Jak připravit levné týdenní menu (recepty + nákupní seznam)

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

Chcete jíst levně, chutně a bez zbytečného stresu? Připravili jsme jednoduché týdenní menu s dostupnými surovinami, rychlými recepty a nákupním seznamem, který minimalizuje plýtvání jídlem.


Obsah článku

Jak sestavit levné týdenní menu

  • Využívejte základní suroviny – rýže, těstoviny, brambory, luštěniny.
  • Vařte ve větším a jídla kombinujte i na další dny.
  • Upřednostňujte sezónní zeleninu a akční potraviny.
  • Omezte polotovary – domácí jídla jsou levnější i zdravější.

Levné týdenní menu (pondělí–neděle)

Pondělí

Oběd: Rýže s dušenou zeleninou a vajíčkem
Večeře: Těstovinový salát s tuňákem

Úterý

Oběd: Bramboračka (velký hrnec na dva dny)
Večeře: Fazolový guláš

Středa

Oběd: Zbytek bramboračky
Večeře: Kuřecí stehno s rýží a zelím

Čtvrtek

Oběd: Zapečené těstoviny se sýrem a zeleninou
Večeře: Chléb s pomazánkou z tvarohu

Pátek

Oběd: Rizoto s kuřecím masem a hráškem
Večeře: Zeleninová omeleta

Sobota

Oběd: Smetanové těstoviny s cibulkou a špenátem
Večeře: Polévka z červené čočky

Neděle

Oběd: Pečené kuře s brambory
Večeře: Sendviče s vejcem a zeleninou

Rychlé a levné recepty

1. Bramboračka (na 2 dny)

  • 6 brambor, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibule, majoránka, česnek
  • Na oleji osmahněte cibuli, přidejte zeleninu, zalijte vodou, osolte.
  • Vařte 20–25 minut, dochuťte česnekem a majoránkou.

2. Fazolový guláš

  • 1 konzerva fazolí, cibule, česnek, rajčatový protlak, paprika
  • Orestujte cibuli, přidejte papriku, protlak a fazole.
  • Podlijte, dochuťte solí a pepřem, vařte 10 minut.

3. Zapečené těstoviny

  • Těstoviny, vejce, trochu sýra, zelenina
  • Smíchejte uvařené těstoviny s vejcem, zeleninou a sýrem.
  • Pečte 20 minut při 180 °C.

Nákupní seznam (na 1 týden)

Základní potraviny

  • Rýže (1 kg)
  • Těstoviny (1–2 balení)
  • Brambory (3 kg)
  • Vejce (10 ks)
  • Tvaroh, jogurt
  • Fazole (konzervované nebo sušené)
  • Kuřecí stehna nebo čtvrtky
  • Tuňák v plechovce

Zelenina a ovoce

  • Mrkev, cibule, česnek
  • Petržel, celer
  • Salát nebo zelí
  • Jablka (levnější ovoce na svačiny)
  • Mražený hrášek nebo špenát

Koření a drobnosti

  • Sůl, pepř, paprika
  • Majoránka
  • Olej
  • Rajčatový protlak
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak ušetřit ještě víc?

  • Nakupujte podle akčních letáků a plánujte jídla podle toho, co je levné.
  • Vařte větší porce a mrazte je.
  • Omezte drahé ingredience jako sýry, uzeniny nebo sladkosti.
  • Používejte zbytky – rýži do rizota, zeleninu do polévky, kuře do těstovin.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rychlé shrnutí

Levné týdenní menu stojí na jednoduchých surovinách, kombinování jídel a dobrém plánování. S nákupním seznamem ušetříte čas i peníze a s recepty zvládnete celý týden bez stresu.

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Gekončík noční
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Květina nejen do vázy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články