíte. Přidejte na kostičky pokrájenou uzeninu a krátce opečte. Pro děti použijte párky s vysokým obsahem masa. Nedávejte jich moc, spíše jen na „ovonění“. Zasypte červenou paprikou, ochuťte trochou soli nebo sypkého bio bujonu a drceným kmínem. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a uvařenou cizrnu. Zalijte vodou nebo vývarem jen tak akorát, aby byly brambory ponořené. Přidejte jednu najemno nastrouhanou bramboru, která jídlo přirozeně zahustí. Lepší chuť zajistí trocha rajčatového protlaku. Česnek dejte až nakonec, stačí jeden stroužek, aby chuť zůstala jemná. Vařte do změknutí brambor.
Tip: Pokud by byl buřtguláš málo hustý, odeberte z hrnce jednu naběračku brambor a cizrny, rozmixujte na kaši a vlijte zpět.
Buřtguláš s fazolemi
Ingredience: 500 g červených velkých fazolí, 2 liberecké párky, 115 g rajčatového protlaku, 2 lžičky mleté papriky, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 vrchovatá lžíce sušené majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 2 lžíce mouky, olej, sůl, 1 masox (nemusí být)
Postup: Fazole namočíme minimálně na 2 hodiny do horké vody. Po rozmočení je vložíme i s vodou do tlakového hrnce, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, kmín, papriku a zalijeme vodou (stejná výška jako fazolí). Vaříme cca 40 minut, v obyčejném hrnci pak 60–90 minut. V druhém hrnci nebo kastrolku osmahneme na oleji cibulku společně s libereckými párky nakrájenými na kolečka či kostičky, zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme k fazolím společně s protlakem, promícháme a za občasného míchání povaříme ještě asi 15 minut. Dochutíme a podáváme s pečivem.
Buřtguláš s houbami
Ingredience: 1/2 balíčku lahůdkové papriky, 1 sklenice rajského protlaku, 1 kg míchaných čerstvých hub, 3–5 špekáčků, 4 větší cibule, 1 špetka mletého nového koření, 2 lžíce sádla, 1 lžička drceného kmínu
Ingredience na dochucení: paprika, kečup, česnek, sůl
Postup: Nahrubo nasekanou cibuli osmahneme v hrnci na sádle do zesklovatění, zaprášíme sladkou paprikou a necháme přepěnit. Houby nakrájené na větší kusy (asi 1,5 cm) vložíme do hrnce, dostatečně osolíme, přidáme lžičku drceného kmínu a špetku mletého nového koření. Vše za stálého míchání dusíme bez vody, až směs zhnědne a zmenší svůj objem asi o čtvrtinu. Poté podlijeme 1–1,5 l vřelé vody, přidáme malý rajský protlak a za občasného míchání vaříme asi 20 minut.
Mezitím oloupeme a pokrájíme na kostičky velké asi 1 cm 3–5 špekáčků (podle velikosti a chuti). Nakrájené špekáčky osmahneme za neustálého míchání na samostatné pánvičce, dokud nepustí zhruba polévkovou lžíci tuku. Poté je vlijeme do hrnce s uvařenými houbami, což časově odpovídá přípravě špekáčků, a necháme ještě zhruba 10 minut povařit. V závěrečné fázi můžeme guláš dochutit kečupem nebo solí – zahuštění nám již udělal tuk ze špekáčků.
Pro obměnu můžeme před koncem přidat česnek nebo syrovou nakrájenou papriku. Podáváme s chlebem nebo s bramborem.
Buřtguláš bez brambor
Ingredience: 1 cibule, 60 g oleje, 1 špetka mleté sladké papriky, 2 ks sterilované papriky, 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 400 g jemného měkkého salámu, trochu soli, 1 kávová lžička worcesterské omáčky
Postup: Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájený salám a rajčatový protlak. Smažíme, dokud se olej neoddělí od protlaku. Potom vmícháme papriku, sterilované kapie nakrájené na nudličky se 4 lžícemi nálevu, worcester a sůl. Vše prohřejeme. Podáváme s chlebem.
Buřtguláš na pivu
Ingredience: 1 cibule, 3 buřty, 1 chilli paprička, 4 brambory, sůl, pepř, mletá paprika, 0,5 l černého piva, 1 lžíce sádla, 1 lžíce rajského protlaku
Postup: Nakrájenou cibuli osmahneme spolu s chilli papričkou na sádle. Přidáme na kolečka nakrájené oloupané buřty a rozkrájené oloupané brambory. Osolíme, opepříme, přidáme papriku a rajský protlak. Důkladně promícháme a zalijeme černým výčepním pivem. Povaříme přibližně půl hodiny a podáváme s krajícem chleba.
Buřtguláš na ohni
Ingredience: 1 cibule, 6 brambor, smetana na vaření, sůl, 250 g párků nebo slovenského točeného salámu, sladší rajský protlak, hladká mouka nebo hotová jíška
Postup: V kotlíku na ohni na sádle zpěníme nakrájenou cibuli. Osmahneme nakrájenou uzeninu, přidáme na plátky nakrájené brambory, zalijeme vodou a osolíme. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme protlak a smetanu. Je-li guláš řídký, přidáme mouku s vodou nebo hotovou jíšku. Ochutíme a můžeme posypat nakrájenou pažitkou. Podáváme s pečivem.
Videorecept na buřtguláš
Pokud si nevíte rady a nejste zdatní kuchaři, zkuste buřtguláš připravit s pomocí následujícího videa.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Moore