Facebook Síť X Pinterest email tisk

Vanilkové rohlíčky

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Vaření a pečení

Vanilkové rohlíčky patří k tradičním receptům na vánoční cukroví. Recepty se předávají z generace na generaci a každý je zaručeně ten nejlepší. Vanilkové rohlíčky se v ústech jen rozplývají, jsou téměř návykové a podávají se jako vynikající jemné cukroví na sváteční stůl. V tomto článku naleznete několik tipů na výborné vanilkové rohlíčky s různými ingrediencemi.


Obsah článku

Nejlepší vanilkové rohlíčky

Ingredience: 2 žloutky, 80 g vlašských ořechů, 80 g cukru moučka, 200 g másla, 280 g hladké mouky, cukr moučka s vanilínem na obalení

Postup: Máslo necháme změknout. Ořechy umeleme. Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici. Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme dorůžova při 180 °C (doba pečení je individuální dle druhu trouby). Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jednoduché vanilkové rohlíčky

Ingredience: 240 g hladké mouky, 240 g másla nebo Hery, 3 vanilinové cukry, 75 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů, 1 žloutek

Postup: Mouku, cukr, tuk a ořechy smícháme, těsto poté necháme v ledničce odpočinout. Rozválíme na placku silnou půl centimetru a vykrajujeme větší kolečka. Střed vypíchneme menším kolečkem a nožem přepůlíme. Špičky vzniklých rohlíčků prsty lehce vytvarujeme a získáme tak rohlíčky jeden jako druhý. Nebo přímo vykrajujeme vykrajovátkem ve tvaru rohlíčku. Upečeme a horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Tip: Zkuste místo ořechů mandle.

Hrníčkový recept

Ingredience: 1 hrnek mletých vlašských ořechů, 190 g másla, 2 špetky mleté skořice, 1,5 hrnku hladké mouky, 4 lžíce cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru, 1,5 lžičky citronové kůry, 1 vejce

Ingredience na obalení: cukr moučka, 1 vanilkový cukr

Postup: Na odměřování si připravíme hrnek o objemu 250 ml. Do mísy prosejeme mouku, mletou skořici, vanilkový cukr, cukr moučka s mletými ořechy a promícháme. K sypkým surovinám přidáme měkké máslo, nastrouhanou citronovou kůru a vejce. Ze surovin vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout aspoň půl hodiny v lednici. Z těsta vytvoříme slabé válečky a z nich krájíme asi 2 cm dlouhé kousky, z těch tvoříme mírně zahnuté rohlíčky. Doba pečení rohlíčků je přibližně 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Rohlíčky ihned po upečení obalujeme ve směsi vanilkového cukru a cukru moučka.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vanilkové rohlíčky z HERY

Ingredience: 200 g Hery, 50 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru

Ingredience na obalení: vanilkový cukr, cukr moučka

Postup: Hladkou mouku a cukr prosejeme a dáme na vál. Vychlazenou Heru nožem nasekáme a přidáme vanilkový cukr. V mouce utvoříme důlek, do kterého dáme žloutky. Kulatým nožem promícháme žloutky s moukou, přidáme ořechy a poté začneme rychle zpracovávat těsto. Z vypracovaného těsta vytvoříme bochánek, který vložíme do mikroténového sáčku a dáme chladit nejméně na 30 minut. Z těsta poté vyválíme váleček, který rozkrájíme na dílky požadované velikosti a ty opět vyválíme. Válečky přeneseme na pečicí plech vyložený papírem na pečení a vytvarujeme rohlíčky. Doba pečení rohlíčků z Hery je 12–15 minut v předehřáté troubě při 180 °C (dle trouby a podle velikosti rohlíčků). Rohlíčky necháme na plechu mírně zchladnout (jsou křehké) a poté je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Uvedené množství těsta vychází na 4 plechy rohlíčků.

Jak dělají vanilkové rohlíčky Kluci v akci

Ingredience: 210 g hladké mouky, 20 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 110 g másla, 1 žloutek

Ingredience na obalení: moučkový cukr s vanilkovým cukrem

Postup: Kluci v akci na vál vysypou hladkou mouku, cukr, udělají důlek, do kterého nakrájí máslo změklé při pokojové teplotě, přidají ořechy, vejce a vypracují hladké těsto, které nechají v lednici alespoň hodinu odležet. Z těsta tvarují rohlíčky, které kladou na pečicím papírem vyložený plech, a pečou ve vyhřáté troubě dorůžova při 170 °C. Doba pečení je 10 až 15 minut. Ještě horké rohlíčky obalují ve vanilkovém cukru.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vanilkové rohlíčky hned měkké

Ingredience: 20 dkg másla, 2 žloutky, 6 dkg cukru moučka, 12 dkg mletých ořechů, 28 dkg hladké mouky, vanilkový cukr s cukrem moučka na obalení

Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady a těsto necháme uležet do druhého dne. Na druhý den vyválíme malé rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Doba pečení je cca 10 minut. Rohlíčky děláme ručně, těsto se moc nehodí do strojku. Obalujeme mírně vychladlé, jelikož jsou velmi křehké a horké by se lámaly. Tyto rohlíčky jsou opravdu měkké ihned po upečení.

Vanilkové rohlíčky s mandlemi

Ingredience: 1 špetka citronové kůry, 20 g cukru moučka, 80 g vanilkového cukru, 50 g mandlí, 110 g čerstvého másla, 150 g pšeničné hladké mouky, 1 žloutek, 1 špetka mleté vanilky

Ingredience na obalení: 4 vanilkové cukry

Postup: Na vál nasypeme mouku a cukr, přidáme vanilku, strouhanou citronovou kůru a nastrouhané mandle. Do směsi rozsekáme máslo, přidáme žloutek a vypracujeme těsto, na 15 minut odložíme na chladné místo. Poté z těsta vyválíme váleček, nakrájíme na kousky a rukama vytvarujeme malé rohlíčky. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a v mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Doba pečení je cca 10 minut. Ještě teplé rohlíčky obalujeme pouze ve vanilkovém cukru.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vanilkové rohlíčky bez vajec

Ingredience: 28 dkg hladké mouky, 21 dkg másla, 7 dkg cukru moučka, 7 dkg hrubě nastrouhaných ořechů

Ingredience na obalení: moučkový a vanilkový cukr

Postup: Uděláme těsto, které necháme chvilku odpočinout. Vytvarujeme rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Upečené vychladlé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme zamíchali cukr vanilkový. Rohlíčky jsou na druhý den měkké, rozležené.

Vanilkové rohlíčky se sádlem

Ingredience: 400 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 100 g sádla, 100 g změklého másla, 100 g mletých oříšků, 1 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Postup: Všechny uvedené suroviny zpracujeme na vále. Těsto necháme v chladnu odpočinout, nejlépe do druhého dne. Tvoříme klasické vanilkové rohlíčky. Doba pečení je ve vyhřáté troubě přibližně na 150 °C asi 15 minut. Ještě teplé obalujeme v cukru a necháme uležet.

Vanilkové rohlíčky bez ořechů

Ingredience: 210 g másla, 280 g hladké mouky, 30 g cukru moučka, 2 žloutky

Postup: Máslo necháme trochu změknout, aby nebylo příliš tuhé. Ze všech surovin pak vypracujeme hladké těsto. Pokud se nám zdá příliš měkké, můžeme přidat ještě trochu mouky. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky, které klademe na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě cca 170 °C. Doba pečení je přibližně 5 minut, hlídáme. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru. Jsou krásně křehké hned po upečení.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Vinter



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Jak zavařit lečo na zimu bez cibule
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Recept na sunomono
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Žehlicí prkno bazar

    Milena

    Levné zehlici prkno

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Muchovník množení

    Zahradník

    Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Ptačí zob

    Zahradník

    Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.