Tradiční vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka je sázka na jistotu. Je levná, jemná, nadýchaná a hodí se na chleby, bagetky i jednohubky. Navíc ji lze snadno upravovat — můžete přidat pažitku, hořčici, okurku nebo šunku podle chuti a typu oslavy. Pokud ji necháte alespoň půl hodiny vychladit, chutě se krásně propojí.
Ingredience
- 4 vejce
- 2 lžíce majonézy nebo jogurtu
- 1 lžička hořčice
- Sůl, pepř
- Pažitka nebo jarní cibulka
Postup
- Uvařte vejce natvrdo a nechte zchladnout.
- Nakrájejte je nadrobno nebo nastrouhejte.
- Přidejte majonézu, hořčici, koření a nasekanou pažitku.
- Důkladně promíchejte a podávejte vychlazené.
Tuňáková pomazánka s tvarohem
Tato pomazánka je lehčí než ta majonézová a přitom plná bílkovin. Hodí se na večerní oslavy, kdy nechcete servírovat příliš těžká jídla. Tvaroh dodá svěžest, tuňák výraznou chuť a citrón lehké aroma. Je skvělá také jako dip ke křupavé zelenině.
Ingredience
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- 150 g jemného tvarohu
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl, pepř
- Nasekaná pažitka nebo kopr
Postup
- Slijte tuňáka a dejte do misky.
- Přidejte tvaroh a citronovou šťávu.
- Osolte, opepřete, přidejte bylinky a promíchejte.
Česneková pomazánka s nivou
Silná, voňavá a ideální pro milovníky výraznější chuti. Skvěle se hodí na malé jednohubky nebo topinky. Kombinace sýra s modrou plísní a česneku vytváří nezapomenutelnou chuť, která se na oslavách vždy rychle ztratí ze stolu.
Ingredience
- 100 g nivy
- 100 g sýra cottage nebo tvarohu
- 2–3 stroužky česneku
- Sůl, pepř
Postup
- Rozmačkejte nivu vidličkou.
- Přidejte cottage nebo tvaroh.
- Vmíchejte prolisovaný česnek a dochuťte.
Pomazánka z pečené papriky
Lehce nasládlá paprika s česnekem a sýrem vytváří překvapivě lahodnou kombinaci. Tato pomazánka je svěží, barevná a skvěle doplní slavnostní stůl. Pečená paprika dodá jemnost a lehké kouřové aroma, které hosté ocení.
Ingredience
- 2 červené papriky (upečené a oloupané)
- 100 g lučiny nebo žervé
- 1–2 stroužky česneku
- Sůl, pepř
Postup
- Papriky opečte v troubě do černa, sloupněte a nakrájejte.
- Smíchejte s lučinou a česnekem.
- Osolte a podávejte vychlazené.
Rychlá šunková pomazánka
Univerzální, levná a oblíbená mezi dětmi i dospělými. Můžete ji podávat na jednohubkách, toustech nebo ve formě sandwichů. Je výborná i jako rychlá svačina na další den.
Ingredience
- 150 g šunky
- 120 g čerstvého sýra
- Sůl, pepř
- Kapka hořčice
Postup
- Šunku rozmixujte nebo nasekejte najemno.
- Přidejte sýr, koření a hořčici.
- Vymíchejte do hladka.
Tipy, aby byly pomazánky ještě chutnější
- Používejte čerstvé bylinky — pažitka, kopr, petržel výrazně zlepší chuť.
- Do slaných pomazánek přidejte kapku citronu pro svěžest.
- Před podáváním nechte pomazánky vychladit, chutě se lépe propojí.
- Podávejte s více typy pečiva: bagetky, křupavé chleby, krekry nebo zeleninové tyčinky.
Rychlé shrnutí
Pomazánky jsou dokonalé občerstvení na oslavu. Rychlé na přípravu, chutné a variabilní. Ať už sáhnete po vajíčkové, tuňákové nebo sýrové, vždy budou hitem stolu. Díky jednoduchým úpravám je snadno přizpůsobíte chuti hostů i typu akce.