Facebook Síť X Pinterest email tisk

Hovězí kližka podle pořadu Kluci v akci

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

Jídla z hovězí kližky jsou skvělá, protože maso je po pomalém dušení nebo pečení velmi šťavnaté a křehké. Díky vysokému obsahu kolagenu se při dušení rozpouští a vytváří bohatou, chutnou omáčku, což z něj dělá ideální surovinu pro guláš, ragú nebo jiná dušená jídla. Kluci v akci si kližku rovněž oblíbili a připravili z ní dva skvělé pokrmy. Pojďme se společně podívat, jak to vykouzlili.
Foto: Peachyeung316

Hovězí kližka podle pořadu Kluci v akci

Obsah článku

Hovězí kližka na rozmarýnu se zeleninkou na pivu

Kluci k měkoučkému masu vonícímu po koření navrhují nezvyklou přílohu – dýni a sterilované cibulky na světlém ležáku.

Ingredience

Na 8 porcí

  • 1,5 kg hovězí kližky
  • 1 kg zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, červená cibule)
  • 250 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g zauzené slaniny
  • jalovec, bobkový list
  • snítka rozmarýnu
  • 1 l hovězího vývaru
  • ¾ l červeného vína
  • mletý pepř
  • sůl

Postup

Maso Kluci nakrájí na větší kostky či špalíčky a ochutí mletým pepřem a solí.

Mrkev, celer a cibuli nakrájí na menší kostky a opečou na másle dozlatova, přidají česnek a na kostičky nakrájenou slaninu, koření – bobkový list, jalovec a rozmarýn, osmahnou, na závěr vloží maso a dobře opečou, zalijí vývarem a vínem, přiklopí a dusí doměkka.

Příloha zelenina na pivu

Ingredience

  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 400 g sterilovaných mini cibulek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 500 g dýně Hokaido
  • 0,5 l světlého ležáku
  • sůl
  • 30 g másla nebo 3 lžíce dýňového oleje
  • plocholistá petržel

Postup

Kluci na oleji opečou od nálevu okapané cibulky, zasypou cukrem, který nechají rozpustit a zkaramelizovat, vloží na kostičky nakrájenou dýni (Hokaido nemusíte loupat), opečou, zalijí pivem, osolí, zakryjí poklicí a krátce podusí, až je dýně měkká na skus, nesmí být rozvařená. Na závěr zjemní máslem nebo dýňovým olejem, dochutí nasekanou petrželkou.

Vařená kližka s domácí tatarskou omáčkou

Ingredience

Na 4–6 porcí

  • 1 kg hovězí kližky
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 2 cibule
  • divoké koření vcelku (nové koření, pepř, bobkový list)
  • tymián
  • voda nebo hovězí vývar na zalití
  • 0,75 l červeného vina
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup

Očištěnou hovězí kližku Kluci prošpikují částí kořenové zeleniny – silnějšími proužky mrkve, celeru a petržele. Takto připravené maso svážou motouzem, osolí a na oleji jej opečou ze všech stran.

Ve výpeku osmahnou zbytek nahrubo nakrájené zeleniny včetně cibule, přidají koření a tymián. Zeleninu restují tak dlouho, až získá zlatohnědou barvu, zalijí horkou vodou nebo vývarem a vínem, zaklopí a společně s kližkou dusí, až bude maso měkké.

Z kližky odstraní provázek, nakrájí na porce a podáváme lehce přelité redukovaným vývarem, doplníme tatarskou omáčkou a vařenými brambory s máslem a pažitkou.

Příloha tatarská omáčka

  • 250 g majonézy
  • 1 malá cibule
  • 2 sterilované okurky
  • lžíce kapary
  • hrst petrželové natě
  • střik worcesterské omáčky
  • lžička plnotučné hořčice
  • lák z okurek
  • mletý pepř
  • sůl

Postup

Cibulku a okurku nakrájíme na velmi jemné kostičky, kapary nasekáme, stejně tak petrželku. Vše vmícháme do majonézy, dochutíme worcesterskou omáčkou, hořčicí, lákem z okurek, mletým pepřem a solí.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Gekončík noční
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Květina nejen do vázy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.