Historie šunkofleků v české kuchyni
Chceme-li mluvit o historii šunkofleků, nesmíme zapomenout, že zemí, ze které se k nám šunkofleky dostaly, je sousední Německo. Těstoviny jako takové byly již známy z Itálie, ale recept na šunkofleky přišel opravdu od sousedů, německy se jim říká Schinkenflecker – v překladu „šunka a malý kousek“.
Naše babičky si s takovými šunkofleky uměly výborně poradit, možná vzpomínáte jako já, jak výbornou dobrotu dokázaly připravit. Dnes se málokomu chtějí dělat domácí těstoviny a leckdo z nás podlehne těm kupovaným, ale přiznejme si, s babiččinými šunkofleky to nemá mnoho společného.
Těsto na domácí šunkofleky
Ingredience:
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 vejce
- 3 lžíce vody
- sůl
- mouka na pomoučení
Postup:
V talíři smíchejte mouku, vejce, vodu a sůl a vypracujte těsto. Na vále ještě důkladně propracujte, pak podsypte moukou a vyválejte na tenký plát, který přendejte na čistou utěrku a nechte zaschnout. Oschlý plát rozkrájejte na kostičky o velikosti asi 1 x 1 cm a vložte do vroucí osolené vody. Nechte vařit asi 10 minut, ochutnejte, a pokud jsou fleky uvařené, sceďte je a propláchněte studenou vodou. Jedna dávka těsta je asi na dvě porce.
Šunkofleky s uzeným masem
Ingredience:
- domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku kupovaných fleků
- 100 g libového uzeného masa
- 50 g slaniny
- 3 vejce
- 30 g másla
- pepř
- sůl
Postup:
Uvařte fleky dle návodu. Uzené maso a slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi je orestujte. Předehřejte troubu na 180 °C, vložte do ní zapékací misku s máslem, aby se rozpustilo. Poté štětcem máslo rozetřete po dně i stěnách, zbytek másla zamíchejte do ostatních surovin. Do zapékací mísy nasypte uvařené a propláchnuté fleky, orestované uzené a rozšlehaná osolená a opepřená vejce. Důkladně promíchejte a vložte mísu zpět do trouby, pečte tak dlouho, než se propečou vajíčka, záleží na velikosti zapékací mísy a vrstvě šunkofleků. Povrch šunkofleků by měl být opečený dozlatova. Podávat můžete s okurkou, čalamádou, kapiemi nebo nakládanou řepou.
Šunkofleky se sýrem
Ingredience:
- domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo polovina balíčku kupovaných fleků
- uzená žebra
- 3 vejce
- 1 dl mléka
- čedar
- olej
- máslo
- sůl
- pepř
Postup:
Těstoviny uvařte dle návodu. Žebra asi 1 hodinu povařte v neosolené vodě, oberte a nakrájejte na kousky. Vývar z žeber nemusíte vylívat, můžete si z něho připravit například uzený vývar s hráškem a mrkví nebo čočkovou polévku. Na troše oleje v pánvi osmahněte pokrájené maso s cibulí nakrájenou na kostičky. Máslem vymažte zapékací formu. V míse smíchejte těstoviny, směs masa a cibule, vejce, mléko, sůl a pepř. Přendejte do vymazané formy, posypte nastrouhaným čedarem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte dozlatova, podle množství šunkofleků.
Šunkofleky se zelím
Ingredience:
- domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku kupovaných fleků
- 100 g libového uzeného masa
- 100 g slaniny
- 1 sáček kysaného zelí
- 3 vejce
- 1 cibule
- 1 lžíce hořčice
- 30 g másla
- pepř
- sůl
Postup:
Těstoviny uvařte dle návodu. Na pánvi orestujte uzené, slaninu a cibuli, vše nakrájené na kostičky. Do mísy sesypte těstoviny, masovou směs, zelí, přidejte hořčici, vejce, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Vymažte si zapékací mísu máslem a přendejte do ní připravenou směs na šunkofleky. Troubu předehřejte na 180 °C a šunkofleky pečte, dokud nebude jejich povrch zlatavý.
Šunkofleky na pánvi
Ingredience:
- domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku jakýchkoliv kupovaných těstovin
- 100 g libového uzeného masa
- 100 g slaniny
- 3 vejce
- 30 g másla
- pepř
- sůl
Postup:
Těstoviny uvařte dle návodu. Na vyšší pánvi orestujte uzené, slaninu, přidejte máslo, těstoviny, rozšlehaná vajíčka a ochuťte solí a pepřem. Neustále míchejte, aby se směs nepřipálila. Stačí nechat na pánvi pár minutek a máte hotovo. Takto připravované šunkofleky jsou hodně rychlé, jen vám možná bude chybět ta výborná, křupavá kůrčička.
Jak dělají šunkofleky Kluci v akci
Ingredience:
- domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku jakýchkoliv kupovaných těstovin
- 250 g uzeného masa (možno i maso z vařených žeber)
- 3 vejce
- 1 cibule
- 30 g sádla
- pepř
- sůl
Postup:
Těstoviny uvařte dle návodu. Žebra asi 1 hodinu povařte v neosolené vodě, oberte a nakrájejte na kousky. Do pánve dejte sádlo, část si nechte na vymazání zapékací mísy, dále pokrájené maso a cibuli nakrájenou na kostičky. Nechte osmahnout. Do mísy nasypte uvařené fleky, orestované maso s cibulí, rozšlehaná vejce, sůl a pepř. Vše přendejte do sádlem vymazané zapékací mísy a vložte do vyhřáté trouby na 180 až 200 °C. Pečte, dokud nebudou mít šunkofleky zlatavou barvu na povrchu.
Videorecept na šunkofleky
Ještě nikdy jste šunkofleky nedělali a chcete se přesvědčit, že to děláte správně? Podívejte se na toto video a pusťte se do vaření. Je to opravdu jednoduché, celkem rychlé, ale hlavně výborné jídlo, které si můžete dát k obědu i večeři. Tak ať se vám podaří.
Autor: © Nina Vinšová
Foto: © Kobako