Krůtí roláda s ořechovou nádivkou a gratinovanými švestkami s gorgonzolou
Kluci říkají, že plátek jemně a delikátně ochucené rolády s výraznými švestičkami je skutečná delikatesa.
Ingredience
- 600 g vykostěných krůtích stehen,
- 1 cibule,
- 100 g másla,
- 1 větší jablko,
- 200 g mletých vlašských ořechů,
- mletá skořice,
- mletý pepř,
- sůl,
- 300 ml bílého vína.
Na gratinované švestky
- 800 g čerstvých zralých švestek,
- 80 g vepřového sádla,
- 2 snítky tymiánu,
- 80 g krupicového cukru,
- 100 g gorgonzoly.
Postup
Kluci nejdříve na másle doruůžova opečou cibuli nakrájenou nadrobno. Přidají na kostičky nakrájená jablka, opečou, přidají nahrubo mleté ořechy a ochutí mletou skořicí a špetkou soli.
Švestky přendají do pekáče, navrch ještě nadrobí gorgonzolu a v troubě zvrchu při 270 °C gratinují/zapékají na program gril asi 10 minut. Poté nechají 5 minut odstát a podávají.
Jejich video recept můžete vidět zde.
Krůtí roláda s povidly, sušenými švestkami a vlašskými ořechy
Kluci ve svém receptu říkají, že křehkému krůtímu masu velmi sluší povidlová náplň plná ořechů, ochucená exotickým kořením a špetkou chilli.
Ingredience
- 800 g krůtích prsou,
- 100 g jader vlašských ořechů,
- 100 g sušených švestek,
- 200 g švestkových povidel,
- voda podle potřeby,
- sušený tymián,
- drcený hřebíček,
- mletá skořice,
- špetka chilli,
- sůl,
- 80 g přepuštěného másla,
- 3−4 ks celé skořice,
- voda na podlití,
- cognac nebo brandy.
Příloha
- opečené brambory s petrželkou.
Postup
Kluci nejdříve krůtí prsa naříznou podélně tak, aby vznikl plát a přes fólii jej naklepou a osolí.
Nahrubo nasekané ořechy a pokrájené švestky smíchají s povidly, popřípadě trochu naředí vodou, ochutí tymiánem, hřebíčkem, skořicí a chilli.
Náplní potřou plát masa, ne až ke kraji, aby při balení náplň nevytékala, zavinou a svážou provázkem.
Na pekáčku na přepuštěném másle opečou roládu ze všech stran, přidají kousky celé skořice, podlijí vodou a vloží do vyhřáté trouby. Pečou při 160 °C asi 45 minut.
Z upečené rolády odstraní provázek a nakrájí ji na plátky. Vypečenou šťávu od rolády slijí do pánve a se střikem cognacu zredukují, poté vloží porce rolády, ještě zastříknou cognacem a oflambují. Podávají s opečenými brambůrky s petrželkou.
Jejich video recept můžete vidět zde.
Krůtí roláda s kaštanovou nádivkou a rozmarýnové brambory
Sezóna jedlých kaštanů provází podzimní čas. Pečené kaštany voní na vánočních trzích a málokdo odolá, aby neochutnal. Kluci říkají, že v české kuchyni se kaštany prosazují horko těžko, ale věří, že se tradice kaštanových nádivek, pyré a zavařenin vrátí i na český stůl. V obchodech se zeleninou je možné koupit syrové kaštany v síťkách nebo na váhu, občas jsou k sehnání i loupané uvařené ve vakuovém provedení, ty jsou samozřejmě dražší.
Kluci si však poradí i s těmi neloupanými. Slupku proříznou na vypouklé straně kaštanu a povaří ve vodě (stačí do doby, než vyplavou na hladinu) anebo pečou zprudka v troubě při 200 °C 10−15 minut. Poté je oloupou, odstraní tuhou vnější slupku a pak i tu tenoučkou, která je ukrytá pod ní.
Roláda je podle Kluků výtečná i studená.
Ingredience na 10 porcí
Nadívaná krůta
- 2 krůtí vykostěná stehna,
- 3 žemle,
- 200 ml šlehačky,
- 2 hrsti bylinek (tymián, šalvěj),
- 3 vejce,
- 300 g mletého vepřového masa,
- 500 g jedlých kaštanů loupaných a vařených nebo pečených od prodejců s kouřovou vůní,
- mletý pepř,
- sůl,
- 150 g másla,
- 300 ml bílého vína,
- 300 ml vývaru,
- provázek na svázání rolády.
Rozmarýnové brambory
- 1,5 kg vařených brambor ve slupce,
- 100 g másla,
- snítka rozmarýnu,
- sůl.
Postup
Z krůtích stehen upraví dva pláty, přes fólii je zlehka naklepou. Osolí, opepří.
Žemle nakrájí na kostičky, zalijí smetanou a nechají prosáknout. K žemlím přidají sekané bylinky, vejce, mleté maso a nahrubo nasekané kaštany, ochutí mletým pepřem a solí, dobře promíchají.
Nádivku zabalí do masa a svážou provázkem. Rolády pečou na másle, podlité vínem a vývarem při 170 °C 1−1,5 hodiny. Během pečení roládu přelévají šťávou.
Brambory oloupou a opečou na másle se sekaným rozmarýnem, osolí.
Po upečení z rolády odstraní provázek a krájí na plátky, podávají s brambory, přelité šťávou.
Jejich video recept můžete vidět zde.
Foto: © Silar