Facebook Síť X Pinterest email tisk

Krůtí guláš podle Pohlreicha

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

KRŮTÍ GULÁŠ PODLE POHLREICHA a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Krůtí guláš podle Zdeňka Pohlreicha je lehčí a rychlejší alternativou klasického hovězího guláše, přesto si zachovává plnou chuť, bohaté aroma a správnou gulášovou strukturu. Krůtí maso je dietnější, rychleji měkne a skvěle přijímá chutě koření, takže se hodí nejen pro každodenní vaření, ale i pro ty, kteří hledají zdravější variantu tradiční kuchyně. Tento článek přináší podrobný recept krok za krokem včetně technik inspirovaných Pohlreichovým přístupem, vychytávky zkušených kuchařů a rady hospodyněk, díky kterým bude váš krůtí guláš vždy dokonale vyvážený, šťavnatý a chutný.

Krůtí guláš podle Pohlreicha

Obsah článku

Krůtí guláš podle Pohlreicha – základní myšlenka

Pohlreich často zdůrazňuje, že guláš nestojí na velkém množství surovin, ale na správném postupu. Krůtí maso má jemnou chuť, a proto potřebuje pečlivé opečení, dostatek cibule a kvalitní papriku, aby byl výsledný pokrm plný chuti.

Recept na krůtí guláš podle Pohlreicha

Ingredience

  • 700 g krůtího masa (stehenní část – nejlepší na guláš),
  • 3 velké cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 lžíce sladké mleté papriky,
  • ½ lžičky pálivé papriky (volitelné),
  • 1 lžíce rajčatového protlaku,
  • 1 lžička drceného kmínu,
  • majoránka,
  • vývar (drůbeží nebo zeleninový),
  • sádlo nebo olej,
  • sůl a pepř.

Postup krok za krokem

  1. Cibuli nakrájejte najemno a pomalu opékejte na sádle dohněda. To je základ gulášové chuti.
  2. Přidejte krůtí maso nakrájené na kostky a zprudka opečte, aby se zatáhlo.
  3. Přidejte česnek, kmín a krátce orestujte.
  4. Přisypte sladkou papriku a ihned promíchejte – nesmí se spálit.
  5. Vmíchejte rajčatový protlak.
  6. Zalijte vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené.
  7. Vařte pod pokličkou na mírném ohni 45–60 minut, dokud maso nezměkne.
  8. Na závěr přidejte majoránku, dochuťte solí a pepřem.

Pohlreichův tip: „Neboj se cibule. Když chceš dobrý guláš, začíná to na cibuli. A neboj se to nechat trochu zkaramelizovat.“

Proč je krůtí maso skvělé do guláše

  • rychleji změkne než hovězí,
  • je lehčí a dietnější,
  • lépe absorbuje koření,
  • má jemnou chuť, která se krásně propojí s paprikou a cibulí.

Vychytávky podle Pohlreicha

  • Stehenní krůtí maso je mnohem šťavnatější než prsa.
  • Nikdy nepřidávat mouku na zahuštění. Guláš se má zahustit cibulí.
  • Pro hlubší chuť lze přidat kapku balsamikového octa nebo červeného vína.
  • Pohlreich doporučuje nechat guláš odpočinout minimálně 20 minut před podáváním.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Varianty krůtího guláše

Pikantní verze

  • přidejte pálivou papriku nebo chilli,
  • přidejte více česneku.

S rajčaty

  • přidejte nakrájená čerstvá rajčata nebo lžíci navíc protlaku,
  • díky tomu je guláš svěžejší.

S paprikou

  • přidejte čerstvou červenou papriku nakrájenou na proužky,
  • paprika dodá sladkost a barvu.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nejčastější chyby při přípravě guláše

  • málo cibule – guláš pak není hustý ani aromatický,
  • spálení papriky, což způsobí hořkost,
  • příliš vysoká teplota – maso ztvrdne,
  • příliš mnoho vody, guláš pak nemá sílu.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zkušenosti domácích kuchařů

  • nejlepší guláš je druhý den – chutě se rozleží,
  • krůtí guláš lze perfektně vařit i v pomalém hrnci,
  • přidání malé kostky másla na konci dodá jemnost,
  • krůtí guláš je skvělý i bez knedlíků – s brambory nebo těstovinami.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak podávat krůtí guláš

  • houskové nebo bramborové knedlíky,
  • vařené brambory,
  • čerstvý chléb,
  • domácí noky.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

FAQ – Časté otázky a odpovědi

Mohu použít krůtí prsa?

Ano, ale stehenní maso je výrazně šťavnatější a chutnější.

Jak dlouho se má guláš dusit?

45–60 minut, aby maso změklo a cibule vytvořila omáčku.

Mohu guláš zahustit moukou?

Pohlreich to nedoporučuje – správný guláš je zahuštěný cibulí.

Je možné použít vývar z kostí?

Ano, udělá guláš bohatší a plnější.

Dá se guláš připravit dopředu?

Ano, je dokonce lepší odleželý – chutě se propojí.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Závěr

Krůtí guláš podle Pohlreicha je důkazem, že i lehčí maso může vytvořit bohatý, aromatický a hutný pokrm. Díky správným technikám, důrazu na cibuli, kvalitní paprice a pomalému dušení vznikne jídlo, které se vyrovná tradičním gulášům. Pokud přidáte i vychytávky zkušených kuchařů a necháte guláš odpočinout, získáte výsledek, kterým ohromíte rodinu i hosty.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Jelení guláš podle Pohlreicha
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Jak dělá banánové palačinky Pohlreich
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.