Jak uchovat tibetskou houbu

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

JAK UCHOVAT TIBETSKOU HOUBU je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Tibetská kefírová houba je symbiotická kultura bakterií a kvasinek, která fermentuje mléko a vytváří tak nápoj bohatý na probiotika podobný kefíru. Tato zrna mají obvykle mléčný, želatinový tvar a připomínají květák a skládají se ze složité směsi mikroorganismů, včetně bakterií mléčného kvašení a kvasinek, v polysacharidové a proteinové matrici.
Aby houba žila a prospívala, je třeba ji uchovat v mléce, a to buď každodenní fermentací a oplachováním, nebo jejich delším skladováním v chladničce v mléce. Čtěte dále a dozvíte se, jak postupovat, aby vám kefírová houba dlouho vydržela.


Obsah článku

Jak uchovat kefírovou houbu

Chcete-li uchovat tibetskou mléčnou houbu, můžete ji buď skladovat v mléce v chladničce po kratší dobu, nebo je sušit či zmrazit pro dlouhodobé skladování. Při skladování v mléce použijte malé množství mléka a pravidelně ho měňte. Pro sušení rozložte houbičky na pergamenový papír a nechte je uschnout na vzduchu, než je uložíte do uzavřené nádoby. Pro zmrazení tibetskou houbu před vložením do mrazicího sáčku nebo nádoby propláchněte a osušte.

Krátkodobé skladování

  • Propláchněte kefírové houby vlažnou vodou.
  • Vložte zrna do čisté skleněné nádoby.
  • Přidejte malé množství čerstvého mléka, aby byla zrna ponořena.
  • Skladujte v chladničce. Nízká teplota zpomaluje proces fermentace.
  • Mléko měňte každých několik dní, aby se zrna nevyčerpala.

Sušení pro dlouhodobé skladování

Propláchněte kefírovou houbu vlažnou vodou.

Rozložte zrna na kus pergamenového papíru a ujistěte se, že nejsou přeplněná.

Nechte je zcela uschnout na vzduchu, mimo dosah přímého slunečního záření a tepla.

Po uschnutí skladujte suché houbičky v čisté, vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě.

Zmrazení pro dlouhodobé skladování

  • Kefírové houby opláchněte vlažnou vodou.
  • Houbičky důkladně osušte papírovou utěrkou.
  • Osušené houbičky vložte do mrazicího sáčku nebo vzduchotěsné nádoby.
  • Uchovávejte v mrazáku.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Reaktivace sušené nebo zmrazené tibetské houby

  • Sušené houby: Před použitím v nové várce kefíru je na několik hodin namočte do mléka, aby se rehydratovaly.
  • Mražené houby: Před použitím v nové várce kefíru je nechte přes noc rozmrazit v chladničce.

Začněte s malým množstvím mléka a postupně zvyšujte množství, jak se houba začne množit.

Foto: Svorad

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Gekončík noční
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Květina nejen do vázy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články