Citronová poleva bez bílků

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

CITRONOVÁ POLEVA BEZ BÍLKŮ bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Citronová poleva bez bílků je rychlá, snadná a velmi oblíbená alternativa klasické citronové polevy s vejci. Skvěle se hodí na perník, třené bábovky, linecké cukroví, koláče i buchty, a díky jednoduchému složení ji zvládne i úplný začátečník. V článku najdeš různé varianty přípravy, tipy cukrářů na dokonalou konzistenci i zkušenosti hospodyněk, které používají tuto polevu řadu let. Dozvíš se také, jak polevu ochutit, jak ji obarvit a jak ji upravit tak, aby nepraskala a krásně držela tvar.


Obsah článku

Citronová poleva bez bílků – základní informace

Citronová poleva bez bílků patří mezi nejjednodušší cukrářské polevy. Základ tvoří pouze moučkový cukr a citronová šťáva. Můžeš ji použít na perník, linecké cukroví, koláče, řezy, bábovky a různé moučníky. Oproti klasické polevě nebobtná, rychle tuhne a má čistě citronovou chuť.

Cukráři často doporučují tuto polevu i začátečníkům, protože její konzistenci lze snadno upravovat přidáním jediné suroviny – cukru či citronu.

Základní recept na citronovou polevu bez bílků

Suroviny

  • 150 g moučkového cukru
  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • (volitelně) lžička horké vody pro jemnější strukturu

Postup

Moučkový cukr prosij, aby v polevě nevznikly hrudky. Přidávej citronovou šťávu po malých dávkách a rozmíchej do husté, ale tekuté polevy. Pokud máš polevu příliš řídkou, přidej další moučkový cukr.

Citronová poleva bez bílků na cukroví

Na linecké nebo jiné drobné cukroví se hodí hustší poleva, která drží tvar a nestéká. Zkušené hospodyňky doporučují snížit podíl citronové šťávy a přidat trošku horké vody, aby poleva nebyla příliš kyselá.

Citronová poleva bez bílků na perník

Na perník je ideální řidší poleva, která se krásně rozleje po povrchu. Cukráři doporučují přidat kapku oleje, aby poleva nepopraskala při schnutí.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Veganská citronová poleva

Tento recept je přirozeně veganský, protože neobsahuje vejce, mléko ani máslo. Skvěle se hodí na veganské moučníky a lze ji dochutit citronovou kůrou či kapkou vanilkového extraktu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Varianty citronové polevy bez bílků

1. S citronovou kůrou

Přidá výraznější aroma, doporučují ji především cukráři při pečení vánočního cukroví.

2. S máslem

1 lžička rozpuštěného másla polevu zjemní a zpomalí tuhnutí – osvědčený tip hospodyněk.

3. Barevná citronová poleva

Přidej přírodní barviva – malinovou šťávu (růžová), šťávu z černého rybízu (fialová), kurkumu (žlutá).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak zabránit praskání citronové polevy

  • Nepřesuš moučník – praská při teplotním šoku.
  • Polevu nanášej na vychladlý povrch.
  • Přidání kapky oleje zvýší pružnost.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zkušenosti hospodyněk

„Do polevy přidávám jednu lžičku horké vody – krásně se leskne a nepraská.“

„Na vánoční perník dělám polevu řidší, aby se rovnoměrně roztekla.“

„Citronovou šťávu míchám s pomerančovou pro jemnější chuť.“

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

"Boloňská omáčka na špagety
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Jelení guláš podle Pohlreicha
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články