Grilovaná zelenina s bazalkou, pošírovaným vejcem a parmezánem
Kluci o ní říkají, že je tato kombinace zeleniny a bylinek pro léto jako stvořená. A také připomínají, abyste nepřehlédli, jak správně připravit pošírované vejce.
Ingredience
Na 4 porce
- 800 g mix zeleniny – lilek, cuketa, červená cibule, červená a žlutá paprika, cherry rajčátka;
- olej na opečení.
Marináda
- 6 lžic olivového oleje;
- 2 snítky bazalky;
- 1 stroužek česneku;
- mletý pepř;
- sůl.
Postup
Kluci nejdříve nakrájí lilek na kolečka, osolí ho a nechají ho 15−20 minut odležet, aby pustil vodu (s vodou odejde hořká chuť), poté ho osuší.
Ostatní zeleninu Kluci nakrájí na větší kusy.
Připraví si marinádu – do oleje vmíchají nasekanou bazalku, česnek, ochutí pepřem a solí.
Na rozpálené pánvi opékají zeleninu, zprudka a krátce, nejprve lilek z obou stran, poté cuketu, papriky a rajčátka a ihned vkládají do marinády. Nechají odležet.
Grilovanou zeleninu servírují spolu se salátkem, hoblinkou parmezánu a pošírovaným vejcem (viz níže).
Salát
- směs listových salátů – frisé, polníček, baby špenát, lístky červené řepy;
- olivový olej;
- citrusový ocet nebo citrusová šťáva;
- hnědý cukr;
- mletý pepř;
- sůl;
- hoblinky parmazánu.
Postup
Olivový olej vymíchají s octem, cukrem, pepřem a solí v hladkou emulzi, promíchají se směsí listových salátů. Při servírování doplní hoblinkou parmezánu.
Pošírovaná vejce
- 4 vejce;
- 1 l vody;
- 50 ml octa.
Postup
Do vody vlijeme ocet, udržujeme těsně pod bodem varu a vkládáme vyklepnutá vejce (vejce musí být čerstvá a dobře vychlazená), ponecháme 2−3 minuty a vkládáme do studené vody.
Video recept
Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.
Zeleninový špíz s pestem z vlašských ořechů a grilované brambory
Podle Kluků v akci je to jednoduchá vegetariánská verze grilovaného špízu, která je výtečná právě díky pestu z vlašských ořechů a bazalky.
Ingredience
- 12 cherry rajčátek;
- 1 menší cuketa;
- 12 ředkviček;
- 3 červené cibule;
- růžový pepř;
- 6 brambor vařených ve slupce;
- olivový olej;
- sůl.
Postup
Kluci nejdříve na špejle napíchají střídavě cherry rajčátka, ředkvičky, půlky cibule a nakrájenou cuketu. Potom ogrilují.
Brambory nakrájí na silnější plátky a opečou dozlatova na grilu, teprve na závěr osolí.
Pesto
- 80 g vlašských ořechů;
- 2 hrsti lístků bazalky;
- 100 ml olivového oleje;
- 2 stroužky česneku;
- 2 lžíce strouhaného parmezánu.
Postup
V mixéru rozmixují ořechy, česnek, olej, parmezán, bazalku, pepř a sůl. Na talíř naskládají grilované brambory, na které položí špíz a zalijí pestem.
Video recept
Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.
Grilované brambory a biltong salát
Když Kluci ukazovali tento recept byla grilovací sezóna plně v běhu, a podle nich jde o skvělý způsob, jak zapojit grilované brambory do grilovacího menu.
Ingredience
- 6 velkých předvařených brambor ve slupce;
- 100 g rozpuštěného másla nebo olivového oleje;
- sůl a čerstvě mletý pepř;
- 1 velká červená cibule;
- velká hrst nakrájeného biltongu;
- hrst nasekané čerstvé pažitky;
- hrst hladkolisté petrželky;
- hrstka feta sýru;
- hrstka velkých kaparů se stopkou;
- bílý jogurt;
- podle chuti zelenina, ovoce a bylinky (cherry rajčátka, avokádo, jahody, pomeranč, granátové jablko, čerstvý koriandr).
Postup
Kluci předvařené brambory nakrájí na půlky nebo čtvrtky, potřou rozpuštěným máslem nebo olejem, osolí a opepří. Na grilu brambory grilují dozlatova a podávají s pestrým salátem.
Video recept
Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.
Zapékaná zelenina s balkánským sýrem
Kluci o tomto receptu říkají, že je to pečený pokrm ve skle nejen pro vegetariány. Kluci radí, abyste balkánský sýr nechali zapéct do zlatavé krusty, přikusovat podle nich můžete dobré pečivo a doporučují sklenku lehkého dobrého vína.
Ingredience
Na 6 porcí
- 2 mrkve;
- 2 červené cibule;
- 4 stroužky česneku;
- 1 lilek;
- 2 menší cukety;
- 2 stonky řapíkatého celeru;
- plnotučná hořčice;
- 400 g drcených loupaných rajčat;
- hrst petrželky;
- 100 ml bílého vína;
- olej;
- 400 g balkánského sýra.
Postup
Kluci zeleninu nakrájí na kousky. Nejprve v pánvi na oleji opečou mrkev, cibuli a česnek, rychle a zprudka, poté přidají cuketu a řapíkatý celer, opět osmahnou, vmíchají hořčici, osmahnou, na závěr přidají drcená rajčata, hrst petrželky a víno. Směs vloží do zapékací mísy, navrch nadrobí balkánský sýr a zapečou v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 15−20 minut. Ke konci pečení teplotu zvýší a zapečou do zlatavé krusty.
Video recept
Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.
Pečená podzimní zelenina s jablkem, dýňovým olejem a zastřeným vejcem
Podle Kluků je to podzimní mňamka, kterou máte připravenou v cukuletu, navíc je nutričně vyvážená, takže jí posíleni zvládnete pracovní i sportovní výkon na jedničku.
Ingredience
Na 4 porce
- 600 g máslové dýně;
- 2 jablka;
- 4 malé červené řepy;
- dýňový olej;
- citronová šťáva;
- mletý pepř;
- sůl.
Postup
Kluci nejdříve dýni oloupou a širokou škrabkou na brambory nebo mandolínou vytvoří dlouhé široké plátky.
Jablko i se slupkou nakrájí na plátky. Vše rozloží na plech vyložený pečicím papírem, ochutí a zlehka promíchají s dýňovým olejem, citronovou šťávou, mletým pepřem a solí.
Předvařenou řepu pokladou na čtverce alobalu, opepří, zakápnou olejem, zabalí a vloží na plech k dýni a jablku. Pečou v troubě vyhřáté na 200 °C 20−25 minut.
Podávají se zastřeným vejcem a žitným celozrnným chlebem.
Zastřená/pošírovaná vejce
- 4 vejce;
- 1 l vody;
- 50 ml octa.
Postup
Kluci do vařící vody vlijí ocet a udržují ji těsně pod bodem varu a vkládají vyklepnutá vejce (vejce podle nich musí být čerstvá a dobře vychlazená; dobře prý pomůže hlubší naběračka nebo mistička z ouškem, do které vejce nejprve vyklepneme a poté vkládáme do vody); vidličkou pomůžou bílku zabalit se kolem žloutku, ponechají 2−3 minuty a vkládají do studené vody.
Video recept
Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.
Šakšuka
Šakšúka nebo šakšuka je původem severoafrický zeleninový pokrm. S opečenými tousty se zde obvykle servíruje k snídani. Tradiční recept postupuje tak, že se na pánvi ugriluje zeleninová směs, jejíž hlavní složkou jsou rajčata, cibule a paprika.
Ingredience
- 2 šalotky;
- 4 stroužky česneku;
- 1 červená paprika;
- 1 žlutá paprika;
- olivový olej;
- 2 lžičky sladké papriky;
- 1 lžička římského kmínu;
- špetka chilli;
- sůl;
- pepř;
- 200 g loupaných rajčat v plechovce;
- 4 vejce
Na dokončení
- čerstvý chléb;
- hrst hladkolisté petržele.
Postup
Šalotku Kluci nakrájí na klínky, česnek na plátky, papriky na kostky. Vše osmahnou na pánvi s olejem. Přidají veškeré koření a sůl, nakonec přidají loupaná rajčata. Společně prohřejí, ale pouze tak, aby veškerá zelenina zůstala tvrdá na skus. Do směsi si udělají důlky a do každého vyklepnou vajíčko, zakryjí pokličkou a nechají 4 minuty dojít.
Podávají s čerstvým chlebem a posypané nakrájenou petrželkou.
Video recept
Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.
Topinka s grilovaným halloumi, ajvarem a grilovanou zeleninou
Ingredience
- 400 g halloumi;
- 8 stroužků česneku;
- olivový olej;
- oregano;
- sůl;
- pepř;
- 1 cuketa;
- 4 stonky jarní cibulky;
- 100 g cherry rajčat;
- 100 g nakládaných cibulek;
- 50 g paprikového ZikZaku.
Na dokončení
- 4 plátky chleba;
- tymián.
Postup
Česnek Kluci utřou se solí, vloží do mísy, přidají oregano a olivový olej, opepří a společně promíchají.
Cuketu si nakrájí na 1 cm silné plátky, stonky jarní cibulky si rozkrojí napůl a připravenou marinádou oboje potřou a ve zbytku obalí i rajčata a grilují.
Po upečení si zeleninu nakrájí na kostičky, vloží do mísy (se zbytkem marinády), přidají nakrájené nakládané cibulky a paprikový ZikZak, dle chuti osolí a promíchají.
Halloumi si nakrájí na plátky a společně s plátky chleba potřenými olivovým olejem přidají taktéž do grilu. Servírují opečené chleby s teplou zeleninovou směsí a halloumi.
Video recept
Video recept z pořadu Kluci v akci můžete vidět zde.