Chilli con carne podle pořadu Kluci v akci

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

Chili con carne je pikantní guláš, jehož hlavními ingrediencemi jsou chilli papričky, maso (obvykle hovězí) a fazole. Je to oblíbený pokrm texasko-mexické kuchyně, který se často dochucuje kořením, jako je kmín a paprika, a může obsahovat i další ingredience, jako jsou rajčata, cibule a česnek. Název „chili con carne“ se doslova překládá ze španělštiny jako „chilli s masem“.
Kluci v akci pojali recept na tento pokrm pěkně počesku a připravili chili con carne s bramborovými lokši.
Foto: cyclonebill


Obsah článku

Ingredience

  • 600 g hovězího krku
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého chilli
  • 2 lžíce chilli pasty
  • drcený kmín
  • drcený koriandr
  • drcený pepř
  • čerstvé chilli papričky
  • 50 g rajského protlaku
  • 100 g loupaných drcených rajčat
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 50 g červené papriky
  • 50 g pórku
  • 100 g bílých fazolí zauzených
  • 100 g červených fazolí
  • hovězí vývar dle potřeby
  • zakysaná smetana
  • listový koriandr na ozdobu
  • 300 g brambor uvařených ve slupce a nastrouhaných
  • 100 g hladké mouky
  • sádlo na potření

Postup

Kluci nakrájí hovězí krk na nudličky, česnek na plátky a cibuli na polohrubo. Chilli papričku i se semínky nakrájí na tenká kolečka. Ve velkém hrnci si rozpálí olej a česnek, cibuli, chilli papričku, sušené chilli i chilli pastu orestují. Přidají rajčatový protlak a maso, dochutí solí, pepřem a kořením. Až se maso zatáhne, podlijí směs vývarem a přiklopí. Dusí do měkka cca 45 minut.

Brambory ve slupce je podle Kluků v akci nejlepší den předem předvařit, oloupat a nechat vystydnout. Na struhadle je Kluci nastrouhají najemno a přidají mouku, pořádně prohnětou. Nesolí! Vypracují pevné těsto, které rozválí na 2 mm silné placky. Na pánvi nasucho opékají. Ještě horké lokše potírají sádlem.

Pórek a červenou papriku Kluci nakrájí na nudličky a přidají i s rajčaty a fazolemi k podušené směsi. Krátce provaří a servírují s lokši ozdobené crème fraîche a koriandrem.

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Gekončík noční
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Květina nejen do vázy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články