Facebook Síť X Pinterest email tisk

Praganda a její škodlivost

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

PRAGANDA A JEJÍ ŠKODLIVOST, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Praganda je tradiční česká kořenicí směs, která byla dlouhá desetiletí používána v domácnostech i potravinářském průmyslu. Mnozí si ji pamatují z dětství jako univerzální koření do polévek, omáček či masných výrobků. V dnešní době se stále více řeší skladba potravin, dopad glutamátu, fosforečnanů, barviv či konzervantů na zdraví a také to, jak pravidelné užívání takových směsí ovlivňuje organismus. Tento článek podrobně vysvětluje, co v Pragandě typicky bývá, jaké rizikové složky může obsahovat, co o ní říkají lékaři, nutriční terapeuti i běžní uživatelé, a nabízí i zdravější alternativy.

Praganda a její škodlivost

Obsah článku

Co je Praganda a proč se o ní mluví

Praganda byla po mnoho let jednou z nejpoužívanějších kořenících směsí v českých kuchyních i masném průmyslu. Šlo o univerzální směs obsahující sůl, glutamát, fosforečnany, barviva, cukr a další dochucovadla, která zlepšovala chuť a vůni pokrmů. Dnes se pozornost přesouvá na otázku, jak tyto ingredience působí na lidské zdraví při dlouhodobém užívání.

Které látky v Pragandě mohou být problém?

Glutamát sodný (E621)

Glutamát zvyšuje chuť jídla a způsobuje intenzivní „umami“ efekt. Zkušenosti lidí i nutričních terapeutů poukazují na to, že u části populace může způsobovat bolesti hlavy, nevolnosti, bušení srdce či zhoršení migrén.

Vysoký obsah soli

Většina starších směsí obsahovala 40–60 % soli. Dlouhodobé nadměrné solení je spojováno s vysokým krevním tlakem, zatížením ledvin a vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Fosforečnany a regulátory kyselosti

Fosforečnany se používají ke stabilizaci potravin a zlepšení struktury masných výrobků. Nadměrná konzumace však může narušovat rovnováhu vápníku v těle a dlouhodobě zatěžovat ledviny. Někteří lékaři upozorňují, že zvýšený příjem fosforu může zhoršit osteoporózu.

Konzervanty a barviva

Některé verze staré Pragandy obsahovaly dusitany, které se mohou v těle měnit na nitrosaminy – látky považované za potenciálně karcinogenní. U citlivých osob mohou barviva a konzervanty vyvolávat alergické reakce nebo kožní problémy.

Proč se Praganda používala i v masném průmyslu

Praganda měla zlepšovat chuť, barvu, vůni a strukturu masných výrobků. Uzeniny byly díky ní výraznější a stabilnější. Dnes se však od těchto směsí ustupuje, protože zákazníci i odborníci požadují jednodušší složení bez přebytečné chemie.

Zkušenosti uživatelů

• Domácí kuchařky upozorňují, že jídlo ochucené Pragandou bývá výrazné, ale někdy příliš slané a „umělé“.
• Lidé s vysokým tlakem často uvádějí, že po vysazení Pragandy a slaných směsí se jejich tlak stabilizoval.
• Alergici popisují podráždění kůže, svědění nebo bolesti hlavy při častém užívání.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Názor lékařů a nutričních terapeutů

Odborníci se shodují, že samotná Praganda není extrémně nebezpečná, problémem je však dlouhodobé a pravidelné užívání většího množství dochucovadel s obsahem glutamátu, soli a fosforečnanů. Negativní dopad se může projevit zejména u lidí s hypertenzí, ledvinovými potížemi, migrénami a dětí.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zdravější alternativy

  • domácí zeleninové bylinkové směsi bez soli
  • sušená zelenina bez konzervantů
  • mořská sůl s bylinkami
  • čerstvé bylinky (majoránka, bazalka, tymián)
  • kvalitní kořenící směsi bez glutamátu
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Má smysl se Pragandě vyhnout?

Ano, zvláště pokud trpíte vysokým tlakem, migrénami, ledvinovými onemocněními nebo se snažíte jíst čistší stravu. Moderní kuchyně dokáže velmi chutně vařit i bez chemických dochucovadel.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

FAQ – Často kladené otázky

Obsahuje Praganda glutamát?

Většina starších verzí ano. Někteří výrobci dnes nabízejí směsi bez glutamátu, je ale nutné číst složení.

Je Praganda škodlivá při občasném použití?

Ne, občasné použití většinou nevadí. Riziko vzniká při každodenní dlouhodobé konzumaci.

Mohou dochucovadla s fosforečnany zatěžovat ledviny?

Ano, zvláště u lidí s chronickým onemocněním ledvin nebo seniorů.

Existuje zdravější varianta Pragandy?

Ano, kvalitní směsi bez glutamátu, bez barviv a s nižším obsahem soli jsou dostupné běžně.

Proč jídlo s Pragandou chutná „lépe“?

Díky glutamátu a soli, které zvyšují intenzitu chuti.

Je Praganda vhodná pro děti?

Nedoporučuje se pravidelné používání kvůli obsahu soli a případných aditiv.

Může Praganda způsobovat alergie?

Ano, zejména osoby citlivé na barviva a konzervanty mohou mít kožní reakce nebo bolesti hlavy.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Listový špenát příprava
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Linecké těsto hrnkový recept
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.