Blumy – zimní řez
Provádět se může v období od ledna do dubna, ale nejlépe v době odkvětu. Proč je důležité, aby teploty při zimní řezu byly výše než -5 °C? V mrazu dřevo blum křehne a řez by nebyl rovný. Takový nerovný řez je pak vstupní branou klejotokům a dalším nákazám přicházejících vzduchem.
Zimní řez podporuje růst a tvorbu plodů: Zimní řez stimuluje růst nových výhonků a tvorbu plodů.
Odstranění vedoucích výhonků: Vyberte tři až čtyři vedoucí výhony a jeden střední výhon, všechny ostatní konkurenční výhony, převislé a přerostlé ovocné větve odstraňte.
Řezání větví: Zkraťte vedoucí větve o jednu třetinu nebo polovinu a odstraňte všechny výhony pod korunou a výhony vycházející přímo ze země.
Blumy – letní řez
Nejlepší doba pro ořezání blum v létě je konec června až srpen.
Letní řez – inhibitor růstu: Letní řez slouží ke zpomalení růstu a prevenci nadměrné tvorby nových výhonů.
Redukce nasazených plodů: Letní řez lze také použít ke snížení množství nasazených plodů a ovlivnit tak velikost plodů ke sklizni.
Světlo a vzduch: Letní řez také zlepšuje přísun světla a vzduchu ke stromu.
Obecné tipy pro prořezávání ovocných stromů
- Nářadí
Používejte pouze dobře naostřené a lihem nebo plamenem dezinfikované nástroje. - Technika prořezávání
Řez umístěte k pupenu, asi 1–3 mm nad pupenem směřujícím ven, a nenechávejte žádné dlouhé okraje, protože se mohou špatně hojit. - Velké větve:
Silné větve prořezávejte postupně, abyste podpořili hojení ran.
Jak ořezat blumy podle youtube
Zde je několik video-návodů, jak ořezat blumy: