Hovězí na houbách jako od Pohlreicha
Suroviny:
- 4 plátky hovězího zadního masa
 - 1 větší hrst lesních hub (čerstvých nebo mražených)
 - 1 mrkev
 - 1/2 celeru
 - 1 petržel
 - 1 čabajka (nebo jiné pikantní klobásy)
 - 1 cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 500 ml černého piva
 - 2 lžíce přepuštěného másla
 - pepř
 - sůl
 
Postup:
Plátky masa osolte, opepřete a dohněda opečte na přepuštěném másle (vyberte si na to kastrol, který budete moct vložit do trouby). Přidejte kolečka cibule, plátky čabajky a společně orestujte. Kořenovou zeleninu nakrájejte na nudličky (práci vám usnadní koupená mražená směs pod svíčkovou), česnek rozetřete a přidejte k masu. Nakonec přisypte houby (mražené nechte předtím povolit), lehce podlijte pivem a přendejte do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečte minimálně 2 hodiny a průběžně podlévejte černým pivem.
Hovězí na houbách v papiňáku
Suroviny:
- 4 plátky zadního hovězího
 - sůl, pepř
 - plnotučná hořčice
 - hladká mouka
 - 1 cibule
 - 1 stroužek česneku
 - sušené houby
 - olej nebo sádlo
 - případně smetana na šlehání nebo zakysaná smetana
 
Postup:
Maso trochu naklepte, nařízněte na okrajích, osolte, opepřete, na jedné straně potřete hořčicí a obalte v hladké mouce. V tlakovém hrnci rozehřejte trochu tuku a osmahněte cibulku, ale jen do sklovata, a dejte maso opéct z obou stran. Potom podlijte a uvolněte přichycenou mouku. Přidejte namočené houby a nasekaný česnek. Zavřete hrnec a duste. Nezapomeňte kontrolovat, jestli se nepřipaluje mouka. Když je maso měkké, ještě zahustěte a můžete přidat smetanu. Chvilku provařte a servírujte například s rýží nebo knedlíky.
Hovězí na houbách v pomalém hrnci
Suroviny:
- 4 plátky zadního libového hovězího masa
 - 100 g žampionů nakládaných nebo čerstvých, nebo sušené houby
 - 1 cibule
 - 2,5 dcl smetany ke šlehání
 - ½ kostky hovězího bujónu
 - hladká mouka na obalení roštěnek
 - sůl, pepř
 
Postup:
Plátky hovězího masa opláchněte, osušte, po obvodu na několika místech nakrojte a z obou stran naklepejte. Osolte, opepřete a obalte v mouce. Pokud chcete připravovat plátky dietně, tak je takto připravené vložte do keramické nádoby pomalého hrnce a přidejte žampiony. Jestliže budete používat houby sušené, nechte je předem namočené asi hodinu ve vodě. Vodu poté slijte a houby přidejte k masu. Ke směsi přisypte na jemno nakrájenou cibuli, rozdrobte ½ kostky hovězího bujónu a vše zalijte smetanou ke šlehání. Dobře promíchejte. Roštěnky můžete před dušením v pomalém hrnci i zprudka opéct z obou stran na pánvi v oleji, aby získaly barvu. Tento postup samozřejmě nedoporučujeme při přípravě dietního pokrmu. Keramickou nádobu vložte do pomalého hrnce a vařte na I. stupni asi 8 hodin nebo na II. stupni 4 až 5 hodin. Jako přílohu doporučujeme například vařené brambory.
Hovězí na houbách ze sušených hub
Suroviny:
- 1 kg předního hovězího masa
 - 2 středně velké cibule
 - 2 lžíce sušených hub
 - mletý černý pepř
 - kmín
 - sůl
 - tuk
 - voda
 - hladká mouka
 
Postup:
Maso opláchněte a nakrájejte na kostky asi po 25 g. Oloupejte si dvě středně velké cibule, nakrájejte je na drobno a osmahněte v hrnci na tuku dorůžova. Přidejte nakrájené maso, krátce jej opečte, okořeňte kmínem, pepřem a solí. Podlijte vodou, přiklopte poklicí a duste do měkka, to je asi 90 minut. Měkké maso vyjměte, šťávu zaprašte hladkou moukou, zasmahněte, zalijte teplou vodou a asi 30 minut povařte. Zvlášť uvařte sušené houby, poté je nakrájejte nadrobno a vložte do hotové omáčky. Při servírování nalévejte na hotové maso a podávejte s houskovým knedlíkem, nebo dušenou rýží, či s vařenými brambory.
Hovězí na houbách se smetanou
Suroviny:
- plátky hovězího zadního
 - 250 g čerstvých hub
 - sůl
 - pepř
 - olej
 - 1 velká cibule
 - sladká paprika
 - vývar
 - 250 ml zakysané smetany
 - hladká mouka
 
Postup:
Očištěné maso po obvodu nařízněte, naklepejte, osolte a opepřete. Poprašte je moukou a prudce opečte na tuku. Poté maso vyjměte a do tuku přidejte nakrájenou cibuli, kterou osmahněte do růžova. Zaprašte sladkou paprikou, podlijte trochou vývaru, provařte a vraťte maso zpět. Opečené plátky masa duste za občasného podlévání vývarem téměř do měkka. Potom přidejte na plátky nakrájené houby a duste, dokud nebudou maso i houby měkké. Nakonec zalijte zakysanou smetanou, ve které si předtím rozmíchejte lžíci mouky, a ještě vše společně několik minut povařte. Podávejte nejlépe s těstovinami.
Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © Nillerdk
