Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Mlýnek na kávu

 


Aktualizováno:

Vaření a pečení

Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jehož povzbuzující účinky se káva pije především. Káva zvyšuje krevní tlak. Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku.

Mletí kávy

Při přípravě kávy je nejlépe umlít pouze tolik kávy, kolik se přímo spotřebuje – mletá káva si nedokáže dlouho držet své aroma, které rychle ztrácí (asi do 15 minut po umletí). Káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní, maximálně týdnů. Pražená káva je tepelně opracovaný produkt. Obsahuje těkavé látky a oleje, které na vzduchu i v různých atmosférách žluknou. Většina prodávaných káv jsou tak již žluklé, vyčpělé kávy. Ať se jedná o obyčejné nejlevnější kávy typu robusta, tak i kávy renomovaných značek, na které lidi nedají dopustit. Káva je močopudná a dehydratuje organismus, takže je vhodné ji servírovat společně se sklenicí čisté vody.

Orientační hrubost mletí:

  • velmi jemné (na prach) – arabská káva (džezva)
  • jemné – espreso
  • střední – dle potřeby
  • hrubé mletí - moka, turecká káva

Turecká moka je všeobecně asi jedna z nejsilnějších, co se obsahu kofeinu týče. Přestože je silnější, je její chuť kultivovanější než u českého turka. Český turek znamená přípravu kávy, se kterou se nikde ve světě moc nesetkáte, tato příprava kávy je velmi nešetrná a prudkým spařením kávy se uvolňují třísloviny, které mají za následek mírně nakyslou až řezavou chuť kávy.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Ruční mlýnek na kávu

Před mnoha sty lety bylo velmi náročné zpracovat kávová zrna na jemný, voňavý prášek. Zrna se musela mlít mezi dvěma plochými kameny, stejně jako obilí. Určitým pokrokem ve zpracovávání kávy se stal hmoždíř. Poté se objevily první ruční válcové mlýnky, které byly zpočátku zhotovovány z mosazi. Vývoj šel velmi rychle dopředu a mlýnky byly postupně obohacovány a vylepšovány o různé dřevěné zásuvky, převody a kliky. Kromě ručních mlýnků si dnes můžete pořídit i mlýnky elektrické. Staré ruční mlýnky jsou pěknou ozdobou kuchyně nebo chalupy.

Profi mlýnek na kávu

Profesionální mlýnek na kávu je jedním z nejdůležitějších příslušenství pro správnou přípravu kávy. Ať už si připravujete kávu jako espreso, v překapávači, moka konvici nebo french pressu, čerstvé a správné namletí kávy v kávomlýnku vám pomůže k dokonalému výsledku. Na našem trhu je široká nabídka těchto profesionálních mlýnků, stačí si jen vybrat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Mlýnek na kávu s kameny

Chcete-li pohodlnější a rychlejší mletí, zvolte elektrický mlýnek na kávu, nejlépe s mlecími kameny, jelikož tyto mlýnky nabízejí oproti mlýnkům s mlecími noži rovnoměrné namletí a ještě vyšší komfort.

Elektrický mlýnek na kávu

Elektrické mlýnky na kávu jsou tím správným pomocníkem, který vám umožní vychutnat si kávu plnými doušky. Kvalitní elektrický mlýnek na kávu navíc umožní zvolit požadovanou hrubost mletí, a tak vybrat to správné aroma.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Mlýnek na kávu ETA

Mlýnek na kávu ETA ocení opravdoví znalci. Káva se drtí mezi mlecími kameny a můžete si nastavit až 6 stupňů jemnosti.

Zde můžete vidět mlýnek na kávu ETA.

Mlýnek na kávu Bosch

Kávomlýnek Bosch s příkonem 180 W nabízí mletí pomocí tříštivého nože, nerezový zásobník na 75 g zrnkové kávy a bezpečnostní tlačítko vypnutí.

Zde můžete vidět mlýnek na kávu Bosch.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Mlýnek na kávu De′Longhi

Mlýnek na kávu De′Longhi je profesionální mlýnek, který kávu drtí, takže máte jistotu, že vždy budete pít kvalitně a čerstvě umletou kávu.

Zde můžete vidět mlýnek na kávu De′Longhi.

Mlýnek na kávu z bazaru

Zde si můžete pořídit mlýnek na kávu z bazaru.

Autor: © svevi
Foto:
© Rotatebot

odkaz na článek

. Mlýnek na kávu [online]. ČeskéNápady.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Káva a warfarin

 VENUŠE ŘÍHOVÁ

JE PROBLÉM KÁVA ESPRESSO A WARFARIN ?

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Pražení kávy diskuse

 jirka

no musím říct, že mletí kávy je dost důležitá věc a dost změní chuť kávy v lepší.. měl jsem tříštivý mlýnek jako první, po čase nahrazen s mlecími kameny a perfektní a ještě k tomu mnou upraženou kávu, to je lahoda potom.. pokud máš zkušenosti s pražením kávy doma, tak se ozvi..www.facebook.com/gro…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Ruční mlýnek Hario

 Jackob

Určitě bych ještě zmínil mlýnky Hario www.kafemleti.cz/ruc… . To je nebe a dudy oproti Etě nebo Boshi. Přitom cena je srovnatelná.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět




Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS