Piškotové těsto na dort
Suroviny:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru moučky
- 10 lžic oleje
- 4 vejce
- 10 lžic vlažné vody
- 1/2 prášku do pečiva
Postup:
Žloutky vyšlehejte v míse s cukrem, poté přidejte olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, přidejte jej do těsta a jen lehce promíchejte. Těsto nalijte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (nebo do formy vyložené pečicím papírem) a pečte dorůžova v troubě vyhřáté na 170–180 °C. Pokud chcete mít korpus ořechový, nahraďte asi polovinu mouky nastrouhanými ořechy. Takovéto piškotové těsto můžete používat k přípravě různých dortů a moučníků dle své chuti a fantazie.
Piškotové těsto z hladké mouky
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1 dl oleje
- 200 g cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Na pudink:
- 0,5 l mléka
- 1 vanilkový nebo banánový pudink
- 1 lžíce cukru
Na ozdobu:
- 2 kelímky zakysané smetany
- skořicový cukr
- Granko
Postup:
Do větší mísy dejte vejce, cukr, vanilkový cukr a vše vyšlehejte do pěny. Pak přidejte olej, mouku a prášek do pečiva. Znovu dobře promíchejte. Do vymazaného a moukou vysypaného plechu na pečení nalijte umixované těsto. Poté si připravte pudink podle návodu na obalu a ještě horký ho prolijte neupečeným těstem. Opravdu jen prolijte – nemíchejte! Piškot by se pak nezvedl. Pečte asi 15 minut při 200 stupních. Po upečení těsto nechte chvíli vychladnout a zhruba po 5 minutách (povrch musí být teplý) jej potřete zakysanou smetanou. Nakonec jemně poprašte skořicovým cukrem a Grankem.
Piškotové těsto hrníčkový recept
Suroviny:
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 3 hrnky polohrubé mouky
- ½ hrnku oleje
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 1 hrnek vlažné vody
Postup:
Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte s oběma cukry, postupně přidávejte olej, mouku, tuhý sníh z bílků, vodu a prášek do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180 stupňů cca 30 minut. Také tento korpus lze dotvořit libovolným způsobem.
Piškotové těsto s ovocem
Suroviny:
- 3 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 3 lžíce vody
- čerstvé ovoce (jablka, hrušky, meruňky, jahody a jiné)
- 30 g rozinek
- 30 g loupaných mandlí
Postup:
Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny a opatrně vmícháme mouku s vodou. Koláčovou formu vymažeme máslem, vysypeme prosátou strouhankou, vlijeme do ní těsto, které poklademe čerstvým ovocem. Posypeme rozinkami a mandlemi a upečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.
Piškotové těsto do dortové formy
Suroviny:
- 3 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g mandlí
- olej a moučkový cukr na formu
Náplň:
- 300 g zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- 300 g jahod
- 1 balíček želatiny zastudena
Na dokončení:
- 1 balíček červeného dortového želé
- 100 g celých jahod na ozdobení
Postup:
Žloutky utřeme s polovinou cukru a máslem do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku a nakonec jemně nastrouhané oloupané mandle. Hotové těsto dáme do dortové formy (24 cm) vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních asi 40 min.
Po upečení necháme ve formě vychladnout, pak vyklopíme a formu umyjeme. Poté ji vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Korpus vložíme zpět do formy.
Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a polovinou rozmixovaných jahod. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do náplně, kterou ihned rozetřeme do formy na korpus. Dáme do chladničky ztuhnout.
Zbylé jahody nakrájíme na kousky a rozložíme na povrch dortu. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu a jahody přelijeme. Dáme do chladničky ztuhnout, pak opatrně sundáme formu a nakonec dort na povrchu ozdobíme celými jahodami.
Piškotová bublanina
Suroviny:
- 6 vajec
- 240 g moučkového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- 500 g třešní
- špetka soli
- vanilka
Postup:
Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh, postupně zašlehávejte moučkový cukr. Potom zlehka přimíchejte žloutky a mouku s kypřicím práškem. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech pokrytý pečicím papírem, poklaďte ovocem a pečte v předem vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlou bublaninu posypte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkou.
Piškotová roláda
Piškotovou roládu připravujeme z lehkého piškotového těsta. Pečeme ji v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut do zlatavě žluté barvy. Nesmíme ji péct dlouho, aby se nevysušila, protože potom by se nedala stočit a lámala by se. Upečený piškotový plát překlopíme i s papírem na navlhčenou nebo pocukrovanou utěrku, papír stáhneme a pomocí utěrky zavineme a necháme vychladnout. Jestliže roládu plníme jen marmeládou, rozetřeme ji na ještě horký plát upečeného těsta a rychle zavineme.
Piškotová roláda I.
Suroviny:
- 5 vajec
- 125 g moučkového cukru
- 125 g hladké mouky
- 1 lžíce horké vody
- ½ balíčku vanilkového cukru
Postup:
Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem umícháme, přidáme vodu a přisypeme mouku, vše lehce promícháme a po částech vmícháme tuhý bílkový sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme krátce v předem vyhřáté troubě.
Když z upečeného plátu stáhneme papír, můžeme potřít libovolnou náplní – ovocným džemem, marmeládou nebo máslovou náplní, do které můžeme přidávat ovoce, tvaroh, kokos, ořechy a podobně. Dle chuti a fantazie.
Piškotová roláda II.
Suroviny:
- 5 vajec
- 120 g krupicového cukru
- 80 g hladké mouky
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 30 g kakaa
Náplň:
- 250 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 150 g měkkého tvarohu
- 100 g jahod
Postup:
Z bílků ušleháme pevný sníh. Pak postupně zašleháme cukr, žloutky a nakonec lehce vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Hotové těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné vmícháme kakao.
Obě těsta nastříkáme pomocí cukrářských sáčků s hladkou trubičkou na plech vyložený pečicím papírem. Stříkáme diagonálně proužek světlého a proužek kakaového těsta těsně vedle sebe. Pečeme při 180 stupních asi 10 minut. Po upečení povrch lehce poprášíme hladkou moukou a korpus stočíme na čistý pečicí papír.
Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Pak postupně vmícháme tvaroh. Jahody očistíme a nakrájíme na malé kousky.
Z vychladlého korpusu opatrně strhneme pečicí papír. Korpus potřeme krémem, rozložíme na něj jahody a pomocí utěrky ho stočíme do rolády. Necháme v chladničce ztuhnout.
Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © katorisi