Kluci v akci a grilovaná zelenina

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

KLUCI V AKCI A GRILOVANÁ ZELENINA, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Kluci v akci mají zeleninu opravdu rádi a z té grilované připravili několik různých receptů. Pojďte se podívat jak připravují grilovanou zeleninu s bazalkou, grilovaný zeleninový špíz, grilované brambory, zapékanou zeleninu a mnoho dalšího.


Obsah článku

Grilovaná zelenina s bazalkou, pošírovaným vejcem a parmezánem

Kluci o ní říkají, že je tato kombinace zeleniny a bylinek pro léto jako stvořená. A také připomínají, abyste nepřehlédli, jak správně připravit pošírované vejce.

Ingredience

Na 4 porce

  • 800 g mix zeleniny – lilek, cuketa, červená cibule, červená a žlutá paprika, cherry rajčátka;
  • olej na opečení.

Marináda

  • 6 lžic olivového oleje;
  • 2 snítky bazalky;
  • 1 stroužek česneku;
  • mletý pepř;
  • sůl.

Postup

Kluci nejdříve nakrájí lilek na kolečka, osolí ho a nechají ho 15−20 minut odležet, aby pustil vodu (s vodou odejde hořká chuť), poté ho osuší.

Ostatní zeleninu Kluci nakrájí na větší kusy.

Připraví si marinádu – do oleje vmíchají nasekanou bazalku, česnek, ochutí pepřem a solí.

Na rozpálené pánvi opékají zeleninu, zprudka a krátce, nejprve lilek z obou stran, poté cuketu, papriky a rajčátka a ihned vkládají do marinády. Nechají odležet.

Grilovanou zeleninu servírují spolu se salátkem, hoblinkou parmezánu a pošírovaným vejcem (viz níže).

Salát

  • směs listových salátů – frisé, polníček, baby špenát, lístky červené řepy;
  • olivový olej;
  • citrusový ocet nebo citrusová šťáva;
  • hnědý cukr;
  • mletý pepř;
  • sůl;
  • hoblinky parmazánu.

Postup

Olivový olej vymíchají s octem, cukrem, pepřem a solí v hladkou emulzi, promíchají se směsí listových salátů. Při servírování doplní hoblinkou parmezánu.

Pošírovaná vejce

  • 4 vejce;
  • 1 l vody;
  • 50 ml octa.

Postup

Do vody vlijeme ocet, udržujeme těsně pod bodem varu a vkládáme vyklepnutá vejce (vejce musí být čerstvá a dobře vychlazená), ponecháme 2−3 minuty a vkládáme do studené vody.

Video recept

Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.

Zeleninový špíz s pestem z vlašských ořechů a grilované brambory

Podle Kluků v akci je to jednoduchá vegetariánská verze grilovaného špízu, která je výtečná právě díky pestu z vlašských ořechů a bazalky.

Ingredience

  • 12 cherry rajčátek;
  • 1 menší cuketa;
  • 12 ředkviček;
  • 3 červené cibule;
  • růžový pepř;
  • 6 brambor vařených ve slupce;
  • olivový olej;
  • sůl.

Postup

Kluci nejdříve na špejle napíchají střídavě cherry rajčátka, ředkvičky, půlky cibule a nakrájenou cuketu. Potom ogrilují.

Brambory nakrájí na silnější plátky a opečou dozlatova na grilu, teprve na závěr osolí.

Pesto

  • 80 g vlašských ořechů;
  • 2 hrsti lístků bazalky;
  • 100 ml olivového oleje;
  • 2 stroužky česneku;
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu.

Postup

V mixéru rozmixují ořechy, česnek, olej, parmezán, bazalku, pepř a sůl. Na talíř naskládají grilované brambory, na které položí špíz a zalijí pestem.

Video recept

Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.

Grilované brambory a biltong salát

Když Kluci ukazovali tento recept byla grilovací sezóna plně v běhu, a podle nich jde o skvělý způsob, jak zapojit grilované brambory do grilovacího menu.

Ingredience

  • 6 velkých předvařených brambor ve slupce;
  • 100 g rozpuštěného másla nebo olivového oleje;
  • sůl a čerstvě mletý pepř;
  • 1 velká červená cibule;
  • velká hrst nakrájeného biltongu;
  • hrst nasekané čerstvé pažitky;
  • hrst hladkolisté petrželky;
  • hrstka feta sýru;
  • hrstka velkých kaparů se stopkou;
  • bílý jogurt;
  • podle chuti zelenina, ovoce a bylinky (cherry rajčátka, avokádo, jahody, pomeranč, granátové jablko, čerstvý koriandr).

Postup

Kluci předvařené brambory nakrájí na půlky nebo čtvrtky, potřou rozpuštěným máslem nebo olejem, osolí a opepří. Na grilu brambory grilují dozlatova a podávají s pestrým salátem.

Video recept

Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.

Zapékaná zelenina s balkánským sýrem

Kluci o tomto receptu říkají, že je to pečený pokrm ve skle nejen pro vegetariány. Kluci radí, abyste balkánský sýr nechali zapéct do zlatavé krusty, přikusovat podle nich můžete dobré pečivo a doporučují sklenku lehkého dobrého vína.

Ingredience

Na 6 porcí

  • 2 mrkve;
  • 2 červené cibule;
  • 4 stroužky česneku;
  • 1 lilek;
  • 2 menší cukety;
  • 2 stonky řapíkatého celeru;
  • plnotučná hořčice;
  • 400 g drcených loupaných rajčat;
  • hrst petrželky;
  • 100 ml bílého vína;
  • olej;
  • 400 g balkánského sýra.

Postup

Kluci zeleninu nakrájí na kousky. Nejprve v pánvi na oleji opečou mrkev, cibuli a česnek, rychle a zprudka, poté přidají cuketu a řapíkatý celer, opět osmahnou, vmíchají hořčici, osmahnou, na závěr přidají drcená rajčata, hrst petrželky a víno. Směs vloží do zapékací mísy, navrch nadrobí balkánský sýr a zapečou v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 15−20 minut. Ke konci pečení teplotu zvýší a zapečou do zlatavé krusty.

Video recept

Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pečená podzimní zelenina s jablkem, dýňovým olejem a zastřeným vejcem

Podle Kluků je to podzimní mňamka, kterou máte připravenou v cukuletu, navíc je nutričně vyvážená, takže jí posíleni zvládnete pracovní i sportovní výkon na jedničku.

Ingredience

Na 4 porce

  • 600 g máslové dýně;
  • 2 jablka;
  • 4 malé červené řepy;
  • dýňový olej;
  • citronová šťáva;
  • mletý pepř;
  • sůl.

Postup

Kluci nejdříve dýni oloupou a širokou škrabkou na brambory nebo mandolínou vytvoří dlouhé široké plátky.

Jablko i se slupkou nakrájí na plátky. Vše rozloží na plech vyložený pečicím papírem, ochutí a zlehka promíchají s dýňovým olejem, citronovou šťávou, mletým pepřem a solí.

Předvařenou řepu pokladou na čtverce alobalu, opepří, zakápnou olejem, zabalí a vloží na plech k dýni a jablku. Pečou v troubě vyhřáté na 200 °C 20−25 minut.

Podávají se zastřeným vejcem a žitným celozrnným chlebem.

Zastřená/pošírovaná vejce

  • 4 vejce;
  • 1 l vody;
  • 50 ml octa.

Postup

Kluci do vařící vody vlijí ocet a udržují ji těsně pod bodem varu a vkládají vyklepnutá vejce (vejce podle nich musí být čerstvá a dobře vychlazená; dobře prý pomůže hlubší naběračka nebo mistička z ouškem, do které vejce nejprve vyklepneme a poté vkládáme do vody); vidličkou pomůžou bílku zabalit se kolem žloutku, ponechají 2−3 minuty a vkládají do studené vody.

Video recept

Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Šakšuka

Šakšúka nebo šakšuka je původem severoafrický zeleninový pokrm. S opečenými tousty se zde obvykle servíruje k snídani. Tradiční recept postupuje tak, že se na pánvi ugriluje zeleninová směs, jejíž hlavní složkou jsou rajčata, cibule a paprika.

Ingredience

  • 2 šalotky;
  • 4 stroužky česneku;
  • 1 červená paprika;
  • 1 žlutá paprika;
  • olivový olej;
  • 2 lžičky sladké papriky;
  • 1 lžička římského kmínu;
  • špetka chilli;
  • sůl;
  • pepř;
  • 200 g loupaných rajčat v plechovce;
  • 4 vejce

Na dokončení

  • čerstvý chléb;
  • hrst hladkolisté petržele.

Postup

Šalotku Kluci nakrájí na klínky, česnek na plátky, papriky na kostky. Vše osmahnou na pánvi s olejem. Přidají veškeré koření a sůl, nakonec přidají loupaná rajčata. Společně prohřejí, ale pouze tak, aby veškerá zelenina zůstala tvrdá na skus. Do směsi si udělají důlky a do každého vyklepnou vajíčko, zakryjí pokličkou a nechají 4 minuty dojít.

Podávají s čerstvým chlebem a posypané nakrájenou petrželkou.

Video recept

Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Topinka s grilovaným halloumi, ajvarem a grilovanou zeleninou

Ingredience

  • 400 g halloumi;
  • 8 stroužků česneku;
  • olivový olej;
  • oregano;
  • sůl;
  • pepř;
  • 1 cuketa;
  • 4 stonky jarní cibulky;
  • 100 g cherry rajčat;
  • 100 g nakládaných cibulek;
  • 50 g paprikového ZikZaku.

Na dokončení

  • 4 plátky chleba;
  • tymián.

Postup

Česnek Kluci utřou se solí, vloží do mísy, přidají oregano a olivový olej, opepří a společně promíchají.

Cuketu si nakrájí na 1 cm silné plátky, stonky jarní cibulky si rozkrojí napůl a připravenou marinádou oboje potřou a ve zbytku obalí i rajčata a grilují.

Po upečení si zeleninu nakrájí na kostičky, vloží do mísy (se zbytkem marinády), přidají nakrájené nakládané cibulky a paprikový ZikZak, dle chuti osolí a promíchají.

Halloumi si nakrájí na plátky a společně s plátky chleba potřenými olivovým olejem přidají taktéž do grilu. Servírují opečené chleby s teplou zeleninovou směsí a halloumi.

Video recept

Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Gekončík noční
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Květina nejen do vázy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články