Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Kdy stříhat fíkus bejamin

 


Aktualizováno:

Bydlení

Fíkus drobnolistý (Ficus benjamina), lidově benjamin, je rostlina, která může dosáhnout ve svém přirozeném prostředí výšky až 30 metrů. Častěji se však tento fíkus pěstuje jako pokojová rostlina v květináči, přičemž je do jisté míry tolerantní jak pro vnitřní, tak pro venkovní podmínky. Z hlediska vzhledu má rostlina půvabně zohýbané větve, a tak se jí nezřídka přezdívá i „plačící fíkovník“. Má lesklé oválné listy se špičkami, které se zužují do štíhlého bodu.

Proč se fíkus musí stříhat

Aby se vešel fíkus do bytu nebo kanceláře, musíme jeho růst pravidelně redukovat. Nové přírůstky zakracujeme střídavě, a nechceme-li přijít o rašení posledního pupene, necháme při řezu za posledním listem kousek větve. Vytékání mléčné šťávy zastavíme mlžením vodou. Chceme-li udržet velikost koruny či tvar jednotlivých větví, musíme provést zakrácení o tři listy hlouběji, než je zamýšlený obrys koruny, aby se měla rostlina kam rozrůstat. Nejlepší je postavit ostříhaný fíkus na plné slunce (za okno nebo i ven na balkon či terasu), protože se tak probudí nejvíce spících pupenů a nové malé listy narostou blízko u sebe.

Odlistění se u fíkusů provádí proto, abychom získali nové, zdravé a menší listy, ale také z toho důvodu, že se zmenší přerostlá koruna nebo velké větve. Tento zásah se však může provést jen v případě, že má rostlina dostatek světla a tepla a je v dobré kondici. Listy se netrhají, ale stříhají se tak, že na větvi zůstane kousek řapíku (stopky). Následně je třeba dát pozor na přelití, protože odlistěná rostlina spotřebuje mnohem méně vody. A také nesnáší průvan!

Zajímavost: Víte, že benjamin jako jedna z mála pokojových rostlin dokáže vzduch v místnosti nejen zvlhčit, ale i zbavit všech toxinů, o kterých nemáme mnohdy ani tušení?

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kdy stříhat

Fíkus by se měl prořezávat poté, co se koncem léta a počátkem podzimu zastaví nový růst. Rostlina zažívá nový růst na jaře a na začátku letních měsíců. Ideální čas pro řez fíkusu je před přenesením do domu. Vzhledem k tomu, že je benjamin poměrně otužilý a odolný, lze řez provádět v případě potřeby po celý rok, nejen během optimálního období. Mrtvé nebo zlomené větve lze kdykoli ořezat.

Jak stříhat

Fíkus může být prořezáván následujícím způsobem:

  • Vyhledejte uzel, kde se list/větvička spojuje se stopkou/větví.
  • Před uzlem ořízněte mírným sklonem dolů.
  • Řežte blízko uzlu, aniž byste do něj řezali.
  • Na tomto kmeni/větvi nechte alespoň jeden uzel pro nový růst.
  • Při odstranění větve ji odřízněte těsně před kmenem a nezanechávejte žádné uzly.
  • Řez by měl být proveden s cílem vytvořit přirozeně vypadající a dobře pěstěný strom.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Čím stříhat

Pro prořezávání fíkusu jsou nejužitečnějším nástrojem nůžky určené pro jemné práce a pro úzké stonky. Ty by měly být čisté a ostré, abyste dosáhli těch nejlepších výsledků.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© instr

odkaz na článek

. Kdy stříhat fíkus bejamin [online]. ČeskéNápady.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Fíkus Benjamin kvetení

 Čestmír Ježek

Dobrý den. Mám Ficus Benjamin několik let a chtěl bych poradit, co mám udělat, aby mi kvetl. Děkuji za radu a přeji hezký den .

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS