Facebook Síť X Pinterest email tisk

Linecké těsto hrnkový recept

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

LINECKÉ TĚSTO HRNKOVÝ RECEPT a nejen to se dozvíte v tomto článku. Linecké těsto hrnkový recept patří mezi nejoblíbenější postupy, protože nevyžaduje váhu a zvládne ho i úplný začátečník. Tento článek přináší osvědčené postupy hospodyněk, praktické vychytávky, doporučení cukrářů i tipy, jak připravit těsto tak, aby bylo vždy křehké, voňavé a dobře se s ním pracovalo. Vše zvládnete jen s pomocí obyčejného hrnku a několika základních ingrediencí.

Linecké těsto hrnkový recept

Obsah článku

Linecké těsto hrnkový recept – základní principy

Hrnkový recept na linecké těsto je ideální tam, kde nemáme po ruce kuchyňskou váhu nebo chceme rychlou přípravu bez složitého odměřování. Poměr surovin vychází ze stejného základu jako klasické linecké těsto, jen je vše převedeno na hrnky. Podle zkušeností hospodyněk je těsto hotové do tří minut a ihned připravené k chlazení.

Jaký hrnek použít

Pro hrnkové recepty na linecké těsto se standardně používá hrnek o objemu 250 ml. Důležité je, aby byl použit stejný hrnek na všechny suroviny – díky tomu bude poměr vždy správný.

Hrnkový recept na linecké těsto

Suroviny

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 3/4 hrnku másla (nastrouhaného nebo pokrájeného)
  • 2 žloutky
  • Strouhaná citronová kůra
  • Vanilkový cukr nebo extrakt
  • Špetka soli

Postup

Všechny ingredience smícháme v míse a rychle zpracujeme v hladké těsto. Podle rad zkušených cukrářek by se těsto nemělo hníst příliš dlouho, aby zůstalo křehké a neztvrdlo po upečení. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme minimálně na hodinu odležet do lednice.

Jak poznat správně vypracované těsto

Dobře vypracované linecké těsto je hladké, nelepí se na ruce, drží tvar a lze z něj snadno vyválet rovnoměrnou placku. Pokud je příliš sypké, přidáme malé množství másla, pokud lepivé, zapracujeme trochu mouky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pečení

Linecké cukroví pečeme v troubě předehřáté na 170–180 °C přibližně 8–10 minut. Podle zkušeností hospodyněk je největším trikem nenechat cukroví příliš zhnědnout – má zůstat světlé.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vychytávky od cukrářů

  • Zkřehčení těsta: Přidání malého množství škrobu (1–2 lžíce) zajistí dokonale jemnou strukturu.
  • Citronová vůně: Strouhaná bio citronová kůra zlepší chuť těsta.
  • Lepší vyvalování: Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru.
  • Proti tvrdnutí: Linecké cukroví skladujte s jablkem nebo kostkou cukru, která drží vlhkost.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Varianty hrnkového lineckého těsta

Hrnkový postup je možné upravit podle potřeby:

  • Kakao: Přidání 2 lžic kakaa vytvoří čokoládovou variantu.
  • Ořechové: Část mouky (1/3 hrnku) lze nahradit mletými ořechy.
  • Bezlepkové: Stačí použít bezlepkovou směs pro křehké těsto.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nejčastější chyby při přípravě hrnkového lineckého těsta

  • Příliš dlouhé hnětení: těsto tvrdne.
  • Málo vychlazené těsto: špatně se vyvaluje.
  • Špatný poměr mouky: těsto praská nebo je lepivé.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

FAQ – Často kladené otázky

Jak dlouho má linecké těsto odležet?

Ideálně 1–2 hodiny, ale mnoho hospodyněk doporučuje nechat ho v lednici přes noc.

Mohu použít jen jeden typ mouky?

Ano, těsto bude fungovat i s hladkou moukou, jen bude jemnější a o něco křehčí.

Jak zabránit tvrdnutí lineckého cukroví?

Skladujte jej v uzavřené dóze s malým kouskem jablka nebo kostkou cukru.

Proč se těsto drolí?

Má málo tuku – pomůže přidat trochu másla.

Proč se těsto lepí?

Může být příliš teplé nebo obsahuje mnoho tuku. Pomůže krátké zchlazení a malé množství mouky.

Mohu linecké těsto hrnkově použít i na koláče?

Ano, těsto je dost univerzální a lze z něj připravit i křehké koláčové korpusy.

Jak docílit rovnoměrné tloušťky těsta?

Pomohou vymezovací lišty nebo rozvalování mezi papíry.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Praganda a její škodlivost
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
"Boloňská omáčka na špagety
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.