Krevetová pomazánka


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Vaření a pečení

Zveřejněno dne 29.3.2018


Garnáti a garnely jsou v podstatě synonymem pro krevety. Krevety žijí ve vodách po celém světě. Chov krevet za účelem pozdější konzumace je nejčastější v oblasti Tichého a Atlantského oceánu, u Mexického zálivu, Thajska a obecně u jihovýchodní Asie. V českých zemích se z mořských plodů těší největší oblibě právě krevety.

Kreveta

Zoologové krevety řadí mezi korýše, podobně jako langusty či kraby. Obvykle mají pět párů takzvaných kráčivých nohou a na naší planetě patří ke starousedlíkům – žijí tu už více než 200 milionů let. Taky jsou to poměrně dlouhověcí tvorové, pokud se jim podaří vyhnout se všem rybářským lodím, které jim během života zkříží cestu, mohou se údajně dožít i sta let.

Dělení krevet je jednoduché, je totiž podle místa výskytu, a tak se rozlišují krevety teplomilné a ty, které mají raději vodu studenou. Teplomilné jsou podstatně větší než ty žijící ve studených severních mořích, například při pobřeží Aljašky, Grónska nebo Islandu, mohou mít až 20 centimetrů. Pro Evropany jsou krevety ze severních moří vhodnější i z hlediska transportu, je to sem blíž než z Thajska, Číny nebo Brazílie, odkud pochází většina velkých teplomilných druhů. V Thajsku je kreveta zkažená pomalu už ve chvíli, kdy se vytáhne z vody, v Grónsku, kde je sotva pár stupňů nad nulou, tento problém nehrozí. Asi polovina světové produkce krevet dnes pochází z umělých chovů. V teplých měsících se obvykle mořští živočichové rozmnožují. V té době se takzvané dary moře také podávají, ale jen omezeně, protože s rostoucími teplotami roste i riziko, že podlehnou zkáze dřív, než se dostanou na talíř.

Wikipedie uvádí, že krevety jsou loveny jako lidská potrava. Řada druhů krevet je však je chována v akváriích a byly z nich vyšlechtěny různobarevné okrasné varianty. Krevety chované v akváriích lze podle způsobu života rozdělit do tří hlavních skupin: trpasličí, filtrující a dravé. V akváriu by neměly být společně chované druhy náležející ke stejnému rodu, protože pak hrozí nežádoucí křížení (hybridizace).


Krevetová pomazánka – recept

Ingredience: 250 g vyloupaných krevet, 3 lžíce majonézy, 1 menší cibule, citronová šťáva, sůl

Postup: Nevyloupané čerstvé krevety musí příjemně vonět, jejich skořápky musí být lesklé a neporušené. Mražené krevety uvaříme v malém množství slané vody. Vychladlé je pokrájíme na malé kousky. Najemno nakrájíme cibuli, přidáme majonézu, pár kapek citronové šťávy, dosolíme podle chuti, dobře promícháme a pomazánka je hotová. Místo majonézy můžeme použít tvaroh a dvě lžíce smetany. Získáme tak dietnější variantu.


Falešná krevetová pomazánka

Ingredience: filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worcesterová omáčka

Postup: Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí je rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worcesteru.

Pomazánka z krabích tyčinek

Ingredience: špetka soli, špetka mletého pepře, 2 lžíce bílého jogurtu, citronová šťáva, 1 balení krabích tyčinek, 2 lžíce majonézy

Postup: Krabí tyčinky nasekáme a najemno rozdrobíme, přidáme majolku, jogurt, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Mažeme na plátky veky a zdobíme petrželkou, plátky rajčete nebo okurky. Takto připravená nepravá krabí pomazánka je rychlá a recept jednoduchý.


Krevetový koktejl

Ingredience: 1 lžíce bílého vína, 1 hlávka ledového salátu, 1 špetka mleté papriky, 300 g vařených krevet

Ingredience podle chuti: rajčata, avokádo

Ingredience na zálivku: tabasco, 3 lžíce majonézy, citronová šťáva, 2 lžíce sladkého kečupu, 1 lžička brandy, 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce worcesterové omáčky

Postup: Ledový salát opláchneme studenou vodou a nakrájíme na proužky. Připravíme si 4 větší sklenice na nožičce. Nejlépe z tlustšího skla. Do skleniček navrstvíme ledový salát, přidat můžeme i rajčátka nebo plátky avokáda. Na zeleninu rozmístíme do každé sklenice alespoň čtyři předem uvařené krevety a zakapeme je pořádnou porcí citronové šťávy. V misce rozmícháme majonézu, kysanou smetanu, kečup, citronovou šťávu, tabasco, worcesterovou omáčku a jednu lžičku brandy nebo koňaku. Takto připravenou zálivkou přelijeme krevety ve sklenici a můžeme podávat. Podle chuti můžeme krevetový koktejl doplnit čerstvě mletým pepřem nebo špetkou papriky, případně lehčího chilli.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Craf

odkaz na článek

. Krevetová pomazánka [online]. ČeskéNápady.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 8 lidí.



Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku
klíčová slova
krevety korýš transport potrava koktejl pomazánka recept ingredience tyčinky filé