Facebook Síť X Pinterest email tisk

Domácí pekárna

Napsala Nina Vinšová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVaření a pečení

DOMÁCÍ RECEPTY a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Ti, kdo s domácí pekárnou ještě neměli tu čest pracovat, možná ani netuší, o co přicházejí. Leckdo si řekne, chleba si můžu koupit v obchodě a nepotřebuju domácí pekárnu, ale už vás někdy probudila vůně čerstvě upečeného chleba? A navíc pekárna není jen o tom, aby nám pekla chleba, zadělá za vás těsto na koláče či knedlíky, můžete v ní vařit marmeládu a podobně.

Domácí pekárna

Obsah článku

Zkušenosti s domácí pekárnou

Kdo již vlastní domácí pekárnu, jistě dobře ví, že se v ní dá míchat, hníst, kynout, péct, ale i vařit. A kdo to nevěděl, tomu už jsme to sladké tajemství prozradili. Domácí pekárna je opravdu výborný pomocník, postará se o vaše těsto tak, že i kdybyste se sebevíc snažili, nezvládnete to bez ní lépe. Důkladně všechny suroviny promíchá, zahřeje, ohlídá správnou teplotu a nakonec upeče výborný chléb. Co navíc ještě oceníte, že nenaděláte žádné velké nádobí.

Já osobně nedám na domácí pekárnu dopustit, nekupovala jsem si ji cíleně, dostala jsem ji jako dárek a chvíli mi trvalo, než jsem si k ní našla cestu a než jsem sama zjistila, jak je vše rychlé a jednoduché, zpočátku to byl takový malý pokus–omyl, ale dnes musím říct, že si bez ní neumím představit kynuté těsto. Taková vánočka, o jejíž recept se tu s vámi určitě podělím, by u nás nikdy bez pekárny nebyla tak nadýchaná a vláčná. Dříve jsem si dokonce raději vánočku kupovala než pak přemlouvat rodinu, aby snědli alespoň část toho mého díla. Dnes vím, že jedna vánočka rozhodně stačit nebude. Osobně pekárnu využívám častěji k tvorbě sladkých kynutých těst než k pečení chleba, ale to hlavně proto, že sladké máme opravdu rádi.

Jak vybrat tu správnou domácí pekárnu

Domácí pekárna se v poslední době stává velkým hitem, a pokud ji ještě nemáte a o jejím nákupu přemýšlíte, určitě vás budou následující řádky zajímat. Většina dnešních pekáren nezůstává už jen u funkce pečení chleba, ale, jak jsem již zmínila, umí míchat, hníst, připraví kynuté těsto slané i sladké, či marmeládu.

  • První, co byste si měli u pekárny rozmyslet, je její velikost, jak velký chléb chcete mít; očekávejte, že čím větší objem pekárny bude, tím vyšší bude cena.
  • Další věc, na kterou se zaměřte a která hodně souvisí s velikostí pekárny, je počet hnětačů, zvolíte-li menší objem, postačí vám pekárna s jedním hnětačem, u velkých pekáren, jako je XXL a podobně, určitě doporučuji hnětače dva, ale tam pozor, jakého zvolíte výrobce, jedinou nevýhodu, kterou v tomto systému vidím, je, že pokud neodstraním hnětače před pečením, nebudu mít v chlebu jednu díru, ale dvě.
  • Za zmínku určitě při rozhodování stojí i spotřeba elektrické energie.
  • Různí výrobci také nabízejí různé programy pekáren, upečení chleba je samozřejmostí, většina pekáren je i na kynutá těsta, pak jsou ale pekárny, které vám umíchají těsto bez kynutí, připraví marmeládu, nebo si v nich dokonce můžete připravit domácí jogurt; i tady stojí za to zapřemýšlet, co všechno od pekárny očekáváte a co skutečně využijete.
  • Při volbě pečení by v pekárně také neměla chybět funkce, která vám umožní nastavit intenzitu propečení kůrky, většinou se jedná o tři stupně.
  • Chystáte-li si připravovat voňavý chleba k snídani, nezapomeňte na funkci odloženého startu, abyste ráno v pět kvůli chlebu nemuseli vylézat z postele, ale jednoduše si vše připravíte večer a nastavíte, kdy má začít pekárna pracovat.
  • Takovým nadstandardem pak už jsou na trhu pekárny, které mají automatický dávkovač surovin, což znamená, že některé suroviny, které je potřeba dodat až v průběhu cyklu, si pekárna sama přimíchá a vy nemusíte hlídat správný okamžik.

Nejlepší domácí pekárna

Nejlepší pekárny chleba závisí na vašich prioritách; Zojirushi Virtuoso Plus je vysoce doporučován pro prémiový výkon, zatímco KBS Pro Stainless Bread Machine nabízí celkově vynikající hodnotu a Panasonic SD-R2550 je skvělou volbou pro základní, kvalitní bochník. Mezi další špičkové konkurenty patří Breville Custom Loaf pro jeho profesionální funkce a West Bend 47413 pro velké rodiny.

Nejlepší tipy pro různé potřeby

Celkově nejlepší/prémiový výkon

Zojirushi Home Bakery Virtuoso Plus je špičkový stroj známý pro svou vynikající kvalitu chleba díky dvojitým hnětacím metlám a horním/dolním topným tělesům, která zajišťují rovnoměrné hnětení, kynutí a pečení a produkují konzistentně tvarované a rovnoměrně klenuté bochníky.

Nejlepší hodnota

KBS Pro Stainless Bread Machine je často uváděn jako celkově nejlepší volba pro ty, kteří hledají skvělý výkon za dostupnější cenu.

Nejlepší pro základní bochníky

Pekárnička na chléb Panasonic SD-YR2550 je solidní a spolehlivá volba, pokud chcete péct vysoce kvalitní, dobře nakynuté a rovnoměrně opečené bochníky, aniž byste potřebovali všechny pokročilé funkce modelů vyšší třídy.

Nejlepší pro pokročilé funkce

Pekárnička na chléb Breville The Custom Loaf vyniká automatickým dávkovačem ingrediencí a nabízí funkce pro pokročilé pekaře, kteří chtějí větší kontrolu a přizpůsobení.

Klíčové aspekty při výběru

Kapacita

Zvažte, kolik chleba plánujete upéct. Stroje jako Zojirushi BB-PDC20 jsou ideální pro velké rodiny a pečení bochníků o hmotnosti okolo 1 kg, zatímco menší modely Zojirushi jsou skvělé pro jednotlivce nebo menší domácnosti.

Funkce

Rozhodněte se, zda potřebujete základní stroj, nebo stroj s pokročilými funkcemi, jako jsou programovatelná nastavení, bezlepková varianta nebo automatický dávkovač ovoce a ořechů.

Zabrané místo

Některé pekárny na chléb, jako například Zojirushi Virtuoso Plus, zabírají více místa, protože pečou klasičtější obdélníkový tvar bochníku.

Rozpočet

Ceny se značně liší. Elite Gourmet EBM8103B je skvělou volbou z hlediska rozpočtu, zatímco modely jako Zojirushi Virtuoso Plus představují značnou investici.

Každý máme jiné potřeby a jiná očekávání, proto se těžko hodnotí, jaká pekárna je skutečně nejlepší, zkuste si opravdu projít bod po bodu a pomocí toho vybrat správný výrobek. Já osobně mám pekárnu velikosti XXL, která má funkce přípravy kynutého těsta, nekynutého těsta, pečení, marmelády – vše jsem vyzkoušela a dopadlo to výborně. Ale určitě se najde někdo s jiným názorem. Přikládám pro příklad pekárnu dvou různých značek.

Jak udělat kynuté těsto v pekárně

Příprava kynutého těsta v pekárně je velice jednoduchá. Navážíte či odměříte si suroviny dle receptu, nejdříve všechny tekuté suroviny a sůl, pak přidávat sypké, přičemž do mouky zamícháte sušené droždí. Zkoušela jsem v pekárně péct i z droždí v kostce a výsledek byl stejný, takže jsem u toho také zůstala. Pokud máte v receptu máslo nebo jiný ztužený tuk, je potřeba je rozehřát, aby byly tekuté, pozor ale, aby nebyly příliš horké a nepřišly do kontaktu s droždím, těsto by nemuselo vykynout, jak má. Pokud se mi stane, že je máslo příliš teplé a do receptu patří voda či mléko, dávám tyto ingredience studené a vše mám vyřešeno, ještě se mi nestalo, aby těsto nevykynulo nebo něco podobného.

Máte-li všechny ingredience v pekárně, zapněte program kynuté těsto a vyčkejte, až do ukončení programu si nemusíte pekárny všímat. Jakmile zazní signál (má-li pekárna akustické signály, že je těsto hotové), vyjměte těsto z pekárny a můžete vyklopit na vál a dále zpracovávat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Domácí pekárna při přípravě bábovky

Všechny ingredience nasypte do pekárny, opět v pořadí nejdříve tekutiny, nakonec sypké směsi včetně prášku do pečiva. Nastavte si program příprava nekynutého těsta, každá pekárna to má trochu jinak nazvané, tento program trvá kolem 15 minut a pekárna při něm nevyužívá program ohřívání. Když je těsto zamíchané, program se vypne. Teď je na vás, zda si těsto přelijete do vymazané a vysypané formy na bábovku a budete péct standardním způsobem v troubě, anebo oželíte tvar bábovky a spokojíte se spíše se sladkým chlebíčkem, v tom případě je potřeba vyndat hnětače a zapnout pekárnu na formu pečení. Doba pečení by měla být nastavena kolem jedné hodiny a intenzita opečení kůrky střední, po hodině zkontrolujte těsto pomocí špejle, pokud se nelepí, můžete vyklápět, pokud ano, je potřeba ještě znovu zapnout pečení a průběžně kontrolovat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recepty na domácí pekárnu

Domácí pekárna chleba se používá k automatickému míchání, hnětení, kynutí a pečení různých druhů chleba, těst a dokonce i dalších potravin, jako jsou džemy, koláče a rizoto. Nabízí pohodlný a bezdotykový způsob výroby pečiva, takže je ideální pro začátečníky nebo ty, kteří mají nabitý program a chtějí čerstvé domácí výrobky bez ruční práce tradičního pečení.

Recepty na chléb

Sendvičové bochníky

Nejčastěji se používá pro standardní bílý, celozrnný a jiný kynutý sendvičový chléb podle jednoduchých, předem odměřených receptů.

Speciální chleby

Dobré pekárny mohou také vyrábět obohacená těsta, jako je brioška, ​​challah a ovocno-ořechový chléb, často s funkcí pro přidání ingrediencí ve správný čas.

Nastavení pouze pro těsto

Program „Těsto“ lze použít k míchání a hnětení různých kynutých těst pro pozdější pečení v klasické troubě, například na pizzové korpusy, bagely nebo housky.

Recepty na těsta

Těsto na pizzu

Oblíbeným použitím je výroba těsta na pizzu, čímž se ušetří nemalé úsilí spojené s ručním hnětením.

Sladké rohlíky a preclíky

Těsto na skořicové buchty, večeře a další sladké pochoutky lze připravit v pekárně chleba.

Recepty na ostatní potraviny

Džemy a zavařeniny

Cyklus „Džem“ nebo „Vaření“ u některých modelů umožňuje vařit a míchat džemy a další zavařeniny.

Koláče a dezerty

Pekárny chleba lze použít k pečení rychlých chlebů, tvarohových koláčů a dokonce i ovocných koláčků.

Slané pokrmy

Díky možnosti ohřevu a míchání mohou pekárny vařit jednoduchá jídla, jako je rizoto, dušené maso a dokonce i míchaná vejce.

Výhody používání pekárny chleba

Pohodlí

Vložte ingredience, stiskněte tlačítko a pekárna se postará o míchání, hnětení, kynutí a pečení.

Plánované pečení

Mnoho modelů má časovače, které vám umožňují nastavit pečení za několik hodin, takže chléb je hotový, kdykoli ho budete chtít.

Čerstvost

Užijte si čerstvý domácí chléb a pečivo bez konzervantů, které se nacházejí v kupovaných produktech.

Všestrannost

Kromě chleba dokáží tyto stroje připravovat různá těsta, koláče a dokonce i některá vařená jídla, což zvyšuje jejich využití v kuchyni.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Syrovátkový chléb

Ingredience:

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 100 g pšeničné mouky chlebové
  • 100 g žitné mouky chlebové
  • 350 ml syrovátky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chlebového koření
  • 1–2 lžičky kmínu

Postup:

Všechny suroviny dejte do pekárny, nejdříve syrovátku, pak všechny ostatní, včetně droždí.

Teď máte dvě možnosti, buď nastavíte pečení celozrnného chleba a více si pekárny, pokud tedy nechcete vyndat hnětače, nebude všímat.

Nebo to uděláte tak, jak to dělám já. Nastavíte si program na kynutí těsta, a až vám program doběhne a těsto bude vykynuté, tak ho přendáte na vál, zapracujete, vytvarujete bochník chleba a necháte ještě chvíli kynout na plechu. Někdo používá ošatku na chleba, aby si bochník zachoval tvar, já peču přímo na plechu. Vložte do předem vyhřáté trouby asi na 230 °C a pečte cca 10 až 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C a pečte do té doby, než se přestane lepit na špejli.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bílý chléb s bramborou

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 najemno nastrouhané vařené brambory
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • 3 lžičky octa
  • 1 a půl kostky droždí
  • 450 ml vody
  • 2 lžičky cukru

Postup:

Všechny suroviny dejte do pekárny, už víte, že vždy začínáte tekutými a pokračujete sypkými ingrediencemi. Zapnete program kynutí těsta, to v případě, že chcete chleba péct na plechu v troubě, anebo zvolte program pečení chleba. Pokud jste dali rovnou program pečení, nemusíte si pekárny několik hodin všímat (nechcete-li si vyndat metly). Pokud máte raději chleba klasického tvaru a dali jste program kynutí těsta, po vykynutí, což je po necelé hodině a půl, bude těsto připravené k dalšímu zpracování. Těsto dejte na vál, ještě jednou propracujte, udělejte jeden velký nebo dva menší bochníky chleba, potřete studenou vodou, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a nechte péct. Každých 20 minut znovu bochník potřete vodou, aby se chleba krásně opekl. Zhruba po hodině zkuste za pomoci špejle, zda máte chléb dopečený, pokud ne, pokračujte v pečení, pokud ano, vyjměte z trouby, nechte zchladnout a můžete konzumovat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nejlepší vánočka z domácí pekárny

Ingredience:

  • 720 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 280 ml vody
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička medu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Postup:

Všechny suroviny nasypte do pekárny, začněte tekutými, pokračujte sypkými. Zapněte pekárnu na program kynuté těsto a nechte pracovat. Hotové vykynuté těsto přendejte na vál, zapracujte, rozdělte na 7 stejných dílů. Z každého dílu vyválejte stejné válečky. Vezměte si čtyři válečky, spojte je a začněte plést. Vezměte krajní levý váleček a vložte ho na druhé místo zprava, poté vezměte krajní zprava a vložte ho na druhé místo zleva, takto postupně střídejte strany, až válečky celé spletete. Ze zbylých tří válečků upleťte klasický cop, až budete mít hotový (cop ze tří dílků by měl být o kousek delší), položte ho na čtyřdílný cop a konce zahněte dospod.

Pokud si to chcete ulehčit, můžete vánočku uplést jen z pěti válečků, a to tak, že krajní zleva dáte na třetí místo zprava, pak zase zprava na třetí místo zleva. Postupujete takto až do konce.

Hotovou vánočku nechte ještě asi 15 minut nakynout na plechu vyloženém papírem, poté pomažte rozšlehaným vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 5 minut, poté troubu stáhněte na 150 °C a pečte asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, a až se na ni nebude těsto lepit, máte hotovo.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pečená marmeláda

Pečená marmeláda je domácí ovocný džem připravovaný pečením ovoce v troubě místo klasického vaření v hrnci na plotně. Tento způsob úpravy ovoce pod vlivem tepla vytváří lahodný džem s intenzivní chutí, který se poté plní do sklenic a zavařený se uchovává podobně jako tradiční marmeláda.

Postup přípravy

Příprava ovoce

Ovoce (například bobule, švestky, rybíz, jahody) se omyjí, osuší a zbaví pecek a stopek.

Pečení

Vypeckované ovoce se dá do pekáčku, případně se zalije octem, a vloží do předehřáté trouby nebo se umístí dovnitř domácí pekárny.

Přidávání cukru a koření

Během pečení se postupně přidává cukr a další dochucovadla jako skořice nebo rum, ale nemíchá se, aby se z ovoce odpařila voda a vytvořila se hustší konzistence.

Plnění do sklenic

Hotový džem se plní do čistých a suchých sklenic, které se po zavíčkování otočí dnem vzhůru a nechají zcela vychladnout.

Výhody pečené marmelády

  1. Intenzivní chuť: Pečení v domácí pekárně umožňuje vyniknout přirozeným chutím ovoce.
  2. Snadná příprava: Přestože se jedná o jiný postup, pečená marmeláda je překvapivě snadná na přípravu.
  3. Všestrannost: Lze ji připravit z různých druhů ovoce, od bobulí po peckoviny.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pečená jahodová marmeláda v domácí pekárně

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • 1/2 kg želírovacího cukru
  • 1–2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

Jahody odstopkujte a umyjte, nechcete-li mít v marmeládě celé kusy jahod, nakrájejte si je na čtvrtky nebo poloviny, dle velikosti a toho, jaké kousky v marmeládě požadujete. Nasypte do domácí pekárny, přidejte želírovací cukr a zapněte na program marmelád. Až bude program u konce, přidejte lžičku kyseliny citronové. Pak dejte trochu marmelády do misky, opravdu jen malinko, aby rychle vystydla a přitom nezchladla marmeláda v pekárně, zjistěte, zda po ztuhnutí nebude příliš řídká, pokud ano, přidejte ještě lžičku kyseliny citronové a důkladně zamíchejte. Ještě hodně horkou pečenou marmeládu plňte do připravených sklenic a obraťte dnem vzhůru.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Tvarohové rohlíčky z domácí pekárny

Ingredience těsto:

  • 730 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 290 ml vody
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička medu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Postup těsto:

Všechny suroviny nasypte do pekárny, znovu začněte tekutými. Zapněte program kynutí a nechte pracovat pekárnu, mezitím si připravte náplň.

Ingredience náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink

Postup náplň:

Opět smíchejte všechny ingredience a vypracujte hladkou náplň. Až bude těsto vykynuté, dejte na vál, zapracujte a vyválejte na plát silný asi půl až tři čtvrtě centimetru, rozkrájejte na čtverečky o velikosti cca 8 x 8 centimetrů a lžící naneste na každý čtverec náplň. Rohlíčky začněte balit tak, že si čtverec dáte nakoso a zamotáte (začněte vrchním rohem). Na plechu vyloženém pečicím papírem zahněte do tvaru rohlíčku. Nechte ještě asi 10 minut kynout, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Náplň můžete nahradit třeba za makovou, ořechovou nebo jablečnou. Hotové rohlíčky pocukrujte a můžete podávat.

Autor: © Nina Vinšová
Foto: © WikiCantona

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku

Pečení v pekárně

Eva

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Játrová omáčka
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Rajská omáčka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.