Majonéza s vínem Beaujolais
Ingredience
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 lžička dijonské hořčice
- 150 ml slunečnicového oleje
- 150 ml vína Beaujolais
- střik červeného vinného octa
Postup
Kluci vloží do mísy žloutek, lžičku dijonské hořčice, sůl, rozmíchají a za stálého šlehání pomalu přilévají olej. Vyšlehají hustou majonézu, kterou uchovají v lednici.
Víno zredukují na sirupovou konzistenci. Nechají zchladnout a vmíchají spolu s několika kapkami vinného octa do majonézy.
Muškátová majonéza
Ingredience
- 2 žloutky
- muškátový oříšek
- 50 ml bílého vína (Muškát moravský)
- 150 ml olivového oleje (lepší s jemnou netravnatou chutí)
- sůl
- lístky červené řepy, výhonky hrášku
Postup
Jahelná majonéza bez vajec
Ingredience
- 150 g vařených jáhel
- 7 lžic řepkového oleje
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 80 – 100 ml rostlinné smetany
- hrst čerstvé posekané pažitky
- sůl a pepř
Postup
Kluci jáhly rozmixují s olejem, solí, pepřem, worcestrovou omáčkou a citronovou šťávou. Pomalu přilévají a zašlehávají rostlinnou smetanu. Na závěr vmíchají (nemixují) nasekanou pažitku.
Tip od Kluků
Do takto připravené majonézy můžeme přidat jiné posekané bylinky, lžíci sójové či Tamari omáčky bez lepku, nasekané kapary, sardelky, hořčici či jinak ji dochutit a používat jako tatarskou omáčku.
Citronová majonéza
Ingredience
- 2 žloutky nebo 40 g pasterovaných žloutků
- 70 ml slunečnicového oleje
- 40 ml olivového oleje
- 1−2 citrony
- pažitka
- sůl
Postup
Kluci ze žloutků a oleje vyšlehají majonézu, ochutí citronovou kůrou a šťávou, solí a jemně sekanou pažitkou.