Jahodovo-ovesný koláč
Suroviny (na formu o průměru 24 cm):
- 250 g čerstvých jahod
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 a ½ hrnku ovesných vloček
- 400 g másla nakrájeného na kousky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku
- ½ lžičky soli
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte trochou másla. Zbytek másla, mouku, cukr, kypřicí prášek, sůl a vločky smíchejte v míse v tuhou směs. Polovinu vzniklé hmoty vtlačte na dno formy a posypte jahodami nakrájenými na půlky. Druhou půlku směsi rozprostřete na jahody. Koláč vložte do trouby a pečte asi 30–40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout, před servírováním nakrájejte koláč na kostky a podávejte zdobené s čerstvými jahodami.
Rychlý jahodový koláč
Suroviny:
- 1 hrnek cukru krupice
- 250 g jahod
- jahodový džem
- 1 hrnek mléka
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 3 vejce
- 1 šlehačka
Postup:
V míse ušlehejte bílky ze tří vajec. Za stálého šlehání přidejte cukr a nakonec lehce vmíchejte žloutky a polohrubou mouku. Těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Vychladlý korpus potřete jahodovým džemem, poklaďte očištěnými jahodami a ozdobte šlehačkou.
Tvarohové jahodové knedlíky
Suroviny:
- 250 g tvarohu
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 15–20 jahod
- máslo na polití a moučkový cukr na posypání
- dle chuti kysanou smetanu
Postup:
Z mouky, vajíčka, tvarohu a soli udělejte těsto tak, aby se vám moc nelepilo na ruce. Jahody umyjte a nechte dobře okapat na cedníku, případně je můžete osušit ubrouskem. Z těsta odebírejte malé kousky a rukou z nich vytvarujte placičku (pokud těsto moc lepí, posypte si ruce moukou). Doprostřed placičky položte osušenou jahodu a dobře ji zabalte. Knedlíky vhazujte do mírně osolené vařící vody, poté co vyplavou na povrch, vařte je cca 3–5 minut, podle velikosti. Uvařené knedlíky vyberte na cedník a nechte okapat. Knedlíky můžete servírovat se zakysanou smetanou, sypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Kynuté jahodové knedlíky
Suroviny:
- jahody (kolem 20 kusů)
- 250 gramů polohrubé mouky
- 50 gramů másla
- cca 1 dcl vlažného mléka
- 1 žloutek
- 12 g droždí
- 1 lžíce cukru
- sůl
- mouka (na vál)
Na přelití a posypání:
- 120 g strouhanky
- 100 g másla
- moučkový cukr
Postup:
Do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky a 3 lžíce vlažného mléka, mísu zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Pak přisypte zbylou mouku promíchanou se špetkou soli, přidejte žloutek rozmíchaný ve zbylém mléce a rozpuštěné vychladlé máslo a vypracujte hladké těsto. Opět ho zakryjeme utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca 30 minut).
Mezitím si opláchněte studenou vodou jahody, zbavte je stopek a nechte oschnout.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 cm, který si nakrájíme na stejně veliké čtverce. Do středu každého položte jahodu, těstem ji důkladně obalte a zakulaťte. Knedlíky narovnejte na pomoučené prkénko, zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
Zatím si můžete dozlatova opražit strouhanku na polovině másla, opatrně a za stálého míchání.
Vykynuté knedlíky vložte do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou a zvolna vařte asi 6 minut s částečně odkrytou poklicí. Pak knedlíky opatrně obraťte a dovařte ještě 4 minuty. Hotové knedlíky vyjměte z vody, ihned je propíchejte špejlí nebo tenkou vidličkou, rozdělte na talíře, posypte strouhankou, pokapejte máslem, pocukrujte a ihned podávejte.
Jahodovo-tvarohový dort
Suroviny:
Na ozdobu:
- 500 g jahod
- 6 lžic cukru
- 2 balíčky červeného želé
- 500 ml vody
Na náplň:
- 130 g cukru moučka
- 4 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 500 g měkkého tvarohu
Na těsto:
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g změklého másla
- 200 g hladké mouky
- 50 g cukru moučka
- 1 vejce
Postup:
Z hladké mouky, prášku do pečiva, cukru, jednoho vejce a změklého másla vypracujte těsto. Ze dvou třetin vyválejte plát a vyplňte jím vymazané dno dortové formy. Ze zbylého těsta vytvořte asi 4 cm vysoký okraj. Poté si připravte náplň smícháním tvarohu, moučkového cukru, vanilkového cukru, čtyř žloutků a másla. Z bílků vyšlehejte sníh a lehce ho vmíchejte do tvarohové směsi. Náplň rovnoměrně rozlijte na těsto a takto pečte v předehřáté troubě cca 45 minut při 160 °C.
Upečený a vychladlý dort pokryjte plátky jahod a uložte do chladu. Podle návodu si připravte želé a jahody na dortu jím polijte. Nakonec nechte jahodovo-tvarohový dort chladit minimálně 3–4 hodiny, poté odstraňte okraj formy a můžete servírovat.
Nepečený smetanovo-jahodový dort
Suroviny:
- 2 balíčky dětských piškotů
- 3–4 zakysané smetany
- cukr moučka
- šlehačka
- jahody – dostatečné množství
Postup:
Připravte si dortovou formu a její dno poklaďte dětskými piškoty tak, aby bylo zcela pokryté. V misce si smíchejte zakysané smetany a ušlehanou šlehačku, oslaďte moučkovým cukrem dle své chuti. Část této směsi rozetřete na piškoty a poklaďte jahodami (nejlépe pokrájenými či rozmačkanými). Na ovoce dejte znovu piškoty a opět zakryjte smetanovou směsí a jahodami. Poslední vrstvou budou piškoty pokryté smetanou. Dejte do ledničky, nejlépe přes noc, a pak už jen vyjměte z dortové formy a můžete servírovat třeba ozdobené šlehačkou a čerstvými jahůdkami.
Piškot s jahodami
Suroviny:
Na náplň:
- 200 g cukru
- 500 g jahod
- 1 pudinkový prášek
- 250 g másla
Na polevu:
- 2 balíčky červené želatiny
Na těsto:
- 200 g cukru
- 5 vajec
- 5 lžic horké vody
- špetka prášku do pečiva
- 250 g polohrubé mouky
Postup:
V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte k nim horkou vodu. Postupně přisypávejte mouku smíchanou se špetkou prášku do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků a piškot upečte ve vyhřáté troubě.
Než se piškot upeče, připravte si náplň. Jahody (mohou být i mražené) rozmačkejte s cukrem a smíchejte s pudinkovým práškem. Z této směsi uvařte kaši, kterou po vychladnutí utřete s kostkou másla. Takto připravenou náplní potřete vychladlý piškot a přelijte červenou želatinou.
Piškot s jahodami nechte před krájením zatuhnout.
Rychlý jahodový zákusek
Suroviny:
Na ozdobu:
- čerstvé jahody
- 2 ks červené dortové želé
Na potření:
- jahodový džem
Podle potřeby:
- hrubá mouka na vysypání
- sádlo na vymazání
Na těsto:
- 6 lžic cukru
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 6 lžic oleje
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce hladké mouky
- 6 vajec
Postup:
Žloutky, cukr a olej vyšlehejte v míse do pěny. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech, nebo na pečicí papír. Pečete v horkovzdušné troubě asi 8 minut na 170 °C. Pokud nejste majiteli takovéhoto spotřebiče, pečte dle zkušeností s vlastní troubou. Upečený a vychladlý korpus potřete jahodovým džemem. Poté celou plochu korpusu poklaďte hustě půlkami jahod (řeznou stranou dolů). Podle návodu na sáčku uvařte želatinu a polijte jí jahody. Jahodový zákusek vložte alespoň na 25 minut ztuhnout do lednice. Při podávání můžete rychlý jahodový zákusek dozdobit šlehačkou.
Jahodová bublanina
Suroviny:
Na těsto:
- 2 hrnky cukru krupice
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 1 hrnek vody
- 250 g másla
- 3 hrnky hladké mouky
Na náplň:
- jahody
Na ozdobu:
- cukr moučka
Postup:
Rozpusťte si máslo a vmíchejte do něj všechny ostatní suroviny. Vše důkladně promíchejte. Jahody očistěte a podle potřeby překrájejte. Vyšší plech vyložte papírem na pečení a rovnoměrně na něj nalijte těsto. Povrch těsta poklaďte jahodami. Jahodovou bublaninu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 30 minut.
Upečenou jahodovou bublaninu podle chuti ocukrujte, nakrájejte na úhledné kousky a můžete podávat.
Jahodové tiramisu
Suroviny:
- 50 g dlouhých cukrářských piškotů
Na krém:
- 18 cl smetany ke šlehání
- 250 g tvarohu
- 250 g Mascarpone
- 10 cl pomerančové šťávy
Na náplň:
- kakao, jahody
Podle chuti:
- vanilku, pomerančovou kůru
Na směs:
- 2 lžíce cukru
- 250 g jahod
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce koňaku
Postup:
Promíchejte v misce tvaroh, Mascarpone, šťávu a kůru z pomeranče společně s cukrem. Přidejte trochu vanilky a po důkladném promíchání jemně po částech zapracovávejte vyšlehanou smetanu.
Dobře umyté jahody vložte do mixéru s cukrem, koňakem a opět pomerančovou šťávou.
Poté si připravte asi dvoulitrovou nádobu. Přibližně půlkou piškotů poklaďte dno nádoby, zalijte polovinou jahodové směsi a pokryjte tvarohovým krémem (také půlkou). Uhlaďte a postup opakujte, zase piškoty, jahody, Mascarpone.
Jahodové tiramisu dejte na 4 hodiny do lednice ztuhnout a vychladit, poté servírujte posypané kakaem a dozdobte kousky jahod.
Jahodové cappuccino
Suroviny (pro 4 osoby):
- 500 g mražených jahod
- 100 g krystalového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- máta
- 4 kopečky vanilkové zmrzliny
Postup:
Mražené jahody nechte trošku rozpustit ve vhodné nádobě, poté je rozmixujte a po troškách přidávejte cukr. Vanilkový cukr přisypte až nakonec a dejte směs do lednice. Před servírováním vložte do sklenice na whisky kopeček vanilkové zmrzliny, zalijte vychlazeným jahodovým cappuccinem, zastříkněte šlehačkou a ozdobte snítkou máty.
Jahody s mascarpone
Suroviny:
- 10–15 ks zralých jahod
- 50 g moučkového cukru
- 250 g mascarpone (1 balení)
- 1 žloutek
Postup:
Rozmixujte mascarpone, žloutek a cukr. Hladký krém servírujte do skleněných pohárů nebo mističek. Nakonec dezert zasypte omytými nakrájenými jahodami. Před podáváním ještě můžete nechat na hodinu vychladit v lednici.
Jahodový džem
Jahodový džem bez Pektogelu
Suroviny:
- 1 kg jahod
- 800 g cukru
- kyselina citronová
Postup:
Nepřezrálé čerstvé jahody dobře opláchněte a vytáhněte stopku a okvětí. Velké jahody rozkrojte a vše zasypte cukrem. Takto nechte 24 hodin v chladné místnosti či ledničce. Proslazené jahody vařte v malých dávkách do zhoustnutí. Každou dávku před dovařením okyselte malým množstvím kyselin citronové (asi na špičku nože). Hotový džem plňte ještě horký do čistých zavařovacích sklenic. Uzavřete víčky a převraťte dnem vzhůru, aby se víčko dobře chytlo. Nechte převrácené 10–30 minut (podle velikosti sklenic). Džem můžete po uzavření víčkem ještě sterilovat 10 minut při teplotě 90 stupňů.
Jahodový džem s Pektogelem
Suroviny:
- 1 kg jahody
- 60 dkg cukru
- 1 sáček Pektogelu
Postup:
Zralé jahody nejprve dobře omyjte a nechte oschnout. Potom odstraňte stopky s lístky a jahody nasypte do studeného, velmi lehce vymaštěného hrnce. Přidejte trošku vody a za stálého míchání prudce vařte do té doby, než se částečně voda odpaří. Potom přisypte po částech cukr smíchaný s Pektogelem, ale dávejte pozor, aby se jahody nepřestaly vařit. Povařte ještě cca 5 minut. Horký jahodový džem přelijte do čistých, nahřátých skleniček, zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru. Jahodový džem nechte takto vychladnout.
Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © Isue