Facebook Síť X Pinterest email tisk

Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Napsal Bc. Jakub Vinš

Vydáno , aktualizováno

Vaření a pečení

Vánoční cukroví a jeho pečení je jednou z obecně rozšířených vánočních tradic, která je ve velké části českých domácností dodržována. Většina vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Tradiční je cukroví z lineckého těsta, které je možné navíc ochutit strouhaným kokosem nebo kakaem, typickou vůní pak vanilka a charakteristickým kořením skořice.


Obsah článku

Co jsou to Vánoce?

V Česku je za vrchol Vánoc považován především Štědrý den, tedy 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti, do Vánoc je někdy zahrnována i doba adventní, která Vánocům předchází. K Vánocům se pojí nejrůznější tradice, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které nosí Ježíšek, či vánoční cukroví; některé z těchto tradic pocházejí již z předkřesťanských dob a souvisí s oslavou slunovratu, který na tyto dny též připadá. V současné době se však původní, náboženský význam Vánoc vytrácí a Vánoce se považují i za jeden z nejvýznamnějších občanských svátků. Většina českých rodin si na Vánoce pořídí vánoční stromeček, který ozdobí skleněnými koulemi, třpytivými řetězy, vločkami, nebo slaměnými a jinými ozdobami. Na Štědrý den lidé podle tradice nesmí celý den nic jíst, aby viděli Zlaté prasátko. Ke štědrovečerní večeři se většinou podává smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem. Po večeři zazvoní zvoneček, a pokud jsme byli celý rok hodní, pod stromečkem najdeme dárky od Ježíška.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Základní linecké těsto

  • 600 g hladké mouky
  • 400 g másla
  • 200 g cukru moučka
  • 4 žloutky

Mouku prosejeme na vál a přidáme změklé máslo, cukr a žloutky, zpracujeme na hladké, vláčné těsto. Z tohoto těsta lze dělat různé tvary cukroví s různými náplněmi. Dalším možným způsobem zpracování těsta je pomocí šlehače. Do šlehače se přidá změklé máslo a cukr a pěkně vyšlehá. Teprve potom se přidají žloutky a znovu vše našleháme. Těsto se nakonec zpracuje na vále a nechá odpočinout v chladu. Každý druh těsta by měl být uchováván v chladu.

Kokosové na ozdobu (nepečené)

  • 125 g másla
  • 250 g cukru moučka
  • 100 g kokosu
  • 1 bílek
  • 1 polévková lžíce rumu

Všechny přísady zpracujeme na těsto. Důležité je, aby formičky byly vypláchnuty vodou. Poté se do nich přidá těsto a vyklepnou se. Mohou se spojit marmeládou, nebo pokud jsou malé, dají se použít na ozdobu lineckého cukroví.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vanilkové rohlíčky

  • 280 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 100 g oříšků (lískových)

Všechny přísady zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na slabé válečky, které nakrájíme a vytvarujeme z nich rohlíčky podle svých představ a dovedností. Toto vánoční cukroví se nerozpéká! Upečené vanilkové rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Mušle

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 celé vejce
  • 1 lžíce vlažné vody
  • 1 žloutek na potření

Z přísad vypracujeme těsto. Těsto se vyválí na placku, ze které vykrájíme kolečka, na které lžičkou položíme kopeček náplně, přehneme a potřeme žloutkem a upečeme. Upečené obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Náplň:

Náplň se připravuje za studena smícháním všech ingrediencí dohromady.

  • 150 g cukru
  • 150 g mletých oříšků
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • oříšek másla
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Levné rohlíčky

  • 210 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 40 g cukru moučka
  • 1 žloutek

Vypracujeme těsto, které poté plníme do formiček na rohlíčky. Formičky musejí být vymazány tukem (sádlem) a vysypány polohrubou moukou. Dáme péct, po upečení a vychladnutí plníme máslovou nádivkou. Nádivka se připravuje z půllitru uvařeného a vychladlého pudinku, který se smíchá s 250 g rozměklého másla a třemi lžícemi moučkového cukru. Růžky rohlíčků se mohou namočit do čokoládové polevy.

Ořechy

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g tuku
  • 200 g ořechů

Vypracujeme těsto a vyplníme jím vymazané a vysypané formičky – „ořechy“. Je důležité, aby formičky byly naplněny vrchovatě. Po upečení se ořechy plní níže uvedenou náplní (krémem) a slepí se dohromady.

Výroba krému:

  • 3 celá vejce
  • 70 g kakaa
  • 200 g cukru moučky

Vše smíchat dohromady, vložit do studené lázně a při zahřívání důkladně šlehat až do uvaření (zhoustnutí), poté do vychladnutí. Nakonec se přidává 200 g másla. Vše se znovu našlehá a může použít ke spojování upečených půlek ořechů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Medové ořechové cukroví

  • 160 g hladké mouky
  • polévková lžíce medu (tekutého)
  • 50 g oříšků
  • 60 g cukru moučka
  • špetka mleté skořice
  • 120 g másla

Zpracujeme těsto, ze kterého vyválíme placku. Z placky vykrajujeme kolečka, která upečeme ve středně vyhřáté troubě a po vychladnutí slepujeme máslovým krémem. Poleva se připravuje z bílků. Cukroví lze dozdobit půlkou mandle.

Marokánky – čokoládové placičky

  • 1/8 l šlehačky
  • 250 g másla
  • 250 g mandlí
  • 250 g cukru moučka
  • 130 g kandovaného ovoce
  • 30 g hladké mouky

Do kastrolu nalijeme smetanu (šlehačku), přidáme cukr, nakrájené máslo, na nudličky nakrájené oloupané mandle, nakrájené kandované ovoce. Vše dáme do vodní lázně (nebo hrnce na mléko) a postupně zahříváme do bodu varu (nevařit!), poté přidáme hladkou mouku, promícháme a na plech vyložený pečicím papírem děláme malé placičky (dále od sebe). Upečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova. Po upečení ještě teplé, ne horké sundáváme z plechu. Studené placičky na spodní straně potřeme čokoládovou polevou.

Čokoládové dortíčky

  • 210 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 100 g vlašských ořechů
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka skořice
  • vanilkový cukr
  • citrónová kůra

Na dozdobení:

  • čokoládová poleva
  • půlky vlašských ořechů

Vypracované těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, která pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečená vychladlá kolečka slepujeme čokoládovým nebo máslovým krémem. Takto připravené dortíčky poléváme čokoládovou polevou a zdobíme ořechy.

Myslivecké knoflíky

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce mléka

Vrchní hmota – poleva:

  • 3 bílky
  • 200 g cukru
  • 200 g mletých ořechů
  • celé půlky jader ořechů na ozdobení

Z vypracovaného a vyváleného těsta vykrajujeme kolečka. Z cukru ušleháme tuhý sníh, do kterého přidáme cukr a jemně mleté ořechy. Z této ořechové hmoty tvoříme pomocí sáčku kopečky na připravená kolečka, která ozdobíme ořechem a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Poté se vše jen pocukruje.

Kočičí oči

  • 200 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 70 g oříšků

Z vypracovaného těsta vykrajujeme tvar kočičích očí. Kolečka upečeme a následně je slepujeme ořechovou náplní, která je vyrobena z másla, cukru a oříšků. Kočičí oči polijeme čokoládovou polevou, na kterou dáváme čtvrtinu oříšku.

Masarykovy koláčky

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 žloutky
  • 170 g lískových oříšků (opražených)

Ze všech přísad vypracujeme těsto, oříšky do něj zapracujeme celé. Uděláme váleček, který necháme přes noc v lednici ztuhnout. Druhý den nakrájíme půl centimetru vysoká kolečka, která pečeme na suchém plechu dorůžova. Teplé obalíme v cukru.

Kokosky

  • 4 bílky (šlehat ve vodní lázni)
  • 280 g cukru krystal
  • citrónová kůra
  • 140 g strouhaného kokosu
  • 20 g strouhanky

Do tuhého sněhu z bílků všleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru smícháme s kokosem a po lžících vmícháme do bílků. Současně s kokosem vmícháváme i citrónovou kůru a strouhanku. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Jak uchovat vánoční cukroví

Během vánoc a adventu úplně postačí, když cukroví dáte do papírové krabice na dorty, kterou dáte do pevného igelitu a takto zabalené to dáte do stínu na balkon. Mírný mráz ani déšť tomu nevadí. Domů si vždy naberte jen tolik, kolik sníte za jeden den.

Pokud vám zbyde cukroví po vánocích, tak pro jeho uchování je nejlepší hluboké zmrazení ve vakuové misce. O velikonocích nebo na Valentina pak budete mile překvapeni jeho čerstvostí a skvělou chutí.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Dezidor



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Recepty na jogurtové pečivo
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Kefírové mléko
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Žehlicí prkno bazar

    Milena

    Levné zehlici prkno

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Muchovník množení

    Zahradník

    Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Ptačí zob

    Zahradník

    Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.