Facebook Síť X Pinterest email tisk

Jak dělá banánové palačinky Pohlreich

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

Banánové palačinky podle Zdeňka Pohlreicha patří mezi rychlé, jednoduché a přitom dokonale chutné recepty, které zvládne každý. Pohlreich klade důraz na kvalitní suroviny, jednoduchost přípravy a správnou práci s těstem, díky čemuž jsou palačinky nadýchané, vláčné a mají výraznou chuť banánu bez zbytečných přísad. V tomto článku najdete podrobný recept krok za krokem, kuchařské tipy, vychytávky a zkušenosti domácích kuchařů, aby vaše palačinky dopadly stejně dobře jako u profesionála.

Jak dělá banánové palačinky Pohlreich

Obsah článku

Jak dělá banánové palačinky Pohlreich – základní filozofie

Zdeněk Pohlreich razí jednoduchý princip: když je surovina dobrá, není třeba ji komplikovat. U banánových palačinek to platí dvojnásob. Tajemstvím jeho receptu je použití zralých banánů, velmi jednoduchého těsta, minimálního cukru a správné teploty pánve.

Pohlreich často říká: „Neser to deseti ingrediencemi. Pokud máš dobrý banán, dobré vejce a trochu mouky, palačinka se udělá sama.“

Recept na banánové palačinky podle Pohlreicha

Ingredience

  • 2 dobře zralé banány (čím více hnědých teček, tím lépe),
  • 2 vejce,
  • 100–120 ml mléka (dle hustoty),
  • 100 g hladké mouky,
  • špetka soli,
  • 1 lžička cukru (volitelné),
  • máslo nebo olej na smažení.

Postup přípravy

  1. Banány rozmačkejte vidličkou úplně dohladka.
  2. Přidejte vejce a dobře promíchejte.
  3. Přisypte mouku, sůl a případně cukr.
  4. Přilévejte mléko, dokud nezískáte hladké těsto.
  5. Těsto nechte 5–10 minut odpočinout.
  6. Rozpalte pánev na střední teplotu.
  7. Dejte trochu másla a vlijte menší naběračku těsta.
  8. Palačinku opečte z jedné strany dozlatova, poté otočte.

Pohlreichův tip: Smažte raději menší palačinky – lépe drží tvar a banán se nespálí.

Proč jsou banánové palačinky podle Pohlreicha tak dobré

  • banány dodají přirozenou sladkost i vláčnost,
  • bez prášku do pečiva – těsto je jemné a ne gumové,
  • minimum cukru, aby nepřebil chuť banánu,
  • lepší struktura díky odpočinutí těsta,
  • správná teplota pánve zajistí rovnoměrné opečení.

Pohlreichovy detailní vychytávky

  • Banán musí být měkký a hodně zralý – zelený banán těsto zkazí.
  • Nedělejte těsto příliš řídké – banán má nízký obsah vody.
  • Při smažení nikdy nepoužívat maximální teplotu – banán se rychle pálí.
  • Pohlreich rád podává s kysanou smetanou a kapkou medu.
  • Místo cukru doporučuje přidat trochu vanilky pro aroma.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Varianty receptu, které doporučují známí kuchaři

Jamie Oliver

  • pár kapek citronové šťávy do těsta,
  • špetka skořice pro teplé aroma,
  • dělá spíše malé lívance než velké palačinky.

Gordon Ramsay

  • používá rozpuštěné máslo přímo do těsta,
  • podává se slaným karamelem.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zkušenosti domácích kuchařů – co opravdu funguje

  • palačinky se nepřipalují, když se smaží na středním výkonu,
  • banány lze rozmixovat – palačinky jsou pak nadýchanější,
  • přidání 1 lžíce jogurtu dělá těsto vláčnější,
  • pokud se těsto trhá, pomůže přidat trochu mouky,
  • nejlépe chutnají ihned po dosmažení.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak servírovat banánové palačinky

Podávání může být velmi kreativní. K palačinkám se hodí:

  • čerstvé ovoce,
  • med nebo javorový sirup,
  • kysaná smetana,
  • oříškové máslo,
  • čokoládová poleva.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nejčastější chyby při přípravě banánových palačinek

  • příliš řídké těsto,
  • příliš rychlé smažení na vysoké teplotě,
  • nedozrálé banány,
  • přílišné míchání těsta,
  • velké palačinky – hůře se obrací.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

FAQ – Časté otázky a odpovědi

Mohu palačinky udělat bez mouky?

Ano, ale budou méně stabilní. Doporučuje se alespoň 1 lžíce mouky nebo vloček.

Jak poznám správně zralý banán?

Má žlutou slupku s hnědými tečkami a intenzivní vůni.

Je možné těsto připravit dopředu?

Ano, ale v lednici zhoustne – přidejte trochu mléka.

Čím nahradit mléko?

Mandle, kokos nebo ovesné mléko fungují výborně.

Proč se palačinky trhají?

Buď je těsto moc řídké, nebo je příliš málo vajec.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Závěr

Banánové palačinky podle Pohlreicha jsou jednoduché, rychlé a chuťově výjimečné díky využití zralých banánů a správné techniky smažení. Pokud se budete držet jeho minimalistického přístupu a přidáte osvědčené vychytávky kuchařů i domácích kuchařů, získáte nadýchané, sladké a perfektně opečené palačinky, které potěší každého.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Krůtí guláš podle Pohlreicha
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Mleté maso na grilu podle Pohlreicha
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.