Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Kuchařka na bylinkové máslo

 


Aktualizováno:

Vaření a pečení

Bylinkové máslo společně s čerstvým pečeným chlebem bývá častým předkrmem v moderních pizzeriích. Zachutnalo vám toto máslo a chcete si ho vyzkoušet sami? Nebo jste snad upekli domácí chléb a rádi byste ho nabídli návštěvě s něčím netradičním, pak neváhejte a pusťte se do toho. Ale nemyslete si, že se bylinkové máslo používá jen k namazání na chleba, to rozhodně ne, uplatníte ho určitě i při servírování hovězího steaku, grilovaných ryb či pečených brambor.

Složení bylinkového másla

Jak sám název napovídá, jednou z hlavních surovin je povolené máslo, toho ostatního už – pokud jde o množství – nebude v takové míře, ale rozhodně nejde o ingredience méně důležité. V bylinkovém másle by nemělo chybět alespoň několik druhů bylinek, například pažitka, petrželová nať, libeček, kerblík, bazalka, oregano, majoránka, paprika, medvědí česnek či saturejka, a dochucené by mělo být česnekem a solí. Pokud si netroufáte vybrat si určité bylinky nebo se vám do toho nechce pouštět, můžete si zakoupit již hotovou směs pro přípravu bylinkového másla.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bylinkové máslo podle Pohlreicha

Chcete-li si připravit bylinkové máslo podle Pohlreicha, bude vám stačit jen pár surovin.

Ingredience:

  • 200 g másla
  • kopr
  • lístky estragonu
  • rozmarýn
  • šalvěj
  • tymián

Postup:

Nejprve na drobno nasekejte rozmarýn, pak postupně přidejte zbytek bylinek a dobře je promíchejte. Smíchejte s povoleným máslem. Vzniklé bylinkové máslo upravte do tvaru válečku, zabalte do alobalu nebo potravinářské fólie a dejte vychladit do ledničky. Takto připravené máslo je vhodné použít na steaky, hamburgery, brambory, těstoviny, ale i jen tak namazat na obložený chleba.

Domácí bylinková másla

Doma si můžete připravit různé druhy bylinkových másel, záleží na vaší chuti a fantazii. Vždy jen smícháte různé druhy bylinek s požadovaným množstvím povoleného másla a dle potřeby můžete dochutit solí či pepřem, pro inspiraci vám navrhuji vyzkoušet pár typů bylinkových másel.

Česnekovo-bylinkové máslo

  • máslo, česnek, čerstvý rozmarýn, šalvěj a tymián

Pažitkové máslo

  • máslo, čerstvá pažitka

Petrželovo-citronové máslo

  • máslo, čerstvá petrželová nať, citronová šťáva

Paprikové máslo

  • máslo, mletá uzená paprika, pálivá paprika

Limetkovo-koriandrové máslo

  • máslo, česnek, čerstvý koriandr, limetková šťáva

Postup:

Máslo vyšlehejte ručním šlehačem, přidejte uvedené ingredience, vzniklou hmotu přendejte do alobalu nebo potravinářské fólie a nechte ztuhnout v ledničce.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bylinkové máslo jako z pizzerie

Zachutnalo vám máslo v pizzerii a rádi byste ho vyzkoušeli také? Tady máte recept na přesně takové.

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 250 g pomazánkového másla nebo lučiny
  • 1 stroužek česneku
  • sušená bazalka
  • sušené oregano
  • pepř a sůl na dochucení

Postup:

Povolené máslo našlehejte šlehačem, přidejte pomazánkové máslo a utřený česnek, sušené bylinky, na závěr dochuťte solí a pepřem. Důkladně vyšlehejte. Hotové bylinkové máslo buď přendejte do misky a nechte, ať si ho na chleba namaže každý sám, nebo to udělejte vy. Aby bylinkové máslo bylo přesně takové jako v pizzerii, měli byste si dát záležet i na podávaném pečivu, které by mělo být také domácí.

Autor: © Nina Vinšová

Foto: © Benreis



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata

Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS