Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Kurkuma

 


Aktualizováno:

Vaření a pečení

Kurkuma je v našich zeměpisných šířkách známá jako šafrán. Je to koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, který má žlutou barvu. Obsahuje asi 5 % éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Používá se v kari koření. Z kurkumy se také vyrábí škrobová moučka; na trhu se objevuje pod názvem Arrowrot, někdy se také nazývá koa. Kurkuma se používá k zahušťování exotických rybích a želvích polévek. Kurkumy se využívá rovněž jako barviva do potravin, například do bezvaječných těstovin, polévek, rýže, za účelem dosažení pěkné žluté barvy.

Účinky kurkumy na zdraví

Výtažky z kurkumovníku Curcuma longa se používají například jako lék proti rakovině. Tato asijská užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Dále podporuje trávení, zmírňuje nadýmání, pomáhá od pálení žáhy nebo snižuje citlivost na bolest. Nejnověji se zjistilo, že významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. A tak je kari koření v postatě přírodním a velmi účinným mozkovým dopingem (výsledky těchto výzkumů byly zveřejněny v American Journal of Epidemiology). Kurkumu by měla do svého jídelníčku zařadit i každá těhotná žena, je totiž bohatá na mangan, který je zapotřebí pro správný růst a vývoj kostry miminka. Nedostatek manganu by mohl mít za následek poruchy zraku nebo sluchu u miminka. Čerstvý kurkumový oddenek lze také nastrouhat do čaje s medem a použít při prochlazení místo zázvoru.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pěstování kurkumy

Rostlina je původem z jižní Asie, jejím největším producentem je Indie. Kurkumovník je vytrvalá bylina se zdužnatělými kořenovými oddenky, podobnými známým oddenkům zázvoru nebo našich kosatců. Z hlízovitého oddenku vyrážejí dlouze řapíkaté listy a až 1,5 metru vysoký stonek. Mezi listy vyrůstá hustý klas bledě žlutých kvítků. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti samy rozevírají. Oddenky kurkumy se několik hodin vaří, poté se suší a následně pomelou na sytě žlutý prášek. Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť.

Kurkuma je zatím u nás málo známá rostlina, vysoká 90 až 120 cm. Pěstuje se jako pokojová rostlina. Kořen kurkumy sadíme na světlé stanoviště s hlinitopísčitým substrátem v pokoji, nebo v létě do nevytápěného skleníku, či přímo ven. Jedná se o tropickou rostlinu, proto jí dopřejte dostatek tepla. Nejlépe se rostlině daří při teplotě 25 °C, vyžaduje světlé stanoviště. Nedostatek světla totiž snižuje intenzitu zabarvení listů. Květy se objevují od července a při správné péči vydrží kvést do října. Po odkvětu je však třeba rostlinu přemístit na chladné stanoviště, tedy do teploty kolem 7 °C. Od jara do léta vydatně zaléváme, po odkvětu zálivku omezíme a zaléváme pouze mírně, aby cibule zcela nevyschla. Rostlina vyžaduje časté rosení listů. Květináč s rostlinou umístěte do misky s vlhkými oblázky, zajistíte tak kurkumě nepřímou vzdušnou vlhkost. Hnojíme od jara do odkvětu každých 14 dní standardním tekutým hnojivem. Prach z listů stíráme vlhkým hadříkem nebo rostlinu osprchujeme jemným proudem vody. Při správném uchovávání v zimě rostlina vydrží kvést v období vegetace řadu let.

Recepty na použití kurkumy v kuchyni

Rostlinné kurkumové barvivo je zcela neškodné. Krásně obarví polévky, rýži, máslo, sýry, tuky i hořčici na žádanou barvu. Kuchařka, která si kurkumu zvykne používat, se bez ní už neobejde. Například kuře potřené práškem z kurkumy rozmíchaným v trošce oleje získá při pečení lákavou kůrčičku. Ovšem potřebné dávky koření je třeba vždy nejprve opatrně vyzkoušet.

Vaječná omeleta

Ingredience: 6 vajec, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 3 lžíce šťávy z cibule, sekaná petrželová nať, 1 chilli paprička, sůl, tuk na vymaštění plechu nebo mísy

Postup: Cibuli prolisujeme lisem podobně jako česnek. V takto získané cibulové šťávě rozšleháme žloutky společně s nasekanou petrželovou natí, kurkumou, solí a nasekanou zelenou paprikou, ze které jsme předtím odstranili semena. Do této dohladka vyšlehané hmoty zlehka vmícháme pevný sníh z bílků. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem, vlijeme směs a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme tak dlouho, dokud se omeleta nezdvihne a neztuhne. Musí však zůstat kyprá. Podáváme ji horkou na předehřátých talířích jako svačinu nebo vydatnou snídani s tmavým pečivem.

Zelenina na kurkumě

Ingredience: ½ hlávky květáku, 2 lžíce řepkového oleje, 1 vrchovatá lžička semínek černého pepře, 1 vrchovatá lžička semínek pískavice, 1 vrchovatá lžička kurkumy, 1 malá hrst sušených kari listů, zázvor o velikosti palce, 2 stroužky česneku, 6 jarních cibulek, 1 červená chilli paprička, 1 svazek čerstvého koriandru, 2 zralá rajčata, 1 konzerva nízkotučného kokosového mléka, 1 konzerva cizrny, 1 malá konzerva ananasu, 1 citron

Rýže: 1 hrnek rychlovarné celozrnné nebo basmati rýže, 10 hřebíčků, ½ citronu

K podávání: ½ svazku čerstvé máty, 3 lžíce netučného bílého jogurtu, ½ citronu, 4 placky papadam

Postup: Otrhejte vnější listy květáku, pak jej nakrájejte na centimetrové plátky a opečte je na grilovací pánvi z obou stran. Do středního kastrolu dejte vařit 1 hrnek rýže se 2 hrnky vroucí vody, hřebíčkem, půlkou citronu a špetkou soli, přikryjte pokličkou. Olej vlijte do kastrolu, pak rychle vmíchejte semínka hořčice a pískavice, kurkumu a listy kari. Oloupaný zázvor, česnek, očištěné jarní cibulky, chilli papričku a stonky koriandru rozmixujte najemno a vmíchejte do kastrolu. Přidejte nahrubo nakrájená rajčata. Vlijte kokosové mléko, přidejte scezenou cizrnu, kousky ananasu i se šťávou. Přidejte opečený květák, přikryjte, zvyšte plamen a uveďte do varu. Syrové placky papadam dejte do mikrovlnky (800 W) na minutu nebo dvě, aby se nafoukly. Otrhejte lístky máty a rozdrťte je v hmoždíři na pastu. Vmíchejte k ní jogurt, přidejte pořádný střik citronové šťávy a ochuťte solí a pepřem. Šťávu ze zbylého citronu vymačkejte do kari a dochuťte ho. Navrch natrhejte lístky koriandru a podávejte s rýží a plackami.

Hrášek s kurkumou

Ingredience: 500 g zmrazeného zeleného hrášku, 1 lžička mleté nebo strouhané kurkumy, 130 g másla, 2 lžičky mletého koriandru, 2 střední cibule, 6 zrnek černého pepře, na hrot nože kajenského pepře, sůl

Postup: Kurkumu i hrášek restujeme na rozpuštěném másle tři minuty za nízké teploty. Okořeníme mletým koriandrem, pepřem a solí, zamícháme. Přisypeme cibuli nakrájenou na kolečka. Znovu opékáme asi minutu. Podlijeme lžící vody, přikryjeme a dusíme doměkka. Voda se musí odpařit. Podáváme teplé jako přílohu.

Bramborová kaše s kurkumou

Ingredience: brambory (podle počtu strávníků), 1 lžička kurkumy, 2 stroužky česneku, pažitka a špetka mořské soli

Postup: Očištěné a nakrájené brambory vložte do hrnce s vodou, vařte do změknutí (10 až 15 minut). Po dovaření slijte a propasírujte, nebo jen rozmačkejte. Přidejte prolisovaný česnek, kurkumu a dobře promíchejte. Posypte nakrájenou pažitkou.

Kuře s kurkumou

Ingredience: 1 kuře, 1 polévková lžíce kurkumy, 1 lžička kari, 2 polévkové lžíce olivového oleje a 1 lžička mořské soli

Postup: Omyté kuře rozdělte na části (stehna, křídla a prsa). Vložte je do pekáče nebo do zapékací mísy. V hrnku připravte marinádu. Olej smíchejte s kurkumou, kari a solí. Dobře promíchejte a potřete touto směsí kuře. Nechte odstát v chladu alespoň 5 hodin, aby se marináda vsákla. Poté pečte v troubě zakryté na 180 stupňů cca 40 minut a posledních 15 minut dopékejte odkryté. Udělá se křupavá kůžička. Podávejte s rýží nebo se zeleninovým salátem.

Kroupy s kurkumou

Ingredience: 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžička koriandru (drcená semínka), 1 lžička kurkumy, 250 g krup, 0,7 l zeleninového vývaru (může být i kuřecí nebo hovězí), 2 mrkve, 1 pórek, 1 lžička sušeného tymiánu nebo 4 snítky čerstvého, pepř, sůl

Postup: Cibuli najemno nakrájíme a orestujeme na oleji. Pak přidáme koření a kroupy a smažíme. Asi po minutě podlijeme částí vařícího bujónu (nejlépe, když jej vedle v hrnci hned vaříme a postupně jím kroupy podléváme). Pak přidáme tymián (čerstvý, pokud chceme použít sušený, dáme spolu s ostatním kořením hned na začátku). Až se vývar vyvaří, znovu podlijeme tak, aby byly kroupy ponořené. Vaříme doměkka cca 30 minut. Mezitím si oloupeme a nařežeme na kousky mrkev a nakrájíme pórek. Mrkev přidáme do krup cca po 20 minutách vaření a pórek cca 5 minut před koncem. Nakonec osolíme a opepříme dle chuti. Takto připravené kroupy se hodí k pečené krkovičce na česneku.

Ostrá čočková polévka

Ingredience: 125 g čočky, 1,2 l zeleninového vývaru, 350 g mrkve, 2 cibule, 250 g sterilovaných rajčat, 2 stroužky česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička kmínu, 1 lžička koriandru, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 3 dcl nízkotučného mléka, 1 balení bílého jogurtu

Postup: Nejdříve očistíme mrkev a nakrájíme ji na kolečka, oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek. Do cedníku nasypeme čočku a propláchneme ji studenou vodou. Necháme okapat a nasypeme do velké pánve, zalijeme 8,5 dl zeleninového vývaru, přidáme mrkev, cibuli, rajčata a česnek. Uvedeme směs do varu, zmírníme plamen a pod pokličkou 30 minut povaříme. Mezitím rozehřejeme na pánvi olej, přidáme kmín, koriandr, chilli a kurkumu a 1 minutu smažíme na mírném plameni. Sejmeme pánev z ohně a přidáme do ní citronovou šťávu a sůl podle chuti. Polévku postupně rozmixujeme v mixéru nebo propasírujeme, dáme zpět do pánve, přidáme osmaženou směs koření a zbývající 3,5 dl vývaru (nebo vody) a necháme vše ještě 10 minut povařit na mírném plameni. Přidáme mléko a dochutíme solí a kořením. Vmícháme nasekanou nať koriandru a polévku jemně prohřejeme. Podáváme ji horkou s trochou jogurtu.

Drobení do polévky

Ingredience: 2 vejce, 350 g hrubé mouky, lžička soli, 1/2 lžičky kurkumy

Postup: Na vál prosejeme mouku, sůl a kurkumu. Uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Základ zpracováváme nejprve nožem, pak rukama v pevné, tuhé těsto, které rozstrouháme na hrubém struhadle a necháme usušit. Zaschlé strouhání vaříme v osolené vodě 5 až 8 minut, scedíme, propláchneme studenou vodou a přidáme do hotové polévky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Cena kurkumy

Zde můžete vidět cenu kurkumy.

Autor: © svevi
Foto:
© talk

odkaz na článek

. Kurkuma [online]. ČeskéNápady.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS