Jak zpracovat blumy

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

JAK ZPRACOVAT BLUMY je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Blumy patří mezi nejchutnější peckoviny, ale protože rychle měknou a podléhají zkáze, je dobré je co nejdříve zpracovat. Nabízejí široké možnosti – od kompotů, džemů a povidel až po sušení, mražení nebo výrobu domácího likéru. V tomto článku najdete přehled nejlepších způsobů zpracování blum, praktické tipy hospodyněk, ověřené vychytávky a postupy, které usnadní práci i při větší úrodě. Podrobné návody pomohou jak začátečníkům, tak zkušeným milovníkům domácího zavařování.


Obsah článku

Jak zpracovat blumy – základní informace

Blumy mají jemnější dužinu než švestky, více šťávy a nižší obsah pektinu. Rychle přezrávají, proto je ideální začít se zpracováním do 24 hodin po sklizni. Hodí se téměř ke všemu: kompoty, povidla, marmelády, sušení, pečení, mražení i výroba alkoholu.

Kompot z blum

Kompot z blum je rychlý, jednoduchý a chuťově jemnější než švestkový. Barva výsledného kompotu často závisí na odrůdě – světle žluté nebo výrazně červené blumy dodají sirupu typický odstín.

Postup

  • blumy omýt, rozpůlit, odstranit pecku
  • naskládat do sklenic pevně k sobě
  • zalít horkým nálevem (voda + 300–350 g cukru / litr)
  • sterilizovat 15–20 min při 85 °C

Zkušenosti hospodyněk

Mnoho hospodyněk doporučuje přidat do každé sklenice 1–2 hřebíčky nebo kousek skořice. Zvýrazní chuť a kompot se stává aromatičtějším.

Džem z blum (velmi jednoduchý)

Džem z blum je ideální pro ty, kteří nemají trpělivost se zdlouhavým vařením. Je potřeba přidat pektin nebo želírovací cukr.

Postup

  • blumy vypeckovat a pokrájet
  • vařit 10–15 min, až pustí šťávu
  • přidat želírovací cukr 2:1 nebo pektin
  • dovařit 5 minut
  • plnit do sklenic, obrátit dnem vzhůru

Tip hospodyněk

Nejlepší chuť je při kombinaci blum + maliny (v poměru 3:1). Džem získá sytější barvu i vůni.

Povidla z blum (bez míchání)

Povidla z blum nejsou tak tradiční jako švestková, ale jsou výborná a jemnější. Lze je dělat i v troubě bez neustálého míchání.

Postup pečení v troubě

  • blumy rozpůlit a dát do hlubokého pekáče
  • péct 3–4 hodiny na 150 °C
  • občas promíchat
  • podle potřeby dosladit
  • mixovat pro hladkou konzistenci

Vychytávka

V troubě se blumy nenapálí a pěkně zhoustnou. Když se nechají péct přes noc na 100–110 °C, povidla jsou bez práce hotová ráno.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Sušení blum

Sušení je ideální pro přezrálé nebo drobné plody. Sušené blumy mají výraznou chuť a lze je dále použít do pečení.

Jak sušit

  • rozpůlit, dát na mřížku slupkou dolů
  • sušit v sušičce 6–10 hodin při 55–60 °C
  • v troubě při pootevřených dvířkách 7–12 hodin

Tip hospodyněk

Zaprášení blum malým množstvím skořice nebo vanilkového cukru dodá unikátní aroma.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Mražení blum

  • vypeckovat
  • přidat lžíci cukru (zabrání zhořknutí)
  • zamrazit po porcích

K čemu použít mražené blumy?

Do buchet, koláčů, smoothie, omáček a rychlých kompotů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Blumy na koláče a pečení

Blumy se hodí do kynutých koláčů, bublanin, táčů i žmolenek. Jejich šťavnatost dodá moučníkům vláčnost.

Osvědčené kombinace

  • blumy + mák
  • blumy + skořice
  • blumy + tvaroh
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Blumy jako omáčka k masu

Blumová omáčka je nečekaně dobrá ke kachně, vepřové pečeni nebo grilovanému masu.

Zjednodušený recept

  • blumy povařit s trochou vody
  • přidat med, sůl, pepř
  • rozmixovat
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Domácí likér z blum

Likér z blum je jemný, aromatický a snadno připravitelný.

Postup

  • 1 kg blum + 0,5 kg cukru
  • zalít 0,5 l bílého alkoholu (vodka, rum)
  • nechat 3–6 týdnů louhovat

Vychytávka

Přidání pár snítek levandule vytvoří originální chuť, kterou hospodyňky velmi doporučují.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zavařování blum bez cukru

Pro diabetiky nebo low-carb jídelníček jsou ideální blumy zavařené ve vlastní šťávě.

Postup

  • blumy rozpůlit a naskládat do sklenic
  • sterilizovat 20 minut na 85 °C
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Co s přezrálými nebo měkkými blumami?

  • džus nebo smoothie
  • blumová přesnídávka
  • blumová směs do jogurtu
  • základ na omáčky
výběr z naší tvorby
pokračování článku

FAQ – Časté otázky a odpovědi

Jsou blumy vhodné na povidla?

Ano, i když mají méně pektinu než švestky. Hodí se buď dlouhé pečení, nebo přidání pektinu.

Jak poznám, že jsou blumy zralé na zpracování?

Měkké, šťavnaté, plně zbarvené a snadno odchází od pecky.

Mohu zavařovat i blumy se slupkou?

Ano, slupka změkne a nevadí. Lze ji ponechat u všech způsobů zpracování.

Dají se blumy kombinovat s jiným ovocem?

Výborně chutnají s malinami, jablky, hruškami a švestkami.

Lze blumy zpracovat bez cukru?

Ano – kompot ve vlastní šťávě, přesnídávky, pyré nebo mražení.

Proč džem z blum někdy neztuhne?

Mají málo pektinu. Řešením je přidání jablek, citrusů nebo pektinu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Závěr

Zpracování blum nabízí obrovské množství možností – od tradičního kompotu po luxusní likéry a pečená povidla. Díky zkušenostem hospodyněk a osvědčeným vychytávkám lze práci výrazně urychlit a zjednodušit. Blumy jsou univerzální ovoce, které se dá využít do posledního kousku – ať už ve sladké, slané nebo tekuté podobě.

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Telecí ossobuco na grilu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Těstovinový salát s kuřecím masem podle Pohlreicha
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články