Domácí majonéza podle pořadu Kluci v akci

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

Kluci v akci ve svých receptech obvykle používají majonézu hotovou, kupovanou. Ale uštědřili nám několik receptů i na domácí majonézy, které připravují se žloutky i bez nich. Čtěte dále a dozvíte se jak Kluci v akci připravují domácí majonézu na čtyři různé způsoby.


Obsah článku

Majonéza s vínem Beaujolais

Ingredience

  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 150 ml vína Beaujolais
  • střik červeného vinného octa

Postup

Kluci vloží do mísy žloutek, lžičku dijonské hořčice, sůl, rozmíchají a za stálého šlehání pomalu přilévají olej. Vyšlehají hustou majonézu, kterou uchovají v lednici.

Víno zredukují na sirupovou konzistenci. Nechají zchladnout a vmíchají spolu s několika kapkami vinného octa do majonézy.

Muškátová majonéza

Ingredience

  • 2 žloutky
  • muškátový oříšek
  • 50 ml bílého vína (Muškát moravský)
  • 150 ml olivového oleje (lepší s jemnou netravnatou chutí)
  • sůl
  • lístky červené řepy, výhonky hrášku

Postup

Kluci vloží do mixeru žloutky, na ně nastrouhají muškátový oříšek, vlijí víno, mixují a postupně přilévají olej a šlehají do majonézové konzistence.

Jahelná majonéza bez vajec

Ingredience

  • 150 g vařených jáhel
  • 7 lžic řepkového oleje
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 80 – 100 ml rostlinné smetany
  • hrst čerstvé posekané pažitky
  • sůl a pepř

Postup

Kluci jáhly rozmixují s olejem, solí, pepřem, worcestrovou omáčkou a citronovou šťávou. Pomalu přilévají a zašlehávají rostlinnou smetanu. Na závěr vmíchají (nemixují) nasekanou pažitku.

Tip od Kluků

Do takto připravené majonézy můžeme přidat jiné posekané bylinky, lžíci sójové či Tamari omáčky bez lepku, nasekané kapary, sardelky, hořčici či jinak ji dochutit a používat jako tatarskou omáčku.

Citronová majonéza

Ingredience

  • 2 žloutky nebo 40 g pasterovaných žloutků
  • 70 ml slunečnicového oleje
  • 40 ml olivového oleje
  • 1−2 citrony
  • pažitka
  • sůl

Postup

Kluci ze žloutků a oleje vyšlehají majonézu, ochutí citronovou kůrou a šťávou, solí a jemně sekanou pažitkou.

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Gekončík noční
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Květina nejen do vázy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články