Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  

Cmunda po kaplicku

 


Aktualizováno:

Vaření a pečení

Cmunda je historický název pro bramborák, jedná se o staročeské jídlo. Cmunda se jí jako samostatný pokrm, často je plněná zelím a uzeným masem. Cmundové těsto se využívá i jako obal masového řízku nebo jako příloha. Moderní varianta cmundy se připravuje i z cuket.

Co je to cmunda po kaplicku

Historie udává, že cmunda je starší název pro bramborák, speciální bramborovou placku typickou pro slovanskou, germánskou a maďarskou kuchyni. Cmundu tvoří tenké placky bramborového těsta smažené na tuku, původně na sádle. Těsto na cmundu se připravuje z najemno nastrouhaných brambor s přidáním vajec, mouky, majoránky, česneku a soli, je možno přidat i další koření podle místních zvyklostí. Konkrétně cmunda po kaplicku je kaplický bramborák s uzeným masem schovaným v bramboráku.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recept

Ingredience: 500 g brambor,100–120 g hrubé mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, vejce, sůl, pepř, uzené maso, olej na smažení, horké mléko

Postup: Brambory nastrouháme, přidáme všechny přísady, uzené maso nakrájíme cca na půlcentimetrové plátky. Na pánev klademe bramborové těsto, na něj plátek masa a znovu bramborové těsto. Smažíme zvolna po obou stranách. Podáváme s dušeným zelím.

Cmunda po kaplicku z pořadu Kluci v akci

Ingredience na žebírka: 2 kg vepřových žebírek, 300 g kečupu, 1 lžička mleté kávy, 40 g česneku, 100 g cibule, 100 g hrubozrnné hořčice, 50 g krupicového cukru, 100 ml 12° Budvaru, sůl, barevný pepř

Postup: Cibuli a česnek nasekáme najemno, přidáme kečup, hořčici, kávu, pivo a koření. Vymícháme hustou marinádu, do které vložíme žebírka, a necháme nejlépe přes noc marinovat. Marinovaná žebírka přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme 30–40 minut při 170 °C.

Ingredience na cmundu: 1 kg oškrábaných syrových brambor, 5 vajec, 200 g hrubé mouky, 42 g droždí, 2 lžičky krupicového cukru, 100 ml vody, 50 g česneku, 30 g sušených hub, majoránka, drcený kmín, sůl, pepř, sádlo a strouhanka na vymazání pekáče

Postup: Smícháním droždí, cukru, vlažné vody a hrsti mouky připravíme kvásek. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, žloutky, kvásek, lisovaný česnek, houby, majoránku, sůl, pepř a drcený kmín. Těsto dobře promícháme a vmícháme do něj tuhý sníh z bílků. Těsto přendáme na sádlem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Pečeme na 170 °C asi 1 hodinu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Cmunda po kaplicku paní Kláry

Ingredience: 1 kg brambor, 500 g uzeného masa, zelí, česnek, cibule, majoránka, cukr, sůl, pepř, mouka, 0,5 l mléka, 1 vejce, olej na smažení

Postup: Všechny suroviny smícháme, vzniklé těsto dáváme do rozpáleného oleje a z obou stran opékáme dozlatova. Plníme uvařeným zelím, zahuštěným syrovou nastrouhanou bramborou. Přidáme osmaženou cibulku a přisladíme cukrem. Přidáme nakrájené vařené uzené maso a bramborák přiklopíme.

Jihočeská cmunda podle Kluků v akci

Ingredience: 1 kostka droždí, 2 lžičky cukru, 300 ml mléka, 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 300 g syrových brambor, 300 g brambor vařených ve slupce, 2 vejce, 200 g škvarků, 50 g sádla, 4 stroužky česneku, hrst majoránky, sůl, sádlo nebo olej na vymazání pekáče, mák na posypání

Postup: Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, vmícháme vlažné mléko, obě mouky, najemno nastrouhané brambory, sůl, vejce, najemno nasekané škvarky, rozpuštěné sádlo, česnek utřený se solí, drhnutou majoránku a vypracujeme lité těsto, hustší než na lívance, které necháme na teplém místě vykynout. Poté ho vlijeme do sádlem vymazané pečicí nádoby, posypeme mákem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova (asi 50 minut). Cmunda je výtečná, zasytí, chutná teplá i studená, samotná, k pivu, meltě s mlékem nebo i se zelím.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Cmunda se zelím

Ingredience: 1,25 kg brambor, 400 g dochuceného kyselého zelí, 400 g uzeného bůčku, 150 g hladké mouky, 120 g sádla, 1 dl mléka, majoránka, mletý pepř, česnek, vejce, sůl

Postup: Uzený bůček uvaříme do měkka a nakrájíme na menší plátky. Oškrabané syrové brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli ustát. Až voda vystoupí na povrch, scedíme ji. Do brambor přidáme prosetou mouku, vejce, sůl, mléko, česnek utřený se solí, mletý pepř, majoránku a vše dobře promícháme. Z těsta pečeme bramborák a každý bramborák plníme zelím, na zelí dáme plátek vařeného uzeného bůčku, přehneme v půli jako omeletu a podáváme dva kusy na jednu porci.

Tip: Bramborák můžeme plnit také opečenou uzeninou a sterilovaným zelím.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© KRKAA



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata

Zajímavé články

ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS