Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Recepty na vánoční cukroví vanilkové rohlíčky

 


Aktualizováno:

Vaření a pečení

Vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Někteří lidé si bez nich Vánoce neumějí ani představit. Vanilkové rohlíčky se totiž připravují velmi jednoduše a rychle a mají výbornou chuť, úplně se rozplývají na jazyku.

Vanilkové rohlíčky bez vajec

Ingredience: 280 g hladké mouky, 210 g másla, 70 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.

Postup: Na vál nasypeme prosátou hladkou mouku, moučkový cukr, ořechy a na kousky nakrájené máslo, které má pokojovou teplotu. Z ingrediencí vypracujeme těsto. To bychom poté měli vložit do igelitového sáčku a nechat odležet v lednici několik hodin (nejlépe do druhého dne), ale pokud nás tlačí čas, můžeme těsto zpracovávat hned. Těsto rozkrájíme na menší dílky, ze kterých na pomoučeném vále vyválíme rukama dlouhé válečky o průměru asi 1 cm. Válečky pak nakrájíme na 4–5 cm dlouhé dílky, jež dáme na plech vyložený papírem. Na plechu každý váleček ohneme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky při pečení nabydou jen minimálně, proto mezi nimi nemusí být veliké mezery. Rohlíčky pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 10 minut. Ještě teplé rohlíčky pak obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Necháme je pár dní odležet a poté je můžeme konzumovat. (Malá rada na závěr: jedna dávka vanilkových rohlíčků vždy zmizí velmi rychle, tudíž zvažte, zda je neupéct rovnou ze dvou dávek.)

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vanilkové rohlíčky bez ořechů

Ingredience: 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, 120 g tuku Hera, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.

Postup: Z prosáte mouky, moučkového cukru, žloutku a Hery vypracujeme na vále těsto. Těsto můžeme buď zpracovat hned, nebo nechat v lednici odležet do druhého dne (jestliže chcete péct rohlíčky až druhý den, vyndejte těsto z lednice s dostatečným časovým předstihem, aby nebylo příliš tuhé). Z těsta vyválíme dlouhé válečky o průměru asi 1 cm, které pak nakrájíme na dílky dlouhé 4–5 cm. Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme do růžova při teplotě 180 °C asi 10 minut. Teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Vanilkové rohlíčky s mandlemi

Ingredience: 250 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, 100 g mletých mandlí, 200 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, špetka soli, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.

Postup: Prosátou mouku, moučkový a vanilkový cukr, mleté mandle, sůl a máslo pokrájené na menší kousky, které mají pokojovou teplotu, spojíme v těsto. S těstem můžeme pracovat ihned. Vyválíme z něj asi 1 cm silné válečky, jež pokrájíme na dílky dlouhé 4–5 cm. Ty přeložíme na plech s pečicím papírem a upravíme je do tvaru rohlíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Hrníčkový recept na vanilkové rohlíčky

Ingredience: 3 hrnky hladké mouky, 2 hrnky mletých vlašských ořechů, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky citronové kůry, 1 lžička skořice, 380 g másla, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.

Postup: Ze všech uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto (máslo by mělo mít pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo). Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň hodinu odležet v lednici. Z odleželého těsta pak vyválíme válečky o průměru 1 cm, které následně rozkrájíme na dílky dlouhé 4–5 cm. Ty přendáme na plech s pečicím papírem a upravíme je do tvaru rohlíčků. Rohlíčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Upečené rohlíčky ještě zatepla obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Autor: © Nina Vinšová

Foto: © Usien

odkaz na článek

. Recepty na vánoční cukroví vanilkové rohlíčky [online]. ČeskéNápady.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS