Králičí maso
Maso by mělo být vždy světle růžové, voňavé a pružné. Králíka skladujte v lednici maximálně tři dny, v mrazáku až jeden rok. Králičí maso je svou strukturou a vlastnostmi podobné drůbežímu masu, jelikož je dobře stravitelné a obsahuje rovněž nízké množství tuku, což je vhodné pro dietní pokrmy. Má nízký obsah cholesterolu, silně jsou zde zastoupeny vitaminy skupiny B – B2, B6 a B12, z minerálních látek jsou zde bohatě zastoupeny látky jako draslík, hořčík, zinek, fosfor a síra.
Králíka můžete smažit, grilovat, dusit, králičí maso lze přidávat do polévek, rolád, gulášů, pomazánek, salátů, k omáčkám. Nejčastěji se však peče v troubě na víně, česneku, paprice, cibuli, se zeleninou či bramborami. Dušený králík si rozumí s křenem, vínem, česnekem, houbami, špenátem, rajčaty a bylinkami. I když je králík vláčné maso, často se velmi vysušuje, proto jej při pečení v troubě raději přikrývejte a spíše ho duste v páře.
Kluci v akci a jejich recept na králíka
Suroviny
(na 4 porce):
- 1 králík
 - 2 žluté mrkve
 - 2 karotky
 - 2 kořenové petržele
 - 4 stonky řapíkatého celeru
 - olej na opečení
 - drcený a celý jalovec, drcený bobkový list
 - drcený pepř, sůl
 - snítka tymiánu, snítka petržele
 - 100 g drcených rajčat
 - 0,5 l masového vývaru
 - 0,5 l bílého vína
 
Postup:
Králíka dobře očistěte, naporcujte, osolte a ochuťte drceným kořením (jalovcem, bobkovým listem, pepřem). Jednotlivé kusy nejprve opečte na oleji ze všech stran dozlatova. Mrkev, celer a petržel nakrájejte na hrubší kousky a orestujte je na oleji dozlatova s celým jalovcem, tymiánem a petrželovou natí. Poté zalijte drcenými rajčaty, vínem a vývarem, přiveďte k varu, vložte porce králíka a pečte 1 až 1,5 hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C. Maso nepřiklápějte, pouze přelévejte, případně dle potřeby podlévejte. Jako přílohu doporučují Kluci v akci rajčátka na másle. Stačí jen několik mini rajčátek zlehka naříznout, spařit, zchladit, oloupat a krátce prohřát na másle s hrstí plocholisté petržele. Jednotlivé porce pečeného králíka pak na talíři ozdobte těmito rajčátky.
Recept na králíka podle Pohlreicha
Suroviny:
- 4 ks králičích stehen
 - 50 g slaniny
 - 2 špetky soli
 - 4 snítky čerstvého rozmarýnu
 - 1 ks citronu (kůra i šťáva)
 - 150 ml bílého vína
 - 20 ml dijonské hořčice
 - 2 špetky čerstvě mletého pepře
 - 2 stroužky prolisovaného česneku
 
Na marinádu:
- 4 snítky čerstvého tymiánu
 - 80 ml olivového oleje
 
Postup:
Králičí stehna omyjte pod studenou vodou, poté je osušte papírovou utěrkou a zbavte blan. Ostrým nožem udělejte do masa zářezy a vsuňte do nich plátky slaniny. Maso protkněte snítkami rozmarýnu a uložte ho do pekáčku. Tymián a rozmarýn smíchejte v misce s olejem a dijonskou hořčicí a vzniklou marinádou přelijte králíka. Maso přikryjte mikrotenovou fólií a nechte ho odležet v lednici, nejlépe přes noc.
Rozpalte gril. Rošt okartáčujte a naolejujte. Nejprve pečte maso ve střední části grilu, poté ho přesuňte blíž ke kraji. Často ho otáčejte kleštěmi a potírejte zbylou marinádou, dokud nebude dobře propečené, což bude trvat asi tak 20 minut. Hotové porce dejte na talíře, osolte je, přikryjte a nechte 5–10 minut stát. Grilovaného králíka podávejte s bílým pečivem a zeleninovým salátem.
Babica a jeho recept na králíka
Suroviny:
- 2 králičí stehna
 - slanina
 - 1 cibule
 - 1 mrkev
 - 1/4 celeru
 - 2 javorové listy
 - 2 stroužky česneku
 - portské víno
 - rozmarýn
 - olivový olej
 - voda
 - 1 špetka soli
 - 1 špetka pepře
 
Na marinádu:
- 3 díly vinného octa
 - 2 díly vody
 
Na noky:
- 400 g vařených brambor
 - 4 lžíce polohrubé mouky
 - 4 lžíce hrubé mouky
 - 1 vejce
 - 1 lžička bramborového škrobu
 - parmazán
 - sůl
 
Postup:
Dobře očištěného králíka naložte do marinády z vinného octa a vody a nechte přes noc marinovat. Druhý den vyndejte, prošpikujte mrkví, cibulí a špekem. Do hrnce nasypte nakrájenou cibuli, mrkev a celer, navrch položte králíka a koření. Osolte, opepřete, zalijte olivovým olejem, portským vínem a duste cca 10 minut. Přidejte česnek, podlijte vodou a dejte péct do trouby na 180 °C asi na 1,5 hodiny. Poté maso vyjměte a rozmixujte šťávu. Vhodnou přílohou jsou noky. Nastrouhejte vařené brambory, přidejte vejce, sůl, mouku, parmazán a škrob. Z této směsi vypracujte těsto, nechte ho chvíli odpočinout, pak z něj vyválejte válečky, ze kterých nakrájíte špalíčky. Ty vhazujte do vařící, mírně osolené vody a vařte tak dlouho, dokud nevyplavou nahoru.
Králík na smetaně
Suroviny:
- 1 králík
 - 50 g uzené slaniny
 - sůl, mletý pepř
 - 2 lžíce octa
 - 1 lžíce cukru
 - 1 cibule, 1 petržel, 4 mrkve, 1 celer
 - bobkový list, nové koření, celý pepř
 - 80 g sádla
 - 2 lžíce hladké mouky
 - šťáva z citronu
 - moučkový cukr
 - 1 lžička plnotučné hořčice
 - 250 ml zakysané smetany
 
Postup:
Králíka naložte den předem. Maso omyjte, osušte, vložte do pekáče, osolte, opepřete a obložte ho plátky slaniny. Přidejte nakrájenou zeleninu a cibuli, koření, ocet a cukr. Maso nechte v chladu odležet. Druhý den přidejte sádlo a za neustálého podlévání maso pečte, dokud nezměkne. Potom maso vyjměte, vyberte koření a zeleninu propasírujte. Do této šťávy přilijte smetanu, zahustěte ji moukou a chvíli povařte. Hotovou omáčku trochu oslaďte, okyselte citronovou šťávou a nakonec přidejte lžičku hořčice. Podávejte nejlépe s knedlíky.
Králík na česneku
Suroviny:
- 1 králík
 - 0,5 kg uzeného bůčku
 - 20 dkg slaniny
 - sůl
 - kmín
 - 10 celých pepřů
 - 2 nová koření
 - 1 bobkový list
 - 10 stroužků česneku
 - lžíce plnotučné hořčice
 - špetka tymiánu
 - voda
 
Postup:
Králíka prošpikujte slaninou, osolte, pokmínujte a potřete hořčicí. Takto připraveného jej vložte do pekáčku s uzeným bokem, přidejte koření a nasekaný česnek, podlijte vodou a přiklopené pečte asi 1,5 hodiny na 200 °C. Posledních cca 20–30 minut dopékejte maso odkryté. Ze šťávy sesbírejte tuk, zaprašte ji moukou, orestujte a nechte chvilku provařit. Posbíraný tuk vraťte zpátky do šťávy a můžete servírovat. Jako příloha se doporučuje špenát a bramborový knedlík.
Pečený králík
Suroviny:
- 1 králík
 - grilovací koření
 - sůl
 - 5 stroužků česneku
 - vývar nebo voda na podlití
 - 2 ks cibule
 - 80 g slaniny
 
Postup:
Králíka omyjte a vytrhejte vnitřní sádlo. Do stehen a hřbetu našpikujte slaninu. Králíka dobře osolte jak zevnitř, tak zvenku. Maso vložte do pekáče, cibuli, česnek a zbytek slaniny nakrájejte na tenké plátky a položte na králíka. Vše posypte grilovacím kořením. Mírně podlijte vodou nebo vývarem. Králíka vložte do trouby a pečte doměkka. Během pečení králíka otáčejte, podlévejte a přelévejte vypečenou šťávou, dokud nebude maso měkké. Tradičního pečeného králíka můžete podávat s vařenými brambory či s bramborovou kaší.
Králík na divoko
Suroviny:
- 1 králík
 - sůl
 - 2 lžíce sádla
 - 1/2 l vody
 - 1 lžička pepře, mleté sladké papriky, kmínu a majoránky
 - 2 bobkové listy, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky
 - 5 stroužků česneku
 
Postup:
Do vody vložte koření a česnek a společně povařte cca 10 minut. Králíka dobře očistěte, odblaňte, opláchněte vodou a naporcujte. Takto připravené porce jednotlivě osolte, zalijte nálevem z koření a česneku a nechte do druhého dne v chladu odležet. Druhý den pečte maso pod pokličkou i s nálevem doměkka. Změklé králičí maso odkryjte, přidejte sádlo a dopečte dorůžova. Vhodnou přílohou jsou vařené nebo opečené brambory a kompot či zeleninový salát.
Králík netradičně
Suroviny:
- 1 kg králičího masa
 - 100 g kořenové zeleniny
 - 1 menší cibule
 - 60 g slaniny
 - 100 g sušených švestek
 - perník na strouhání
 - olej
 - sůl, pepř
 - černé pivo
 - cukr
 - citronová šťáva
 
Postup:
Maso prošpikujte slaninou, pokapejte citronovou šťávou, osolte a nechte asi půl hodiny odležet v chladu. Mezitím si na oleji rozpusťte cukr, přidejte očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a vše opečte dozlatova. Potom směs zalijte pivem a povařte. Následně do této směsi vložte porce králíka, chvíli duste a nakonec zahustěte nastrouhaným perníkem. Jakmile maso změkne, vyjměte jej, směs rozmixujte a vložte do ní švestky i podušené maso. Ještě chvíli povařte a můžete servírovat.
