Rajčata a zdraví
Rajčata, zejména ta v syrovém stavu, jsou tak součástí mnoha diet, především u cukrovky, onemocnění trávicího traktu, srdce, cév a krevního oběhu. Ukrývají v sobě z hlediska výživy spoustu vitamínů a látek blahodárných pro lidský organismus. Zralé rajče obsahuje 91,7–96,7 % vody. Obsah sušiny, jejíž podstatnou složku tvoří sacharidy, je 3,3–8,3 %, přičemž asi desetina připadá na sacharózu, zbytek tvoří glukóza a fruktóza. Nutriční obsah rajčat je vysoký díky přítomnosti důležitých vitamínů C, E, provitamínu A (především β-karotenu), vitamínu B (B1, B2, B6), minerálních látek, jako je železo, draslík, vápník a fosfor, aminokyselin, vlákniny, lykopenu. Největší předností rajčat je, že obsahují právě zmiňovaný lykopen, který patří mezi silné antioxidanty.
Proto neváhejte a konzumujte rajčata v jakékoliv podobě – a můžete využít i našich rad pro jejich zpracování.
Zpracování rajčat
Rajčata lze stejně jako každé jiné ovoce a zeleninu nakládat, kandovat, sušit, mrazit, můžeme z nich vyrábět různé kečupy, omáčky či čalamády s přísadou další zeleniny. Jejich velkou výhodou je, že ani po tepelné úpravě neztrácejí svou chuť, barvu a mnohé cenné látky. Některé způsoby zpracování, jako je sušení, naopak dokážou jejich chuť maximálně koncentrovat.
Rajčata představují skvělou ingredienci, pomocí níž vykouzlíte mnoho dobrot. Nechte se tedy po přečtení následujících řádků inspirovat.
Sušená rajčata
Sušení rajčat u nás není zcela běžné, ale s rozmachem domácích sušiček se postupně i u nás tento způsob stává oblíbeným druhem konzervace zralých plodů.
Pokud chcete vlastní vypěstovaná rajčata konzervovat sušením, nakrájejte je na čtvrtiny až osminy, záleží na velikosti samotných rajčat. V případě, že máte k dispozici sušičku, naklaďte kousky na síta, ideální je podložit rajčata pečicím papírem, protože obsahují velké množství vody. Pro usušení vybírejte zralé (možno i lehce přezrálé) plody. To, že jsou podle omaku vodnaté, vůbec nevadí, lehce přezrálá rajčata, která jsou na běžnou kombinaci již nevhodná z estetického důvodu, se na usušení výborně hodí.
Sušená rajčata pak nejlépe pokapejte olivovým olejem, zasypte rozdrcenou bazalkou, případně petrželí a osušte je. Osušená rajčata zabalte do sáčků, můžete použít i uzavíratelné nádoby. Ideální je sušená rajčata následně zamrazit, zůstane jim tak jejich krásná barva a zcela jistě se tím zabrání vzniku možné plísně.
Sušená rajčata najdou své uplatnění při přípravě italské kuchyně, především na pizzu nebo zeleninové saláty.
Mražení rajčat
Zralá rajčata můžeme samozřejmě i zmrazovat. Zmrazujeme buď celá rajčata, nebo ve formě protlaku. Celá rajčata po rozmražení tepelně upravujeme, protože rozmražené plody jsou nevhodné k přípravě salátů.
Postup:
Celá, tvrdá, ale zralá rajčata omyjeme ve studené vodě a osušíme. Rozdělíme je podle velikosti, narovnáme na podnos a dáme předmrazit. Potom je vložíme do mikrotenových sáčků a zmrazíme. Rajčata před použitím necháme volně rozmrazit, stáhneme z nich slupky a použijeme je k přípravě různých pokrmů. Doporučná doba skladování je 12 měsíců.
Když mrazíme formou protlaku, vložíme nejdříve plody do vroucí vody, po 2 minutách je vyjmeme, zchladíme, oloupeme, nakrájíme a cca 5 minut dusíme. Poté je necháme vychladit, naplníme jimi vhodné kelímky a necháme zmrazit. Používáme při přípravě různých druhů masových pokrmů, leča a podobně. Protlak předem nerozmrazujeme, ale rovnou jej při vaření přidáváme do jídel. Doporučená doba skladování je 6 měsíců.
Plněná rajčata
Plněná rajčata patří mezi velmi oblíbené předkrmy či lehké večeře. Zvláště v těchto letních dnech jimi nadchnete své hosty více než tradičními chlebíčky. Nasládlou chuť rajčat je vhodné doplnit náplní s výraznější chutí, můžete použít různé ingredience, například tuňáka, sýry, vajíčka nebo i vlašský salát, viz naše recepty.
Plněná rajčata lučinou, česnekem a bazalkou
Suroviny:
- 4 rajčata
- 1 velké balení lučiny
- smetana dle potřeby
- česnek dle chuti (mohou být i lístky medvědího česneku)
- bazalka
- sůl, pepř
Postup:
Z rajčat odkrojte vršky a vydlabejte vnitřky. Lučinu smíchejte s vybraným zbytkem rajčat, česnekem, bazalkou, solí, pepřem a nařeďte smetanou nebo mlékem. Připravenou směsí plňte vydlabaná rajčata. Takováto plněná rajčata výborně chutnají vychlazená s ledovým salátem a křupavým pečivem.
Plněná rajčata tvarohem, ředkvičkami a pažitkou
Suroviny:
- polotučný měkký tvaroh 150 g
- 4 ks velkých rajčat
- 150–200 g tvarohu (podle velikosti rajčat)
- 2 ks jarní cibulky
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 1 hrst ředkviček
- 1 špetka soli
- 2–3 lžíce bílého jogurtu
- 4 lístky hlávkového salátu
Postup:
Z omytých rajčat odkrojte vršky a vydlabejte dužinu. Do misky dejte tvaroh, dužinu z rajčat, přisypte nastrouhané ředkvičky, sůl, pažitku, nakrájenou cibulku a podle potřeby trochu jogurtu. Vzniklou směs dobře promíchejte a naplňte jí rajčata, která servírujte na listu salátu.
Rajčata plněná hermelínem
Suroviny:
- 8 ks rajčat
- 150 g hermelínu
- 100 g šunky
- 100 g kysané smetany
- 50 g sterilizovaného celeru
- petrželka
Postup:
Rajčata omyjte, odřízněte kulatou stranu a vyjměte jádřinec. Připravte si náplň z nakrájeného hermelínu, nudliček celeru a nakrájené šunky. Spojte smetanou a směsí naplňte vydlabaná rajčata. Přiklopte odkrojeným dílem rajčete a ozdobte petrželkou. Podávejte jako studený předkrm nebo jako lehkou večeři.
Rajčata plněná masovou směsí
Suroviny:
- 8 ks rajčat
- 160 g cibule
- 6 g čerstvého kopru
- 40 g másla
- 300 g mletého masa (mix)
- 1 špetka mletého černého pepře
- 6 g petrželové natě
- 50 g dušené rýže
- špetku soli
Postup:
Mleté maso smíchejte s cibulkou nakrájenou nadrobno, s vařenou rýží, sekaným koprem, petrželí, solí a pepřem. Vše dobře promíchejte. Pak si nachystejte rajčata: větší, pevná rajčata seřízněte na vrchní straně, vydlabejte lžičkou dužinu a mírně je osolte. Poté rajčata naplňte masovou směsí, přiklopte je seříznutým vrškem a naskládejte do hrnce. Podlijte trochou vody, na každé rajče položte lžičku másla a nechte je dusit pod pokličkou na mírném ohni.
Rajčata plněná šlehanou nivou
Suroviny:
- 10 ks rajčat
- 200 g plísňového sýru Niva
- 1 lžíce kysané smetany
- 100 g másla
- petrželová nať
Postup:
Opláchnutým rajčatům vydlabejte vnitřek a nachystejte si náplň. Nivu nastrouhejte najemno, přidejte máslo, zakysanou smetanu a vše společně vyšlehejte. Našlehanou směsí plňte rajčátka, ozdobte je petrželkou a seříznutým vrškem. Nejlépe je podávat vychlazené.
Rajčata plněná tuňákem
Suroviny:
- 10 ks rajčat
- 200g konzerva tuňáka
- 200 g kukuřice z konzervy
- 50 g majonézy
- 50 g jogurtu
- 1 mladá cibulka
- sůl, pepř
- citron, citronová šťáva
- zelená petrželka
Postup:
Omytým rajčátkům seřízněte vršky, vydlabejte vnitřky a vykapejte je citronovou šťávou, poté si připravte náplň. Nechejte okapat tuňáky i kukuřici a mezitím si nakrájejte cibulku nadrobno. Potom všechno lehce smíchejte – tuňáka, kukuřici, cibulku majonézu, jogurt – a ochuťte solí, citronovou šťávou a pepřem. Směsí plňte rajčata a před servírováním je ozdobte petrželkou a srpečkem citronu.
Rajčata plněná vlašským salátem
Suroviny:
- asi 10 ks rajčat
- sůl, citronová šťáva, petrželka na ozdobu
- 250 g šunky
- 2 vařená vajíčka
- 250 g vařených brambor
- sterilovaný hrášek
- cibulka, jablko
- pepř, sůl
- 150 g majonézy
Postup:
Vyberte přibližně stejně velká rajčata, umyjete je a osušte, vršek odkrojte a vydlabejte vnitřek lžičkou. Takto připravený vnitřek lehce osolte a pokapejte citronovou šťávou. Poté si připravte vlašský salát. Brambory, šunku, vajíčka, cibulku a jablko nakrájejte na drobounké kostičky, přidejte sterilovaný hrášek a majonézu. Salát ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Všechno zlehka promíchejte a nechte v lednici uležet. Po naplnění ozdobte rajčata petrželkou a odkrojeným vrškem.
Rajčata plněná hlívou
Suroviny:
- 4 větší rajčata
- 250 g hlívy ústřičné
- citronová šťáva
- sůl, pepř
- máslo
- petrželka
- 2 vejce
Postup:
Nejdříve si připravte rajčata. Seřízněte jim ostrým nožem vršek, který pak použijete jako víčko. Vnitřky opatrně vydlabejte malou lžičkou. Nadrobno pokrájenou hlívu a dužinu z rajčat osolte, opepřete a poduste na másle. Hotovou směs zahustěte vajíčkem (můžete přidat trochu kečupu) a plňte do připravených vydlabaných rajčat. Do vnitřků rajčat před plněním nakapejte citronovou šťávu. Nakonec přiklopte víčkem z rajčete a posypte zelenou petrželkou.
Rajčata ve vlastní šťávě
Zdravá, zralá (ale ne přezrálá) menší rajčata omyjeme a na 1–2 minuty vložíme do vařící vody. Poté je vyjmeme, ochladíme ve studené vodě (někdo používá lázeň v kostkách ledu) a stáhneme z nich slupku. Rajčaty naplníme čisté sklenice a dobře stlačíme, abychom, pokud je to možné, vytlačili všechen vzduch. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 100 stupňů Celsia.
Takto připravená rajčata jsou vhodná na pizzu, do omáček na špagety, k přípravě leča, gulášů a podobně.
Rajská šťáva
Zdravá a zralá rajčata dobře omyjeme, pokrájíme na menší kousky a dusíme pod pokličkou bez přidání vody, dokud se nerozvaří, to je asi 15—20 minut. Potom je propasírujeme, a chceme-li mít šťávu opravdu velmi jemnou, ještě 2–3 minuty mixujeme.
Rajskou šťávu připravujeme přírodní anebo jen dochutíme solí. Na 1 litr šťávy přidáme ¼ lžičky soli a trochu kyseliny citronové. Šťávu zahřejeme ve smaltovaném hrnci téměř na teplotu varu, předehřejeme si sklenice, naplníme je šťávou po vrch, dobře uzavřeme, dáme na 10 minut do vodorovné polohy, potom je postavíme a necháme volně vychladnout.
Rajskou šťávu můžeme do sklenic nalít po rozmixování a dochucení 1–2 cm pod okraj sklenice, uzavřeme a sterilujeme 20–30 minut při teplotě 100 stupňů Celsia. Sklenice necháme volně vychladnout.
Rajský protlak
Rajský protlak získáme odpařováním vody z rajské šťávy. Šťávu za stálého míchání vaříme a odpařujeme na ½–⅓ původního objemu. Protlakem pak naplníme menší čisté sklenice, které uzavřeme a sterilujeme 10 minut při teplotě 100 stupňů Celsia.
Domácí kečup
Kečup je vlastně dochucený rajský protlak, který si připravíme tak, že z rajské šťávy odpaříme ⅔ vody a dochutíme.
Suroviny:
- 1 kg rajského protlaku
- ½ dl octa
- 20 g soli
- 50 g cukru
- 20 g hořčice
- 1 lžička solamylu
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky nového koření (mleté)
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky hřebíčku
- ½ lžičky sladké papriky
- trochu: muškátového oříšku, mírně pálivé papriky
- 50–70 g jemně rozmixované kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel a cibuli uvaříme ve slané vodě)
Postup:
Do rajského protlaku přidáme všechny přísady, promícháme, přivedeme do varu a ještě horký protlak plníme do malých, předehřátých sklenic. Hned uzavřeme, dáme na 10 minut do vodorovné polohy, poté postavíme a necháme volně na vzduchu vychladnout.
Omáčka z rajčat na špagety
Rajčata a špagety k sobě bezpochyby patří. Zapomeňte však na těstoviny polité kečupem, omáčka z čerstvých rajčat je ke špagetám mnohem vhodnější. Když vyzkoušíte náš recept, zjistíte, že jen těžko najdete ke špagetám něco chutnějšího.
Suroviny:
- 1 kg hodně zralých rajčat
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- bazalka
- sůl a pepř
Postup:
Omytá rajčata neloupejte, ale pokrájejte nadrobno. Můžete použít i tyčový mixér. Na olivovém oleji osmahněte najemno nakrájenou cibulku, přidejte česnek rozetřený do pasty. Poté přisypte nasekaná rajčata a za častého míchání vařte asi 1 hodinu na malém plameni. Osolte, opepřete a přidejte pokrájené lístky čerstvé bazalky. Omáčka by měla mít velmi hutnou konzistenci, asi jako hustý krém. Servírujte ji na horké špagety a ozdobte lístky bazalky.
Rajská omáčka
Rajská omáčka patří stejně jako svíčková ke stálicím českých kuchyní. Její specifickou nasládlou chuť nenajdete snad nikde jinde na světě.
Suroviny:
- 30 g hladké mouky
- 30 g cibule
- 250 g čerstvých rajčat nebo 2 lžíce rajského protlaku
- 3 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- špetka tymiánu
- kousek bobkového listu
- 1 kávová lžička cukru
- ocet
Postup:
Cibuli zpěníme na másle, přidáme mouku a usmažíme jíšku, kterou rozvaříme vývarem z kostí nebo vodou. Do povařené jíšky dáme opraná, na čtvrtky nakrájená rajčata a koření a vaříme ještě 10 minut. Pak omáčku přecedíme, rajčata prolisujeme a podle chuti omáčku ještě osolíme, osladíme a okyselíme. Pokud použijeme místo čerstvých rajčat rajský protlak nebo šťávu, jíšku nejdříve rozvaříme na hodně hustou omáčku, necháme povařit a po přidání protlaku nebo šťávy jen prohřejeme.
Autor: © Mgr. Jana Válková