Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Guláš

 


Aktualizováno:

Vaření a pečení

Není snad člověka, který by nevěděl, co si pod slovem guláš má představit. Je to časté a oblíbené jídlo nejen u většiny mužů. Máte-li doma jedlíka, co si nepotrpí zrovna na zdravou stravu, tak víte, že „guláškem se šesti“ nic nezkazíte, ba naopak. A pokud nevíte, jak na takovou dobrotu, nebo byste rádi vyzkoušeli jiný recept, tak pojďte na to.

Historie guláše

Náš výborný guláš má svůj původ v Maďarku, kde byly jeho hlavními ingrediencemi hovězí maso, cibule a mletá paprika. Samotný název vznikl od slova „gulya“, znamenající stádo hovězího dobytka. Abych byla úplně přesná, maďarsky „gulyás“ neznamenal omáčku, ale hovězí polévku. K nám už ale guláš doputoval jako omáčka, ke které se hodí jak krajíc chleba, tak další nejrůznější přílohy.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vepřový guláš

Ingredience:

  • 1 000 g vepřového masa (nejčastěji se používá plec, nemáte-li rádi tlusté maso, pak použijte kýtu)
  • 1 000 g cibule
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 2 krajíce chleba
  • 1 kostka masoxu
  • 100 ml oleje
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • pepř černý mletý
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce nalijte olej, na kterém nechte cibuli společně s kmínem za občasného míchání zesklovatět. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Až bude cibulka hotová, přidejte maso a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo, budete muset asi neustále míchat. Mezitím si zapněte troubu na 200 °C, aby se vám vyhřála. Osmahlé maso zaprašte paprikou sladkou i pálivou a důkladně promíchejte. Převařte trochu vody a zalijte maso, aby bylo zlehka ponořené, přidejte masox, rajčatový protlak a 1 až 2 krajíce chleba. Stačí, když ho nalámete na kousky, zamíchejte, aby se chleba ponořil a přendejte do vyhřáté trouby. Nechte odklopené a každých cca 20 minut omáčku promíchejte, popřípadě dle potřeby přidejte trochu vody. Asi po hodině až hodině a čtvrt by mělo být maso v omáčce již měkké. Nemáte-li nějaký starý kus masa, měl by být guláš hotový. Ochutnejte, popřípadě dochuťte solí či pepřem, nic více byste neměli potřebovat. Chleba by se měl úplně rozvařit a vytvořit dostatečně hustou omáčku, takže byste měli mít hotovo. Servírovat můžete s přílohou, kterou máte rádi, ať je to houskový knedlík, těstoviny, brambory, čerstvý chléb, nebo bramboráčky, záleží na vás.

Hovězí guláš

Ingredience:

  • 1 000 g hovězího předního nebo kližky
  • 700 g cibule
  • 100 g hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 1 ks masoxu
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci nechte na oleji zesklovatět cibuli společně s kmínem. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Do hotové cibule přidejte maso a nechte ho zprudka za stálého míchání osmahnout. Přidejte sladkou i pálivou papriku a ještě krátce osmahněte. Přilijte trochu vody, rajčatový protlak, masox a nechte za občasného promíchání dusit pod pokličkou. Až budete mít maso na půl měkké, nechte vodu téměř vyvařit, zaprašte maso moukou a důkladně promíchejte, krátce osmahněte a za stálého míchání přilijte trochu teplé vody. Dodejte prolisovaný česnek a za občasného míchání či potřebného přilévání vody duste doměkka. Dochuťte a můžete podávat. Chcete-li, aby byla omáčka čistá, je potřeba všechno maso vyjmout a omáčku přecedit, to ale záleží na vás. Podávat můžete s tím, na co máte chuť a na co jste zvyklí, nejčastější přílohou bývá houskový knedlík.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pravý maďarský guláš

Ingredience:

  • 1 000 g hovězí kližky
  • 1 000 g cibule
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 1 ks zelené papriky
  • 1 ks feferonky (dle stupně pálivosti, může být i více)
  • 100 g sádla či oleje
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • sůl

Postup:

Nejprve očistěte cibuli, nakrájejte ji najemno a v hrnci orestujte dozlatova na rozpáleném sádle, do hotové cibule přidejte oba druhy papriky a ještě krátce orestujte. Mezitím omyjte maso, nakrájejte na větší kostky a přidejte k cibuli ochucené paprikou. Maso zprudka za stálého míchání orestujte ze všech stran, aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu. Opečené maso osolte a podlijte trochou horké vody, snižte teplotu, přiklopte hrncem a nechte dusit. Je li potřeba, občas promíchejte a přidejte trochu vody, myslete na to, že pravý maďarský guláš nemá mít zbytečně moc omáčky, spíše takový sos. Asi po hodině dušení přidejte do guláše rajčatový protlak, na plátky nakrájenou papriku a najemno nakrájenou feferonku. Pomalu duste ještě asi hodinu, to by vám ke změknutí masa mělo stačit, pokud ne, pokračujte do té doby, než bude úplně uvařené. Pravý maďarský guláš se nejčastěji podává s haluškami, ale můžete použít i naše oblíbené houskové knedlíky, brambory, rýži či těstoviny.

Guláš podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 1 000 g hovězí kližky
  • 200 g cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 400 ml suchého červeného vína
  • 1 čerstvá feferonka
  • 50 ml oleje
  • 25 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • majoránka
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Nejprve maso omyjte a očistěte, nakrájejte na větší kostky a osolte. Oloupejte cibule a česnek, cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na tenké plátky, obojí orestujte na oleji dozlatova. Přidejte maso, nechte zprudka opéct, poté mleté papriky a ještě krátce restujte, pak můžete podlít vínem, nechte dusit cca 5 minut a přidejte asi 1 litr vody nebo vývaru, ochuťte pepřem a trochou majoránky a nechte vařit alespoň 30 minut. Přidejte celou feferonku a vařte úplně doměkka. Před samotným závěrem si připravte jíšku z mouky a másla. Vyjměte feferonku z guláše, zahustěte ho připravenou jíškou a důkladně rozmíchejte, povařte ještě 10 až 15 minut a můžete podávat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Segedínský guláš

Ingredience:

  • 1 000 g vepřového masa (nejčastěji se používá plec, výřezy, bůček, nemáte-li rádi tlusté maso, pak použijte kýtu)
  • 500 g cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 2 krajíce chleba
  • 1 kostka masoxu
  • 100 ml oleje
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • pepř černý mletý
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce nalijte olej, na kterém nechte cibuli společně s kmínem za občasného míchání zesklovatět. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Až bude cibulka hotová, přidejte maso a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo, budete muset asi neustále míchat. Mezitím si zapněte troubu na 200 °C, aby se vám vyhřála. Osmahlé maso zaprašte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Převařte si trochu vody a zalijte maso, aby bylo zlehka ponořené, přidejte masox, rajčatový protlak a 1 až 2 krajíce chleba nalámaného na kousky a přendejte do vyhřáté trouby. Nechte odklopené a každých asi 20 minut omáčku promíchejte, popřípadě dle potřeby přidejte trochu vody. Mezitím si do jiného hrnce dejte vařit pokrájené kysané zelí. Asi po hodině až hodině a čtvrt by mělo být maso v omáčce již měkké. Přidejte povařené zelí včetně nálevu. Ochutnejte, popřípadě dochuťte solí, pepřem a citronem. Na závěr přidejte smetanu na vaření. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Zabijačkový guláš

Ingredience:

  • 1 000 g vepřové plece
  • 250 g vepřových jater
  • 250 g vepřových ledvinek
  • 1 500 ml vepřového vývaru
  • 1 000 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 25 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • majoránka
  • pepř černý mletý
  • sůl

Postup:

Maso omyjte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Pekáč dejte na sporák, nalijte do něj olej nebo dejte sádlo a nechte společně s celým kmínem zesklovatět. Poté k cibuli přidejte maso a zprudka orestujte. Přidejte mletou papriku a prolisovaný česnek a ještě krátce orestujte. Nyní můžete podlít trochou vývaru, dochutit solí, pepřem a majoránkou. Předehřejte si troubu na 200 °C a pekáč přemístěte do trouby. Mezitím si připravte vnitřnosti. Játra omyjte a nakrájejte na kostky, ledvinky důkladně odblaňte a očistěte a také nakrájejte. Guláš průběžně míchejte a dle potřeby podlévejte. Asi po 40 minutách přidejte připravené vnitřnosti a pečte, dokud nebude maso i vnitřnosti měkké, tedy přibližně dalších 40 minut. Cca 15 minut před koncem pečení si připravte jíšku z mouky a másla, do guláše ji důkladně vmíchejte a ještě krátce povařte. Zabijačkový guláš se podává buď s krajícem chleba, nebo s houskovým knedlíkem, zdobený plátky čerstvé cibule.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bramborový guláš

Ingredience:

  • 1 000 g brambor
  • 500 g cibule
  • 500 g uzeniny (párky, točený salám, klobása, uzené maso)
  • 1 kostka masoxu
  • 50 g sádla nebo oleje
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Nejprve si očistěte cibuli a brambory. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte dozlatova na rozpáleném sádle, brambory nakrájejte na kousky o něco větší než do polévky. Do hotové cibule přidejte uzeninu pokrájenou na kolečka či kostky, opečte a zaprašte sladkou i pálivou paprikou, přidejte pokrájené brambory a zalijte vodou. Osolte, opepřete, dejte masox a nechte vařit. Až budou brambory téměř měkké, připravte si z másla a mouky jíšku, kterou v guláši důkladně rozmíchejte, a nechte ještě alespoň 10 minut povařit. Máte-li rádi ostrá jídla, zkuste obměnit chuť bramborového guláše tím, že ho při podávání posypete čerstvým strouhaným křenem.

Autor: © Nina Vinšová

Foto: © Rkolarsky

odkaz na článek

. Guláš [online]. ČeskéNápady.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS