Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Švédský koláč

 


Aktualizováno:

Vaření a pečení

Chcete si připravit velice lahodný a křehký koláč bez veliké námahy a snažení? Pak si vyberte švédský koláč, zvládne ho i začátečník a nepotřebuje k tomu žádnou velkou pekařskou výbavu. Pokud jste již někdy něco pekli, pak vás asi příprava tohoto koláče hodně překvapí, na plech se totiž dává coby sypká směs (bez tekutin i vajec), která společně s náplní vytvoří tu neodolatelnou chuť. Zkusíte-li švédský koláč jednou, určitě na něj brzy dostanete chuť znovu.

Tvarohový švédský koláč

Švédský koláč někdy také nazýváme koláčem sypaným.

Těsto

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup:

Všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na polovinu. Jednu polovinu nasypte na plech vyložený papírem, nebo vymazaný máslem či olejem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu směsi necháte na závěr.

Náplň

Ingredience:

  • 3 balení tvarohu, nejlépe v kostce
  • 1 hrnek cukru
  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • rozinky nebo brusinky
  • trochu rumu na namočení rozinek
  • máslo na vrch koláče (asi polovinu kostky)

Postup:

Nejdříve si předem namočte rozinky do rumu, aby změkly. Poté smíchejte zbylé suroviny a připravte hladkou náplň, kterou rozetřete rovnoměrně po celé ploše suché směsi. Posypte změklými rozinkami a můžete vše zasypat druhou polovinou suché směsi. Nahoru na koláč pokrájejte plátky másla, je-li máslo hodně tuhé, můžete ho nastrouhat, a naopak, máte-li ho rozehřáté, můžete jím koláč opatrně polít.

Připravený koláč vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte dorůžova asi 45 minut. Je lepší nechat upečený koláč vystydnout a alespoň pár hodin odležet, aby náplň nevytékala a pořádně ztuhla. Je možné, že vám na dně pekáče zůstane trocha mouky, ničemu to nevadí, koláč si jí vzal přesně tolik, kolik potřeboval. Chcete-li koláč obměnit, zkuste do těsta přidat trochu skořice či do náplně kompotované ovoce, například jahody. Ke koláči můžete podávat různé druhy kávy, čajů, ale i grog či punč.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Švédský koláč s ovocem

Těsto

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup:

Stejně jako u předchozího receptu všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na poloviny. Jednu polovinu nasypte na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu nechte na potom.

Náplň

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek ovoce – borůvky, lesní ovoce, maliny, ostružiny, jahody, meruňky, hrušky, švestky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 2 tvarohy
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 máslo

Postup:

Smíchejte vejce, cukr, zakysanou smetanu, tvarohy a vanilkový cukr. Pomalu náplň nalijte na plech na vrstvu sypké směsi, přidejte ovoce a rovnoměrně zasypte zbylou sypkou směsí. Na povrch nakrájejte, nastrouhejte nebo nalijte máslo a koláč dejte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 45 minut. Koláč nechte vychladnout, ztuhnout a podávejte.

Švédský jablečný koláč

Ingredience:

  • 1 hrnek hrubé krupice
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 6 oloupaných jablek
  • 1 hrnek sekaných ořechů
  • 1/2 másla
  • skořice

Postup:

V míse smíchejte mouku, krupici, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Vzniklou sypkou směs si rozdělte na tři díly, první díl vsypte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a nahrubo na tuto směs nastrouhejte polovinu jablek, zaprašte skořicí a polovinou nasekaných ořechů, kdo ořechy nemá rád nebo je na ně alergický, tak je vynechá, i tak bude koláč výborný. Na jablka opět dejte jednu třetinu sypkého těsta, nastrouhejte zbylá jablka, zasypte skořicí a ořechy a uzavřete poslední, zbylou sypkou směsí. Na povrch pokládejte nakrájené máslo, můžete i nastrouhat nebo nakapat, jako v předchozím receptu, a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 45 minut, peče-li vám trouba hodně shora, můžete na počátku formu zakrýt alobalem. Když je dort upečený a vychlazený, můžete jej dozdobit šlehačkou.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Švédský koláč naruby

Švédský koláč naruby budete mít připravený opravdu rychle a přitom mu to neubere nic na jeho výborné chuti.

Ingredience:

  • 4 jablka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 kostky másla
  • 2 lžičky skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka soli

Postup:

Jablka oloupejte a zbavte jádřince, nakrájejte na slabší plátky a rozprostřete na dno dortové formy, předem vymazané máslem a vysypané strouhankou. Poté smíchejte cukr s rozpuštěným máslem, rozšlehaným vejcem, moukou, skořicí, muškátovým oříškem a solí. Nalijte na jablka a dejte péct do trouby předem vyhřáté na teplotu 180 °C. Pečte asi 45 minut, nechte zchladnout a můžete podávat.

Autor: © Nina Vinšová

Foto: © Matěj Baťha



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata

Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS