Tvarohový švédský koláč
Švédský koláč někdy také nazýváme koláčem sypaným.
Těsto
Ingredience:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
Postup:
Všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na polovinu. Jednu polovinu nasypte na plech vyložený papírem, nebo vymazaný máslem či olejem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu směsi necháte na závěr.
Náplň
Ingredience:
- 3 balení tvarohu, nejlépe v kostce
- 1 hrnek cukru
- 3 vejce
- 1 sáček vanilkového pudinku
- rozinky nebo brusinky
- trochu rumu na namočení rozinek
- máslo na vrch koláče (asi polovinu kostky)
Postup:
Nejdříve si předem namočte rozinky do rumu, aby změkly. Poté smíchejte zbylé suroviny a připravte hladkou náplň, kterou rozetřete rovnoměrně po celé ploše suché směsi. Posypte změklými rozinkami a můžete vše zasypat druhou polovinou suché směsi. Nahoru na koláč pokrájejte plátky másla, je-li máslo hodně tuhé, můžete ho nastrouhat, a naopak, máte-li ho rozehřáté, můžete jím koláč opatrně polít.
Připravený koláč vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte dorůžova asi 45 minut. Je lepší nechat upečený koláč vystydnout a alespoň pár hodin odležet, aby náplň nevytékala a pořádně ztuhla. Je možné, že vám na dně pekáče zůstane trocha mouky, ničemu to nevadí, koláč si jí vzal přesně tolik, kolik potřeboval. Chcete-li koláč obměnit, zkuste do těsta přidat trochu skořice či do náplně kompotované ovoce, například jahody. Ke koláči můžete podávat různé druhy kávy, čajů, ale i grog či punč.
Švédský koláč s ovocem
Těsto
Ingredience:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
Postup:
Stejně jako u předchozího receptu všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na poloviny. Jednu polovinu nasypte na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu nechte na potom.
Náplň
Ingredience:
- 2 vejce
- 1 hrnek ovoce – borůvky, lesní ovoce, maliny, ostružiny, jahody, meruňky, hrušky, švestky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek zakysané smetany
- 2 tvarohy
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 máslo
Postup:
Smíchejte vejce, cukr, zakysanou smetanu, tvarohy a vanilkový cukr. Pomalu náplň nalijte na plech na vrstvu sypké směsi, přidejte ovoce a rovnoměrně zasypte zbylou sypkou směsí. Na povrch nakrájejte, nastrouhejte nebo nalijte máslo a koláč dejte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 45 minut. Koláč nechte vychladnout, ztuhnout a podávejte.
Švédský jablečný koláč
Ingredience:
- 1 hrnek hrubé krupice
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 6 oloupaných jablek
- 1 hrnek sekaných ořechů
- 1/2 másla
- skořice
Postup:
V míse smíchejte mouku, krupici, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Vzniklou sypkou směs si rozdělte na tři díly, první díl vsypte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a nahrubo na tuto směs nastrouhejte polovinu jablek, zaprašte skořicí a polovinou nasekaných ořechů, kdo ořechy nemá rád nebo je na ně alergický, tak je vynechá, i tak bude koláč výborný. Na jablka opět dejte jednu třetinu sypkého těsta, nastrouhejte zbylá jablka, zasypte skořicí a ořechy a uzavřete poslední, zbylou sypkou směsí. Na povrch pokládejte nakrájené máslo, můžete i nastrouhat nebo nakapat, jako v předchozím receptu, a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 45 minut, peče-li vám trouba hodně shora, můžete na počátku formu zakrýt alobalem. Když je dort upečený a vychlazený, můžete jej dozdobit šlehačkou.
Švédský koláč naruby
Švédský koláč naruby budete mít připravený opravdu rychle a přitom mu to neubere nic na jeho výborné chuti.
Ingredience:
- 4 jablka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 2 vejce
- 1/2 kostky másla
- 2 lžičky skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka soli
Postup:
Jablka oloupejte a zbavte jádřince, nakrájejte na slabší plátky a rozprostřete na dno dortové formy, předem vymazané máslem a vysypané strouhankou. Poté smíchejte cukr s rozpuštěným máslem, rozšlehaným vejcem, moukou, skořicí, muškátovým oříškem a solí. Nalijte na jablka a dejte péct do trouby předem vyhřáté na teplotu 180 °C. Pečte asi 45 minut, nechte zchladnout a můžete podávat.
Autor: © Nina Vinšová
Foto: © Matěj Baťha