Chleba ve vajíčku v troubě
Ingredience: 5–6 starších krajíčků chleba, 3 vejce, 3–4 lžíce zakysané smetany, 150–200 g mozzarelly nebo jiného sýra, 50 g šunky, jarní cibulka, bylinky, libeček, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, pepř
Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Chleba nakrájíme na drobné kostičky. Cibulku a šunku nakrájíme také nadrobno, mozzarellu nastrouháme. V misce smícháme smetanu, vejce a ostatní suroviny. Nakonec přidáme chleba a vše promícháme. Silikonové košíčky naplníme touto připravenou směsí a pečeme 15–20 minut do zlaté barvy. Můžeme část sýru před smícháním odebrat a před dopečením košíčky sýrem posypat a nechat zapéct. Mozzarella není výrazná, například s hermelínem, nivou nebo slaninou bude tento chleba z trouby zase o něčem jiném.
Zapečený chleba s vajíčkem
Ingredience: plátky tmavého chleba, 250 g čerstvých žampionů, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 1 vejce, sýr brie, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř (podle chuti), olej, máslo na potření chleba
Postup: Nejdříve si připravíme světlou jíšku z másla a hladké mouky a necháme ji vystydnout. Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli a přihodíme očištěné a na plátky pokrájené žampiony. Po chvilce přidáme drcený kmín, rozetřený česnek, sůl a pepř. Smažíme tak dlouho, dokud se nevypaří tekutina, kterou žampiony pustily. Do zchladlé jíšky vmícháme vejce a žampionovou směs a řádně promícháme. Každý plátek tmavého chleba potřeme slabou vrstvou másla a rozdělíme na ně žampionovou směs. Na každý krajíček chleba dáme plátek sýru brie a chleby vedle sebe naskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Zapékáme ve vyhřáté troubě na 200 °C, dokud sýr nezezlátne. Takto připravený chléb můžeme doplnit čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.
Chleba ve vajíčku jinak (zdravě)
Ingredience: starší chleba, cibule, vejce, sůl, pepř, tuk (na smažení)
Postup: Na tuk dáme smažit cibulku nakrájenou nadrobno, po chvíli přidáme kostky chleba a společně dosmažíme. Zalijeme vejci, které jsme rozšlehali se solí a pepřem, a osmahneme. Zdobíme pažitkou.
Chleba ve vajíčku se šunkou
Ingredience: 1 celý chléb nakrájený na plátky, 200 g šunky, 6 vajec, 150 g eidamu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, případně pažitku
Postup: Nejdříve nakrájíme chléb na středně tenké plátky, potom si nachystáme eidam a šunku – obojí nastrouháme na struhadle. Poté rozkvedláme vejce, do kterého dáme sůl, pepř, nastrouhaný sýr a šunku a nakonec přidáme prolisovaný česnek a vše dobře promícháme. Chléb v této směsi pořádně obalíme a hned smažíme na rozpáleném tuku. Osmažené chleby potíráme hořčicí nebo majonézou, jak kdo má rád, navrch poklademe rajčetem, kyselou okurkou, cibulí. Je to výborná večeře nebo svačinka.
Chleba ve vajíčku se sýrem
Ingredience: chléb, 50 g tvrdého sýra, 3 vejce, 3 lžíce smetany, 1 lžíce bylinek dle chuti, sůl, pepř, olej
Postup na chleba s vajíčkem a sýrem: Starší chleba nakrájíme na plátky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme rozšlehaná vajíčka, smetanu na zjemnění, bylinky podle chuti, sůl a pepř. Vše spolu důkladně vyšleháme vidličkou. Chleba máčíme v připravené vajíčkové hmotě, můžeme ho vidličkou pomačkat, aby nasákl co nejvíce vajíčka. Takto připravený chleba smažíme na rozpáleném oleji na pánvi z obou stran.
Chleba ve vajíčku bez oleje
Ingredience: Dukanův chleba, vejce, sůl, pepř, hořčice nebo kečup bez cukru, cibule, nízkotučná šunka (do 3 % tuku) – nemusí být
Postup na fitness chleba ve vajíčku: Vyšleháme vajíčko se solí a pepřem. Chleba máčíme v rozšlehaném vejci a smažíme nasucho na rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem, popřípadě můžeme pánev vytřít kapkou olivového oleje. Chleba opečeme z obou stran. Můžeme na pánvi také opéct šunku, kterou položíme na chleba ve vajíčku. Před podáváním potřeme hořčicí nebo kečupem bez cukru a ozdobíme proužky cibule. Jedná se o zdravou variantu.
Chleba ve vajíčku s mozzarellou
Ingredience: 4 plátky chleba, 8 plátků šunkového salámu, 4 vejce, mozzarella, špetka mletého pepře, špetka soli, pažitka nebo petrželka, rostlinný olej na smažení
Postup: Z krajíců chleba vykrojíme střed a odložíme. Kůrky, které nesmíme přeříznout, dáme na rozpálený olej, vznikne tak jakýsi rámeček, do kterého rozklepneme vejce, osolíme, opepříme, posypeme pažitkou. Přikryjeme salámem (na 1 vejce 2 kolečka), přikryjeme na plátky nakrájenou mozzarellou, přiklopíme vykrojeným středem chleba, jemně přimáčkneme, necháme zrůžovět. Pak převrátíme a dosmažíme druhou stranu. Podáváme s kečupem, hořčicí nebo tatarkou, případně se zeleninovým salátem, nebo jen ozdobíme rajčátkem, paprikou. Je to rychlá, výborná a vydatná večeře.
Chleba ve vajíčku vegan
Ingredience: cca 4 krajíce chleba (dejte si pozor na složení), hraška, černá sůl, olej, kečup, veganský sýr VioLife
Postup: Tři zarovnané polévkové lžíce hrašky smícháme s vodou tak, aby hraška vytvořila konzistenci podobnou vajíčku. Přidáme černou sůl. Pokud jste o černé soli ještě neslyšeli, ve zkratce, dodá jídlu vajíčkovou chuť, je tedy ideální pro různé „vajíčkové“ pomazánky a samozřejmě i pro tento recept. Chleby z obou stran obalíme ve směsi a osmažíme na rozpáleném oleji. Z obou stran dozlatova. Poté chleba lehce postříkáme kečupem, posypeme sýrem a můžeme podávat.
Video s recepty
Zde můžete vidět několik video-receptů jak připravit chleba ve vajíčku.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Snap